Η περιοχή του Βόρειου Ιράκ πλήττεται, όπως και η υπόλοιπη χώρα, από τα αποτελέσματα του εμπάργκο που ξεκίνησε από το 1991 και ο πόλεμος μαίνεται στη χώρα εδώ και χρόνια.
Από πλευράς υγείας, ο πληθυσμός του βόρειου Ιράκ βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει τεράστια έλλειψη τόσο ιατρικών προμηθειών, όσο και εκπαιδευμένων επαγγελματιών. Στις απομακρυσμένες περιοχές, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης σχεδόν απουσιάζει και ο τοπικός πληθυσμός δεν είναι ακόμη σε θέση να φτάσει στις απαραίτητες διευκολύνσεις καθώς το οδικό δίκτυο καταστρέφεται από την καταπολέμηση και την κακή συντήρηση.
Επιπρόσθετα, τα μεγάλα προβλήματα ψυχικής υγείας εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ως άμεσο αποτέλεσμα του αγχωτικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν (μαζικές εκτελέσεις, επιδρομές κλπ).
Ως απάντηση σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες (ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές), η ΜΚΟ Κλίμακα, με τη χορηγία του Τμήματος Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, υλοποίησε ανθρωπιστικό έργο. Το έργο “Κινητή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης” ξεκίνησε στο βόρειο Ιράκ και κυρίως στην πόλη Erbil.
Κύριος στόχος του έργου, ήταν η παροχή επείγουσας ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας στους κατοίκους των ορεινών περιοχών της επαρχίας Erbil, κάτι το οποίο υλοποιήθηκε μέσω μιας “κινητής μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης”. Εκτός από το άμεσο αποτέλεσμα στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης του τοπικού πληθυσμού, το έργο μας είχε αναπτυξιακή πλευρά, καθώς προώθησε τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την οικοδόμηση ενός συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συνέβαλε στην εκπαίδευση των φοιτητών στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Τι πετύχαμε
Η κινητή μας μονάδα, με επανδρωμένους επαγγελματίες υγείας από το Βόρειο Ιράκ και ΜΚΟ Κλίμακα, προσέφερε τις υπηρεσίες της σε 18 ορεινά και απομακρυσμένα χωριά στην περιοχή Soran του Βόρειου Ιράκ.
Πρακτικά:
- Εξετάστηκαν 1500 ασθενείς και έλαβαν φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία.
- Όταν ήταν απαραίτητο, οι ασθενείς παραπέμφθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο στο Erbil.
- Τα φάρμακα και άλλες προμήθειες δόθηκαν στο Υπουργείο Υγείας (Αυτόνομη Κουρδική Περιφέρεια).
- Οι τοπικοί επαγγελματίες υγείας έλαβαν περαιτέρω εκπαίδευση σχετικά με την πρόληψη των ασθενειών, την εκπαίδευση για την υγεία και την ψυχική περίθαλψη στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
- Πραγματοποιήθηκε μια εκστρατεία καταπολέμησης του στιγματισμού διανοητικής πάθησης.
- Εθελοντές εκπαιδεύτηκαν και δημιουργήθηκε εθελοντικό κέντρο.
- Δημιουργήθηκε δίκτυο οργανισμών και ινστιτούτων με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε εθνικό επίπεδο.
- Δύο επιστημονικές εργασίες έγιναν από τοπικούς επαγγελματίες και από την ομάδα της ΜΚΟ Κλιμάκα. Και οι δύο παρουσιάστηκαν στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Ψυχιατρικής (Αθήνα, 12-15 Μαρτίου 2005)