Η ΚΛΙΜΑΚΑ συμμετείχε στο Συνέδριο «VulnerABLE: Pilot project related to the development of evidence based strategies to improve the health of isolated and vulnerable persons» το οποίο διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017. Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν στο Συνέδριο, αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά τα παρακάτω:
Οι ανεκπλήρωτες ανάγκες στην υγειονομική περίθαλψη εξακολουθούν να υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ζουν απομονωμένα.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει βελτίωση στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ, αυτό δεν έχει καταγραφεί εξίσου μεταξύ των κρατών μελών και εντός αυτών. Το προσδόκιμο ζωής, ο επιπολασμός των κακών συνθηκών υγείας και το επίπεδο των ανεκπλήρωτων βασικών αναγκών ποικίλλουν ανάλογα με τις διάφορες υποομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Σημαντικά ευρήματα:
Το 2014, το 6,7% των Ευρωπαίων ανέφερε ότι δεν έχει καλύψει τις ανάγκες της υγειονομικής του περίθαλψης, ενώ το πιο κοινό εμπόδιο είναι το κόστος (όπως αναφέρεται από το 2,4% των Ευρωπαίων).
Στοιχεία από την έρευνα «Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe» (SHARE), δείχνει ότι στους ηλικιωμένους , οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες όπως το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τα κατώτατα εισοδήματα, αυξάνουν την πιθανότητα τα ηλικιωμένα άτομα να αντιμετωπίσουν περιορισμούς σε θέματα που αφορούν στην κινητικότητά τους, στην όραση και στην εμφάνιση προβλημάτων ακοής και μάσησης.
Όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές είναι λιγότερο πιθανό σε σχέση με τους κατοίκους των αστικών περιοχών να αναζητήσουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται εξαιτίας του κόστους, της απόστασης ή και της έλλειψης εγκαταστάσεων μονάδων υγείας και επαγγελματιών υγείας στις περιοχές τους. Σε ορισμένα κράτη μέλη, στα φαρμακεία, τα βασικά φάρμακα καθώς και οι εξειδικευμένες υπηρεσίες είναι δύσκολα προσβάσιμες. Στη Ρουμανία, τα φαρμακεία που υπάρχουν στις αστικές περιοχές είναι τρεις φορές περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στις αγροτικές, παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ζει σε αγροτικές περιοχές.
Οι περισσότεροι κρατούμενοι, που η υγεία τους βρίσκεται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση (κατάχρηση ουσιών, αλκοόλ κλπ) έχουν ανάγκη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και υποστήριξη και ενδέχεται η κατάστασή τους να επιδεινωθεί από τις κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν εντός των φυλακών.
Τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Τα στοιχεία από τη Βουλγαρία δείχνουν ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής των ανδρών, ηλικίας 25 ετών που έχουν ολοκληρώσει δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν 40,8 έτη το 2013, έναντι 52 ετών για τους άνδρες με τριτοβάθμια εκπαίδευση (ISCED 5-8). Παρόμοια διαφοροποίηση παρατηρήθηκε και στις γυναίκες.
Η μακροχρόνια ανεργία και η αδράνεια συνδέονται με μια σειρά κακών επιπτώσεων στην υγεία, όπως η πρόωρη γήρανση, η κακή ψυχική υγεία και η εκδήλωση συμπεριφορών αρνητικών για την υγεία. Όταν η υγειονομική περίθαλψη εξαρτάται από παροχές στην εργασία, ή από την ασφαλιστική κάλυψη η μη δυνατότητα απασχόλησης αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην πρόσβαση στον τομέα της υγείας.