Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Κατ’οίκον περιορισμός, δεν τον είχα βιώσει στα 34 μου χρόνια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποφάσισα πως η καλύτερη αντιμετώπιση, όπλο έναντι της αδράνειας, είναι η δράση.
Σκέφτηκα να αξιοποιήσω τον χρόνο μου και εκτός της δυνατότητας που μου δόθηκε να δουλέψω από το σπίτι, σκέφτηκα τι άλλο μπορώ να κάνω για να περάσω δημιουργικά την ημέρα μου.
Κύρια προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ψυχικής μου υγείας και ισορροπίας οπότε αποφάσισα να απέχω από τα νέα των ΜΜΕ και να επιλέξω πόση ώρα την ημέρα θα ενημερώνομαι και από ποιες πηγές. Προτίμησα έγκυρες πηγές όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έκλεισα μάτια και αυτιά σε θεωρίες συνομωσίας και υποθετικών απόψεων, συχνά καταστροφολογικού περιεχομένου.

Η μουσική αποτελεί καθημερινή μου ενασχόληση οπότε και η εξερεύνηση και διάνθιση των υπαρχόντων playlists αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης. Η βιβλιοθήκη στο δωμάτιο μου θέλει καθάρισμα, ξεσκαρτάρισμα. Το λεγόμενο spring cleaning δεν το είχα φανταστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες αλλά οφείλω να προσαρμοστώ. Καιρός να διαλέξω, να δω τι κρατάω και τι πετάω, να ξαναδιαβάσω βιβλία ή να δώσω επιτέλους σημασία στα σκονισμένα που δεν είχαν την τύχη ακόμα να διαβαστούν. Μέσα στα πλαίσια της αναζήτησης δράσης βρήκα επίσης ότι η υπηρεσία του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου της Ελλάδας δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε χιλιάδες βιβλία.

Οι ταινίες και το γράψιμο σίγουρα θα βοηθήσουν στην διάθεση καθώς και ό,τι δραστηριότητα έχει να κάνει με το σπίτι: το μαγείρεμα, το καθάρισμα των χώρων ακόμα και η ιδέα της ανακαίνισης με τα ήδη υπάρχοντα μέσα και υλικά.
Είναι η τέλεια ευκαιρία για επαναχρησιμοποίηση των παλιών αντικειμένων (upcycling), κατεβάζω ιδέες από το Youtube και από διάφορες ιστοσελίδες για το πως να επαναχρησιμοποιήσω και μεταποιήσω κάποια παλιά έπιπλα και αντικείμενα στο σπίτι, ίσως ήρθε η ώρα και για φρεσκάρισμα της αυλής και του τοίχου που βλέπω μόλις ξυπνάω κάθε πρωί.
Στην αναζήτηση μου στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι μπορώ να ακούσω βιβλία αντί να τα διαβάζω. Η ιδέα των audiobooks με συνεπήρε και μέσω του openbook.gr μπορώ να έχω πρόσβαση σε αρκετά από αυτά. Κυκλοφορούν επίσης και πολλές παραστάσεις που ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να δω λόγω έλλειψης χρόνου. Ανακάλυψα ότι μέσω του ψηφιοποιημένου υλικού του Εθνικού Θεάτρου (http://www.nt-archive.gr/) αλλά και της νέας υπηρεσίας on demand του Θεάτρου Τέχνης (http://www.theatro-technis.gr/quot-to-theatro-technis-kai-sto-spiti-quot/) μπορώ να απολαύσω παλαιότερες παραστάσεις.

Το πιο έντονο ίσως κομμάτι της αυτό-απομόνωσης είναι η διαχείριση της μοναξιάς. Γι αυτό τον λόγο το σχέδιο δράσης μου περιλαμβάνει περισσότερο χρόνο στο τηλέφωνο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αγαπημένα πρόσωπα. Αν τώρα νιώθω την ανάγκη να «δω» τον συνομιλητή μου, προγραμματίζω τηλε-συναντήσεις παρέα με καφέ. Επ’ουδενί το θέμα συζήτησης δεν θέλω να είναι ο ιός, υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί είτε λόγω έλλειψης χρόνου και διάθεσης, είτε επειδή κρύβονται κάτω από το χαλάκι. Και επειδή όπως είπα και πριν, είναι η εποχή του καθαρίσματος – ίσως βγάλω και τα χαλιά- ουδέν κρυπτόν υπό τον ιό.

Αυτό που μου έχει λείψει είναι το γράψιμο και θυμήθηκα τις εποχές που χανόμουν με τις ώρες στο μοίρασμα σκέψεων και εμπειριών μέσω της πατροπαράδοτης πένας και χαρτιού καθώς και την αγωνία του αν και πότε θα φτάσει το γράμμα μου. Πίσω στην αλληλογραφία λοιπόν, ακόμα και αν κρατήσω όλα τα γράμματα και τα στείλω αφού έχει περάσει όλο αυτό που βιώνουμε.

Η δικαιολογία «Από Δευτέρα» πλέον δεν υφίσταται, οπότε και η κατάλληλη διατροφή και άσκηση αυτές τις μέρες οφείλει να είναι προτεραιότητα. Ίσως είναι καιρός να πειραματιστώ στην κουζίνα αλλά και στις ασκήσεις μου στο σπίτι. Έμεινα έκπληκτος με την πληθώρα βίντεο σχετικά με γιόγκα και διαλογισμό που κυκλοφορούν, τεχνικές που θα με βοηθήσουν όταν οι μέρες φαίνονται πιο δύσκολες.

Αποφάσισα να μην χρησιμοποιώ την λέξη «περιορισμός» αλλά να την αποδομήσω και να την αντικαταστήσω με την λέξη «ευκαιρία», κατ’οίκον ευκαιρία λοιπόν…

Γράφει ο Όμηρος Αγγελόπουλος

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!