Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Η Βουλή της Νοτίου Κορέας σε συνεργασία με την πρεσβεία της στην Ελλάδα απέστειλε αντιπροσωπεία στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας αποτελούμενο από το CEO της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών της Κορέας, τον Αντιπρόεδρο της Κορεάτικης Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, τον Γενικό Γραμματέα και Καθηγητή του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Κορέας, τον Γενικό Γραμματέα και το Μέλος της ΜΚΟ Korea Safe life organization, την Πρόεδρο της Ένωσης Ψυχολόγων της Κορέας, καθώς και δημοσιογράφο της Maeil Business Newspaper για την ενημέρωση τους σχετικά με την πρόληψη της αυτοκτονίας.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων τους, μετά από επίσκεψη στην Ιταλία και Ισπανία, έφτασαν στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές στο πεδίο της πρόληψης της αυτοκτονίας και παρέμβασης στην κρίση.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διεξήχθη στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης για την Αυτοκτονία της ΚΛΙΜΑΚΑ την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, μας δόθηκε η ευκαιρία να εντρυφήσουμε στο θέμα της αυτοκτονίας στην Νότιο Κορέα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην εν λόγω χώρα, η πρόληψη της αυτοκτονίας βρίσκεται κάτω από την δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας, το οποίο μάλιστα διαθέτει ειδικό τμήμα που ασχολείται εκτενώς με την πρόληψη της. Επιτροπή της Βουλής με εκπροσώπους από όλα τα κόμματα καθώς και αρκετές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις Αρκετές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις καθώς και Επιτροπή της Βουλής (FORUM) με εκπροσώπους από όλα τα κόμματα, βοηθούν εξίσου στην πρόληψη και την ενημέρωση για την αυτοκτονία.
Η Νότιος Κορέα κατέχει την 3η θέση στον αριθμό αυτοκτονιών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως διευκρινίστηκε, πέραν των ηλικιωμένων (ένα κοινό στοιχείο με τα δεδομένα της Ελλάδας), ένας από τους υψηλότερους δείκτες αυτοκτονιών σημειώνεται σε ομάδες μικρής ηλικίας λόγω στρες, κούρασης αλλά και bullying καθώς και στην ηλικιακή ομάδα των 40+ λόγω οικονομικών πιέσεων και προβλημάτων.
Ο ψυχικά πάσχων στη Νότιο Κορέα δεν δέχεται σε πολλές περιπτώσεις να δει κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας λόγω του έντονου στίγματος που αντιμετωπίζει στην κοινωνία. Η έντονα στιγματιστική συμπεριφορά της νοτιοκορεάτικης κοινωνίας απορρέει σε μεγάλο βαθμό από την τοπική κουλτούρα αλλά και από την κομφουκιανή ιδεολογία.
Η Όλγα Θεοδωρικάκου, Συντονίστρια του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ, έδωσε μία σαφή εικόνα στους εκπροσώπους της Νοτίου Κορέας σχετικά με τα δεδομένα που επικρατούν στην Ελλάδα μέσω της παρουσίασης που ετοίμασε για τους παρευρισκόμενους.
Ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ και του Κλάδου Τηλεψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Κυριάκος Κατσαδώρος ανέφερε για ακόμα μία φορά την ανάγκη ανάπτυξης μίας εθνικής στρατηγικής στην Ελλάδα για την πρόληψη της αυτοκτονίας και εξήγησε πως οι πολιτισμικές διαφορές με την Νότιο Κορέα είναι εμφανείς. Ο μεσογειακός τρόπος ζωής και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας μπορεί να αποτελούν παράγοντες του χαμηλού δείκτη αυτοκτονικότητας. Η τηλεψυχιατρική ήταν ένα θέμα συζήτησης που οι εκπρόσωποι της Νοτίου Κορέας βρήκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Με τον όρο τηλεψυχιατρική αναφερόμαστε σε μία πρακτική στο χώρο της υγείας στην οποία η ΚΛΙΜΑΚΑ κατέχει την τεχνογνωσία τα τελευταία 20 χρόνια και περιλαμβάνει την ψυχιατρική αξιολόγηση και φροντίδα μέσω της τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας, κυρίως μέσω της τηλεδιάσκεψης.

Η συνάντηση έκλεισε με την προσφορά δώρων από την αποστολή της Νοτίου Κορέας στον πρόεδρο της ΚΛΙΜΑΚΑ και το προσωπικό της και τα δύο μέρη συμφώνησαν σε περαιτέρω επικοινωνία για την μελλοντική συνεργασία τους για το έργο της πρόληψης της αυτοκτονίας.

https://www.facebook.com/klimakango/photos/ms.c.eJw9y9ENwDAIA9GNKhucgPdfrGpR8vt0F7Jg0yWrvZ4YWPnD5gWho2kdqFnyLoa4Kc9CIPkV1fkCKcwUzQ~-~-.bps.a.2494098297494985/2494100317494783/?type=3&theater

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!