Με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, ο φορέας υλοποίησε από το 2004 πρόγραμμα στήριξης αλλοδαπών γυναικών θυμάτων βίας, διακίνησης και σωματεμπορίας μέσω της δραστηριότητας ενός καταφυγίου. Στο καταφύγιο «Χλόη» μπορούσαν να βρουν στέγη γυναίκες θύματα trafficking (εμπορίας ανθρώπων, σωματεμπορίας), συστηματικής κακοποίησης, ενδοοικογενειακής βίας, βασανιστηρίων και θύματα πολεμικών συγκρούσεων, μαζί με τα παιδιά τους.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (το οποίο συνυπογράφουν 7 Υπουργεία, 12 Μ.Κ.Ο. και ο Δ.Ο.Μ.), συμμετείχε στην Διυπουργική επιτροπή για την καταπολέμηση του φαινομένου και είναι μια από τις Μ.Κ.Ο. που ανέλαβαν επίσημα την αρωγή και προστασία θυμάτων εμπορίας/σωματεμπορίας με την μορφή παροχής ασφαλούς στέγης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ιατρικής παρακολούθησης (Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων).
Απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων εκτός στέγασης και διατροφής, βρίσκετε παρακάτω:
· Ιατρική παρακολούθηση
· Ψυχιατρική παρακολούθηση · Ψυχολογική αξιολόγηση & υποστήριξη · Ομάδα παρακολούθησης νοσοκομειακών περιστατικών |
· Νομική αρωγή (συμβουλευτική)
· Εκμάθηση Ελληνικών · Εργασιακή αποκατάσταση · Εκπαίδευση εθελοντών · Αξιολόγηση & παρακολούθηση εξωτερικών περιστατικών |
Δεδομένης της ειδίκευσης και πολύχρονης εμπειρίας του φορέα, η ψυχολογική και ψυχιατρική στήριξη κατείχε κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση των γυναικών. Μέσα σ’ ένα πλαίσιο εξατομικευμένης παρέμβασης, προωθήθηκε η επεξεργασία των άμεσων δυσκολιών και συμπτωμάτων καθώς και των τραυματογόνων εμπειριών του παρελθόντος και δόθηκε βαρύτητα στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Στόχος των υπηρεσιών ήταν η ενδυνάμωση των φιλοξενούμενων γυναικών, η καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους καθώς και η διατήρηση της συνέχειας στην ατομική και πολιτισμική τους ταυτότητα.
Οι φιλοξενούμενες και οι επωφελούμενες από τις εξωτερικές υπηρεσίες του προγράμματος παραπέμφθηκαν σε εμάς από τις κοινωνικές υπηρεσίες νοσοκομείων, την αστυνομία και τις ομάδες anti-trafficking, την Γ.Γ.Ισότητας, άλλες ΜΚΟ, Πρεσβείες/Προξενεία, πολίτες.
Βασικοί συνεργάτες του προγράμματος σε μόνιμη βάση υπήρξαν κρατικοί φορείς και υπηρεσίες, προξενικές αρχές, διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, συνεργαστήκαμε στενά με τους εξής:
- Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Organization for Security and Cooperation in Europe – OSCE)
- Διεθνής Αμνηστία – Greek branch, London Branch
- Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ – ΙΟΜ)
- Πρεσβείες και Προξενεία στην Αθήνα: Η.Π.Α., Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Ρωσίας, Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Νιγηρίας, Πολωνίας, Ουκρανίας
- ΜΚΟ στην Ελλάδα
- Εταίροι ΜΚΟ στο εξωτερικό: LA STRADA – UKRAINE στην Ουκρανία, SWANN Νιγηρίας και ASTRA Σερβίας.
- Συνεργάτες ΜΚΟ στο εξωτερικό: ADPARE Ρουμανίας, LA STRADA Μολδαβίας, ANIMUS-LA STRADA Βουλγαρίας, LA STRADA Λευκορωσίας, Caritas και Klaipeda Λιθουανίας, ZERO TOLERANCE Σκωτίας, POPPY PROJECT Βρετανίας, REFUGE Βρετανίας, ΣΤΙΓΜΑ Κύπρου. Καταφύγια ΔΟΜ σε Ρωσία και Ρουμανία.
