Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα, 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, πάσχει από κάποια μορφή αναπηρίας με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Ο ΟΗΕ αναγνώρισε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) το 1992. Τη φετινή χρονιά το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι, ότι «Δεν είναι ορατές όλες οι αναπηρίες» και επικεντρώνεται στη διάδοση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης των αναπηριών που δεν είναι άμεσα εμφανείς, όπως η ψυχική ασθένεια, ο χρόνιος πόνος ή κόπωση, τα προβλήματα όρασης ή ακοής, ο διαβήτης, οι νευρολογικές διαταραχές και πολλά άλλα.
Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού αισθανόμενα την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά για όλους τους πολίτες ενός κράτους.
Πολλές φορές η αντιμετώπιση του στίγματος είναι το πιο δύσκολο εμπόδιο που ένα άτομο με αναπηρία καλείται να υπερπηδήσει.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ και ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Κλίμαξ Plus πιστεύοντας στον άνθρωπο και στο δικαίωμα της ζωής ενάντια στις διακρίσεις που ενισχύουν τον κοινωνικό αποκλεισμό προωθούν την ισότητα των ευκαιριών και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Αυτή τη χρονιά προσθέσαμε στη φαρέτρα μας ενάντια στον αποκλεισμό την τηλεφωνική γραμμή 11552 «Μονοπάτια Ψυχικής Υγείας», μια γραμμή που έχει αυτόν τον σκοπό: την προάσπιση και διασφάλιση των ψυχικά ασθενών στην καθημερινότητα τους αλλά και μέσα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας.
Κύριο μέλημα της γραμμής είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών, όπως η ισότητα και η εξάλειψη διακρίσεων, το απαραβίαστο της προσωπικής ζωής, η αυτονομία, η σωματική ακεραιότητα, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη (εκούσια και ακούσια), το δικαίωμα πληροφόρησης και συμμετοχής, η ανεξιθρησκία, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της ελεύθερης κίνησης.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η απομόνωση, η αποσύνδεση, η διαταραγμένη καθημερινότητα και οι μειωμένες υπηρεσίες επηρέασαν σημαντικά τις ζωές και την ψυχική υγεία των ατόμων με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο. Η διάδοση της ευαισθητοποίησης για τις αόρατες αναπηρίες, καθώς και αυτές είναι δυνητικά εξαιρετικά επιβλαβείς για την ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας καθώς η ανθρωπότητα συνεχίζει, να βρίσκεται εν μέσω του αγώνα για την καταπολέμηση της νόσου.
Οι άνθρωποι με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένου των ψυχικά πασχόντων, πρέπει να είναι περήφανοι/ες για τα κατορθώματα τους σε κοινωνικό/αθλητικό/επαγγελματικό επίπεδο και για την ισάξια μάχη τους με όλους όσον αφορά τα δικαιώματα τους.