Taking too long? Close loading screen.
Select Page

O 2019-nCoV είναι στέλεχος κορωνοϊού που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο. Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών).
Ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες (μέσος χρόνος επώασης περίπου 5 ημέρες).
Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η λοίμωξη είναι βήχας, φαρυγγαλγία, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή, ή δύσπνοια. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πνευμονία με σοβαρή οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένοι πιθανώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης.
∆εν υπάρχει ειδική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια που να προσφέρουν προστασία έναντι των κορωνοϊών.

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

• Συστήνεται σε όλους τους χώρους των Οικοτροφείων, Ξενώνων, Κέντρων Ημέρας, καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
• Συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά όπως πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
• Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών.
• Συνιστάται τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 75ο C). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
• Τηρείτε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής όπως: o Καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, χαρτομάντηλο, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
• Πετάξτε αμέσως το χαρτομάντηλο σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.
• Αποφύγετε τη στενή επαφή. ∆ιατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που έχουν πυρετό, βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν άλλα συμπτώματα του αναπνευστικού.
• Αποφύγετε την κοινή χρήσης των μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
• Αποφύγετε να αγγίζετε με τα χέρια σας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από τις επιφάνειες στον εαυτό σας.
• Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια επικοινωνώντας αρχικά με τον οικογενειακό ή θεράποντα ιατρό σας ή το ΕΟ∆Υ (τηλ. ΕΟ∆Υ 210 5212000).
Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.
Συστήνεται να υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες το εξής αναλώσιμο υλικό:
• σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών – χαρτομάντηλα – σακούλες απορριμμάτων – υγρά καθαρισμού επιφανειών με απολυμαντικό με αντιϊκή δράση.
Αποτελεσματικά απολυμαντικά είναι το διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου (χλωρίνης) σε διάλυση 1:10 ή η αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) 75%.

Προτείνονται επίσης:
• Περιορισμός των επισκέψεων συγγενών/φίλων των ενοίκων/χρηστών υπηρεσιών
• Περιορισμός των εξόδων των ενοίκων

Η Κλίμακα στο πλαίσιο αυτών των μέτρων προχωρά:

• στον περιορισμό του αριθμού ατομικών συνεδριών χωρίς να μειώνει σαφώς τον αριθμό των συνεδριών περιστατικών υψηλής επικινδυνότητας που χρήζουν παρακολούθησης.
Οι περισσότερες ατομικές συνεδρίες αντικαθίστανται, όπου είναι δυνατόν, από συνεδρίες Τηλεψυχιατρικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι κατ’ ιδίαν συνεδρίες, οι οποίες ανέρχονται σε 250 την ημέρα θα μειωθούν κατά 50% με τη βοήθεια των συνεδριών Τηλεψυχιατρικής και μετάθεσης συνεδριών όπου είναι δυνατόν.

• στην εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων με αλκοολούχο διάλυμα σε κεντρικά σημεία όλων των δομών της, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν και άτομα εκτός των Δομών μας.

Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

Οι Επιστημονικά Υπεύθυνες των Μονάδων είναι υπεύθυνες για την τήρηση των μέτρων πρόληψης.

24ωρη Γραμμή Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): 1135.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!