- Ελληνική Αστυνομία: Υπηρεσία Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (Anti – Trafficking Unit) της Διεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΓΑΔΑ ομάδες Anti-trafficking στην περιφέρεια, Αρχηγείο Αστυνομίας (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης), ασφάλειες και αστυνομικά τμήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
- UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για Πρόσφυγες)
- Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
- Τοπικές Αυτοδιοικήσεις
- Κοινωνικές Υπηρεσίες Νοσοκομείων, Δήμων και Νομαρχιών εντός και εκτός Αττικής
- Secretariat of the Shelter Movement (Νορβηγία)
- Γενική Γραμματεία Ισότητας
- Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.)
- Ε.Κ.Κ.Α. (Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
Επίσης, το πρόγραμμα του Καταφυγίου της ΚΛΙΜΑΚΑ συμμετείχε ενεργά στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών που δημοσιεύονταν σχετικά με το επίπεδο αντιμετώπισης του φαινομένου της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα:
- US Department of State – Report on Trafficking in Human Beings (ετήσιο)
- Διεθνής Αμνηστία – Amnesty International London Branch – Country Report on trafficking of women and girls for sexual exploitation
- Organization for Security and Cooperation in Europe-OSCE
Ενδεικτικά, άλλες δράσεις και συμμετοχές του προγράμματος περιελάμβαναν:
- Έρευνα: Παγκόσμιο Συνέδριο για την Κοινωνική Αποκατάσταση (Αθήνα, Οκτώβριος 2006): παρουσίαση ερευνητικής εργασίας
- Έρευνα: 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Σεξουαλική Κακοποίηση (Αθήνα, Μάρτιος 2007): παρουσίαση ερευνητικής εργασίας – βράβευση με το 1ο βραβείο για την εκπόνηση της καλύτερης ερευνητικής εργασίας.
- Συνέδριο και άσκηση επί χάρτου της Ελληνικής Αστυνομίας για το Επιχειρησιακό Σχέδιο καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων ΙΛΑΕΙΡΑ (Κομοτηνή, Απρίλιος 2007): ως ομιλητές στο συνέδριο και συμμετοχή στην άσκηση επί χάρτου.
- Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Έλληνες αστυνομικούς της ομάδας anti – trafficking (Αθήνα, Μάιος 2007) και στην Σχολή Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. για Έλληνες αστυνομικούς Τμ. Ασφαλείας (Οκτώβριος 2007).
- Διημερίδα για τους Τραυματισμούς και την Βία – Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας – συμμετοχή στη διαμόρφωση πρωτοκόλλου αναγνώριση θυμάτων βίας και προτάσεων για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της βίας για το Υπουργείο Υγείας.
- Διεθνής Ένωση Αστυνομικών – Εκπαιδευτικά Σεμινάρια σε Σέρβους Αστυνομικούς σε θέματα εμπορίας ανθρώπων (Βελιγράδι, Σουμπότιτσα, Νις-Σερβία, Μάιος 2007).
- Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας (Αθήνα, Ιούνιος 2007, Σεπτέμβριος 2007, Οκτώβριος 2007, Κέρκυρα και Αθήνα Δεκέμβριος 2007).
- Διεθνής Αμνηστία – Report of London Branch for Trafficking in Greece: προσκεκλημένοι ομιλητές στην παρουσίαση της έκθεσης και συνέντευξη Τύπου.
- Astra NGO (Serbia) και OSCE Mission in Serbia – Στρογγυλό Τραπέζι (Βελιγράδι, Ιούνιος 2007): Συμμετοχή και συμβολή στη διαμόρφωση ελάχιστων κριτηρίων για την λειτουργία καταφυγίων και την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών προστασίας και αρωγής θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων ή σωματεμπορίας.
- ΚΕΓΜΕ – Εκπαίδευση Αλβανών αστυνομικών σε θέματα εμπορίας ανθρώπων (Τίρανα, Νοέμβριος 2007).
- Εκπαίδευση επαγγελματιών και γενικού πληθυσμού σε θέματα ενδο-οικογενειακής βίας (Νάξος, Μάρτιος 2008).
- Εκπαιδεύσεις και πρακτικές ασκήσεις φοιτητών και εθελοντών επιστημόνων υγείας, κοινωνικών επιστημών και πρόνοιας.
- Συμμετοχή στο VIENNA FORUM, UNODC (UN.GIFT) (Βιέννη, Φεβρουάριος 2008).