Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει.

Η Ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Οι λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος). Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.

Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις

Εξαιτίας της ελλιπούς και ανεπαρκούς ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τη ψωρίαση, πολλοί οδηγούνται σε εσφαλμένες εντυπώσεις και ερμηνείες, κάτι το οποίο φυσικά δε συμβαίνει μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλωστε η έλλειψη ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε λανθασμένα πορίσματα και αντιλήψεις.

Οι «παρερμηνείες» λοιπόν που προκύπτουν εξαιτίας όλων αυτών, δηλαδή, εξαιτίας της άγνοιας, εν δυνάμει επηρεάζουν μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων, αποτελώντας δυστυχώς για άλλη μια φορά τον πυρήνα που στρώνει το κόκκινο χαλί σε αυτό που ονομάζουμε «κοινωνικό στίγμα».

Οι ασθενείς με ψωρίαση, αποτελούν μια ομάδα υψηλής ευαλωτότητας λόγω της υψηλής ορατότητας της νόσου. Οι κοινωνικές αντιλήψεις που επικρατούν σχετικά με τη ψωρίαση, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που δυσκολεύουν τη ζωή των ατόμων που πάσχουν.

Μύθοι

  • Η ψωρίαση είναι μεταδοτική
  • Η ψωρίαση προκύπτει από κακή προσωπική υγιεινή
  • Η ψωρίαση δεν είναι κληρονομική
  • Η ψωρίαση επηρεάζει τους ασθενείς μόνο σωματικά
  • Η διάγνωσή της, είναι εύκολη

Η πληροφόρηση σχετικά με τη νόσο οφείλει να είναι άρτια ώστε να επιτρέπει το σχηματισμό μιας πλήρους εικόνας των ιατρικών, ψυχοκοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων της κατάστασης. Για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, η πιο δυναμική «συνταγή», αποτελεί η ενημέρωση, η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!