Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Την Τρίτη 20 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Πρόσφυγα, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, η Διεθνής Αμνηστία και το ΣΕΜ διοργάνωσαν στην Πλατεία Κοτζιά εκδήλωση ένεκα της ημέρας. Αρχή όλων αποτέλεσε η συζήτηση στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου, με θέμα «Άσυλο και ένταξη – Παρόν και μέλλον», μεταξύ εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, της Υπηρεσίας Ασύλου, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες μίλησαν ανοιχτά για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στο τώρα, για τα εμπόδια που βρίσκουν στη διαβίωση τους, τις δυσκολίες, τις επιθυμίες, καθώς και τα όνειρά τους. Εντός της αιθούσης, ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που αξίζει να αναφερθούν ενδεικτικά:

«Χρειαζόμαστε κάτι να κάνουμε. Χρειαζόμαστε να δουλέψουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια και το πιο σημαντικό… θέλουμε να είμαστε κομμάτι της κοινωνίας. Θέλουμε να πατήσουμε στα πόδια μας, να βοηθήσουμε τους άλλους. Δεν είμαστε «ανίκανοι». Έχουμε ικανότητες, έχουμε δεξιότητες, εμπειρία και έχουμε ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας, των ΜΚΟ, της κοινωνίας».

«Υπάρχει έλλειψη της μετάφρασης στα νοσοκομεία, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Επίσης, υπάρχει έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης».

«Εμείς στην αρχή, δεν επιλέξαμε τις καταλήψεις. Προσπαθήσαμε και θέλαμε να ακολουθήσουμε όλες τις επίσημες διαδικασίες, αλλά δεν είχαμε πρόσβαση».

«Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες είναι ξεχασμένοι, περιθωριοποιημένοι, αβοήθητοι. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για ένταξη. Όταν έρχονται νέοι πρόσφυγες, ξεχνιούνται οι παλιοί και φοβόμαστε οτι και οι νέοι, έτσι θα καταλήξουν».

«Υπάρχει πολύ γραφειοκρατία. Χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη συνεργασία».

«Χρειάζεται να γίνεται σωστή ενημέρωση των δημόσιων υπηρεσιών για τους νόμους και κανόνες περί ασύλου».

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, ανέφερε ενδεικτικά από πλευράς της: «Δε μπορούμε να δημιουργήσουμε παράλληλα συστήματα. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι Φορείς, ΜΚΟ, πολιτεία κλπ. Η ξενοφοβία είναι γεγονός. Πρέπει να γίνουν δράσεις ευαισθητοποίησης. Ένα σποτάκι στην τηλεόραση δεν αρκεί».

Μετά τη συζήτηση, στην πλατεία Κοτζιά ακολούθησε φαγητό από τις κοινότητες, μουσική από τη Συρία και το Αφγανιστάν, παζάρι, έκθεση φωτογραφίας από τους ίδιους τους πρόσφυγες, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα δρώμενα. Η ΚΛΙΜΑΚΑ και το Πρόγραμμα «Ιόλαος» (για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με ψυχικές διαταραχές) φυσικά ήταν εκεί και προσέφερε στον κόσμο γεύσεις από εθνικές κουζίνες (Ιράκ, Ιράν, Αιθιοπία) με χαρά, δείχνοντας για άλλη μια φορά την ουσιαστική της στήριξη.

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!