Η ΚΛΙΜΑΚΑ έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το Αφγανιστάν, την Καμπούλ και τα περίχωρα, όταν στα τέλη του 2002, η Hellenic Aid ενέκρινε την υποστήριξη και τη χορηγία του πρώτου έργου. Ίδρυσε κέντρο κατάρτισης πλήρως εξοπλισμένο, ενίσχυσε με τεχνογνωσία, εμπειρία και μαθήματα κατάρτισης στον τομέα της ψυχικής υγείας, γιατρούς (το 30% του συνόλου των εκπαιδευόμενων αφορούσε γυναικείο προσωπικό), έγιναν οι εγκαταστάσεις του Νευροψυχιατρικού Τμήματος και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ali-Abad ανακαινίστηκαν, χορήγησε φάρμακα και μηχανήματα και εξέδωσε σχετικό βιβλίο. Με ιδιαίτερη συγκίνηση διαβάσαμε το άρθρο της Independent που ακολουθεί και εντός του αναφέρεται ο Δρ. Rohullah Amin, με τον οποίο και συνεργαστήκαμε επι μακρά.
Το σχετικό άρθρο:
Οι Αρχές της Καμπούλ, ζωγραφίζουν σπίτια σε χρώματα φωτεινά, προκειμένου να δώσουν ένα νέο αέρα στην περιοχή και φυσικά να βελτιώσουν τη ψυχική υγεία των κατοίκων. Ήδη 2.000 από αυτά είναι έτοιμα και το έργο συνεχίζεται… «Οι Αφγανοί ξέρουν πολύ καλά ότι τα χρώματα μπορούν να επιδράσουν θετικά στη ζωή τους», λέει ο εικοσιενός ετών Abdul Waheed, υπάλληλος στο Κοινοβούλιο του Αφγανιστάν και κάτοικος ενός από τα χιλιάδες σκουρόχρωμα σπίτια που καλύπτουν τα βουνά και περιβάλλουν την Καμπούλ.
«Δεν είναι εύκολο να ανέβει κανείς στα σπίτια που βρίσκονται στις κορυφές των βουνών. Δεν υπάρχει δρόμος. Υπάρχει μόλις ένα μονοπάτι και κάθε βήμα είναι κυριολεκτικά και ένα στοίχημα. Τα ανοικτά λύματα ρέουν στις βραχώδεις πλαγιές, ενώ το σταθερό έδαφος θυμίζει κάτι μόνο από όνειρο. Ωστόσο, μικρά παιδιά, μεγάλοι άνδρες και γυναίκες που ζουν σε αυτούς τους λόφους για αιώνες ταξιδεύουν εύκολα, καθώς μεταφέρουν νερό πίσω στα σπίτια τους για καθημερινή χρήση».
Παρά τις ακραίες αντιξοότητες, η αφγανική αγάπη για το χρώμα ήταν πάντα ορατή με τη μορφή μικρών διακοσμήσεων, πολύχρωμων θυρών και ζωγραφισμένων στο χέρι λουλουδιών έξω από σχεδόν κάθε σπίτι. Τώρα, η κυβέρνηση της Καμπούλ πήρε αυτή την «αισθητική» απόφαση με άμεσο σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των κατοίκων, ξεκινώντας ένα έργο για να ζωγραφίσει τα εξωτερικά της σχεδόν 2.000 σπίτια στους δυτικούς λόφους της Καμπούλ.
Ο Δρ. Rohullah Amin, ψυχολόγος στην Καμπούλ, θεωρεί ότι το έργο έχει πολλές θετικές προεκτάσεις. «Για χρόνια, η Καμπούλ είχε βυθιστεί στην κατάθλιψη και την τραγωδία και ως εκ τούτου, τα χρώματα που συνδέονται με τον λαό αντιπροσώπευαν επίσης τραγωδία», λέει στην Independent και προσθέτει «Ακόμη και τα ενδύματα των ντόπιων έχουν εξελιχθεί σε μια σιωπηρή δικτατορία γκρι για τους άνδρες και μαύρη για τις γυναίκες. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον χρωμάτων που επαινούν θα λέγαμε την τραγωδία, επηρεάζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και επηρεάζοντας έτσι τη στάση τους σε σχέση με τον άλλον”, επισημαίνει.
«Με τη χρήση φωτεινών χρωμάτων αντίθετα, μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο. Φυσικά θα εξακολουθούν να υπάρχουν αιματοχυσίες και φτώχεια, αλλά η ύπαρξη ενός ευχάριστου, κατευναστικού περιβάλλοντος θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στην κατάσταση. Σε ένα μέρος όπως η Καμπούλ, όπου υπάρχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια, το πώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους έχει πραγματικά σημασία» καταλήγει.
«Το project είναι ήδη στη δεύτερη φάση του και στόχος είναι μέσα σε ένα χρόνο να αλλάξει τελείως η πόλη», λέει εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου της Καμπούλ Jalil Sultani. «Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα ειρήνης και ευημερίας που να συνδέεται με ανθρώπους της Καμπούλ που υπέφεραν τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια». «Τα φωτεινά χρώματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική, την Τέχνη και τον πολιτισμό του Αφγανιστάν» , δηλώνει.
Πηγή: http://www.independent.co.uk
Περισσότερα για τη δράση της ΚΛΙΜΑΚΑ στο Αφγανιστάν, εδώ.