Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Το Διαπολιτισμικό Κέντρο Ημέρας «ΔΙΠΥΛΟΝ»  λειτουργεί από το 2001 στο πλαίσιο του υποπρογράμματος «Ψυχαδέλφεια», με απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας (αρ.αποφ. 2850÷18−4−2000) του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον Κοινωνικό Μη Κερδοσκοπικό Φορέα ΚΛΙΜΑΚΑ και είναι μια μονάδα που παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης προβλημάτων ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

Η πληθυσμιακή ομάδα των Ελλήνων Μουσουλμάνων προέρχεται στην πλειοψηφία της από την περιοχή της Θράκης, ενώ η κοινότητα της Αθήνας διαμορφώθηκε μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία εσωτερικής μετανάστευσης, η οποία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στο Κέντρο Ημέρας, τονίζεται η κοινωνική διάσταση στην παρέμβαση για την ψυχική υγεία και δημιουργείται ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης κάθε περιστατικού. Επισημαίνεται η σημασία αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων ως συνιστώσα της αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών, αλλά και των κονωνικοπολιτισμικών διεργασιών που έμμεσα ή άμεσα συντείνουν στην αναπαραγωγή φαινομένων αποκλεισμού.

Το Κέντρο αποβλέπει στην προετοιμασία των Ελλήνων Μουσουλμάνων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα με στόχο την κοινωνική και εργασιακή τους ενσωμάτωση και τη διασφάλιση του σεβασμού των πολιτισμικών τους ιδιαιτεροτήτων.

Απώτερος σκοπός του Κέντρου Ημέρας για τους Έλληνες Μουσουλμάνους, είναι η εξοικείωσή τους με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και η «προετοιμασία» των μονάδων ψυχικής υγείας να δεχτούν τους ανωτέρω ασθενείς με στόχο την κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωσή τους, όπως και τη διασφάλιση του σεβασμού των πολιτισμικών διαφορών τους.
Οι υπηρεσίες και η φροντίδα που παρέχονται στο Κέντρο Ημέρας έχουν ως κύριο στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες της κοινότητας των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου. Το Κέντρο Ημέρας εξυπηρετεί μια κοινότητα 2000 οικογενειών περίπου κυρίως στις περιοχές Βοτανικού, Γκάζι, Ρουφ, Κεραμικού, Κολωνού, Μεταξουργείου, Ελευσίνας και Ν. Μάκρη, ενώ συχνά επισκέπτονται το Κέντρο Ημέρας και άτομα που διαβιούν στη Θράκη κυρίως από την πόλη της Κομοτηνής.

Λίγα λόγια για τη μουσουλμανική κοινότητα…

  • Αποτελείται από οικογένειες πολυμελείς, πυρηνικές ή εκτεταμένες, με δεσμούς ιδιαιτέρως ακόμη ισχυρούς, παραδοσιακή δομή και λειτουργία.
  • Η οικογένεια αποτελεί το κέντρο της συναισθηματικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής και είναι πηγή ασφάλειας και ευχαρίστησης.

Οι υπηρεσίες παρέχονται χωρίς διακρίσεις και μπορούν να ωφελούνται οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Η ομάδα στόχου περιλαμβάνει άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα από την μουσουλμανική κοινότητα όπως:

  • Άτομα που έχουν νοσηλευτεί σε ψυχιατρικές κλινικές και χρήζουν εξωνοσοκομειακής παρακολούθησης και επανεξέτασης. ‘
  • Άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και η φροντίδα τους στοχεύει στην αντιμετώπιση των αναγκών τους, διασφαλίζοντας την παραμονή τους στην κοινότητα και την αποφυγή της νοσοκομειακής εισαγωγής όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Άτομα με νοητική υστέρηση και οργανικά ψυχοσύνδρομα και τις οικογένειες αυτών, οι οποίες χρήζουν υποστήριξης και λειτουργικής διασύνδεσης με υπηρεσίες ειδικής αγωγής.
  • Άτομα και οικογένειες ευάλωτες με πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα (ανεπαρκή κοινωνική στήριξη, δυσκολία στην προσαρμογή σε νέο περιβάλλον, αναλφαβητισμό, ανεργία, ανεπαρκή στέγαση ή έλλειψη στέγης, οικονομική ανέχεια παραβατική συμπεριφορά, δικαστικούς αγώνες, κακοποίηση ή παραμέληση κ.λ.π) που τα μέλη τους δυνητικά μπορούν να εκδηλώσουν ψυχική διαταραχή λόγω ψυχοκοινωνικών παραγόντων.
  • Την κοινότητα καθαυτή στο σύνολο της που με κάποιες κοινωνικοπολιτισμικές διεργασίες και πρακτικές πιθανόν να συντείνει στην αναπαραγωγή αποκλεισμών από την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά (παιδεία, υγεία, απασχόληση), σε υπηρεσίες και την κοινωνικοοικονομική ζωή.

Διεύθυνση: Ευμολπίδων 30-32, 118 54, Γκάζι

Τηλέφωνο: 210 3417160-1

Fax: 210-92 10 657

E-mail: ellines.mousoulmanoi@klimaka.org.gr

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!