Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Δεν αποτελεί νέο το γεγονός ότι η οικονομική κρίση που πλήττει σκληρά τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα έχει άμεσο αντίκτυπο στις υπηρεσίες υγείας, την ίδια στιγμή μάλιστα που το θεμελιώδες, ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία περιλαμβάνει την έγκαιρη, κατάλληλη, και οικονομικά εφικτή, πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας ποιότητας. Η αλήθεια είναι πως το κράτος οφείλει να δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες σε κάθε περίπτωση, προκειμένου οι πολίτες του να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς, ωστόσο αρκετά και σημαντικά προβλήματα στον εν λόγω τομέα, επιμένουν να υπάρχουν, με κάποια μάλιστα να αυξάνονται.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ, πιστεύει και στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, άλλωστε το έργο της προκύπτει μέσα από μια πολύ βασική αρχή «Η διαφορετικότητα, μας ενώνει». Το δικαίωμα στην υγεία, αποτελεί ηθική αρχή και παίζει ρόλο καταλυτικό σε μια αξιοπρεπή διαβίωση.

“Η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου και δεν υπόκειται σε διακρίσεις φυλής, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης, οικονομικής, ή κοινωνικής κατάστασης» επισημαίνει σε κείμενό του ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus και συνεχίζει:

“Σχεδόν 70 χρόνια μετά την υιοθέτηση αυτών των αρχών στο Σύνταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι περισσότερο αναγκαίο και σημαντικό από ποτέ να πορευόμαστε μαζί τους.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, το δικαίωμα στην υγεία για όλους ανεξαιρέτως, υπήρξε κεντρικό στοιχείο της ταυτότητας του ΠΟΥ.  Για την ακρίβεια, βρίσκεται στο επίκεντρο της κορυφαίας μας προτεραιότητας: παγκόσμια κάλυψη υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Το δικαίωμα στην υγεία για όλους τους ανθρώπους σημαίνει ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες που χρειάζονται, όποτε και όπου τις χρειάζονται, χωρίς να υποφέρουν από οικονομικές δυσκολίες.

Κανείς δεν πρέπει να αρρωσταίνει, ή να πεθαίνει μόνο και μόνο επειδή έχει χαμηλό οικονομικό εισόδημα,  ή επειδή δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.

Η καλή υγεία προσδιορίζεται επίσης σαφώς και από άλλα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και η αποχέτευση, τα θρεπτικά τρόφιμα, η επαρκής στέγαση, η εκπαίδευση, καθώς και οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Κανείς δεν πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικό πειραματισμό, αναγκαστική ιατρική εξέταση, ή να του δοθεί θεραπεία χωρίς ενημερωμένη συγκατάθεση.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ προωθεί την ιδέα της φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ουσιαστικά μιλάμε για μια ενσάρκωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρακτική της περίθαλψης.

Όταν οι άνθρωποι περιθωριοποιούνται, ή αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις, η σωματική και ψυχική υγεία τους υποφέρει. Οι διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη είναι απαράδεκτες και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Αντίθετα, όταν δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους να συμμετέχουν ενεργά στη δική τους φροντίδα, αντί να είναι παθητικοί παραλήπτες, με όλο το σεβασμό απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα αποτελέσματα είναι σαφώς καλύτερα και τα συστήματα υγείας γίνονται πιο αποτελεσματικά.

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, μέχρι όλοι -ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, από τον τόπο κατοικίας τους, ή το εισόδημά τους- να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κεντρική αρχή της Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη του 2030 είναι να εξασφαλιστεί ότι «Κανείς δεν μένει πίσω».

Σαν Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλούμε όλες τις χώρες να σεβαστούν και να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην υγεία, στους νόμους, τις πολιτικές και τα προγράμματα υγείας τους. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και των πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της καλής υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής, θρησκείας, υγειονομικής κατάστασης, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, ή καθεστώτος μετανάστευσης.”

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!