Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (ΟΔΠ) είναι μια αρκετά πολύπλοκη κατάσταση. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους. Η ΟΔΠ χαρακτηρίζεται από έντονα, ασταθή συναισθήματα και σχέσεις, καθώς και από ανασφάλεια και αυτοαμφιβολία. Η ΟΔΠ μετατρέπει τα πάντα για ένα άτομο σε ασταθή. Από τις διαθέσεις, τη σκέψη, τη συμπεριφορά, τις σχέσεις και μερικές φορές έως την ίδια την ταυτότητα του ατόμου. Οι ίδιοι/ες ασθενείς έχουν περιγράψει την ΟΔΠ, ως την αίσθηση, ότι έχουν εκτεθειμένη κάποια νευρική απόληξη, που ουσιαστικά έχει τη δυνατότητα, να πυροδοτείται εύκολα από μικρά πράγματα. Υπάρχουν, ωστόσο, αποτελεσματικές θεραπείες για τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Κατανοώντας τις εναλλαγές της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας (ΟΔΠ)

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, συχνά, αισθάνονται τεράστια συναισθηματική αστάθεια. Το γεγονός αυτό επηρεάζει την αυτοεικόνα, τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες που δημιουργούν καθώς και τους στόχους τους. Αυτό τους κάνει, να μπερδεύονται με την αίσθηση του εαυτού τους. Η κατάσταση οξύνεται αρκετές φορές σε σημείο που οι ασθενείς να δυσκολεύονται, να ανεχτούν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Πολλοί άνθρωποι με ΟΔΠ ενεργούν παρορμητικά, έχουν έντονα συναισθήματα και βιώνουν διάσπαση και συναισθήματα παράνοιας, όταν είναι πιο στενοχωρημένοι. Αυτή η συναισθηματική αστάθεια μπορεί, να προκαλέσει αναταραχές στις διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Επίσης, η αδυναμία των ασθενών, να βρουν από μόνοι/ες τους μεθόδους που θα τους/τις ηρεμήσουν συχνά οδηγεί σε παρορμητικές, απερίσκεπτες ή και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Υπολογίζεται, ότι περίπου το 70% των ατόμων με ΟΔΠ θα κάνουν τουλάχιστον μία απόπειρα αυτοκτονίας στη ζωή τους. Επιπλέον, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, περίπου το 8% έως 10% όσων πάσχουν από ΟΔΠ αυτοκτονούν.

Τα άτομα με ΟΔΠ ζουν συχνά στα άκρα. Έχουν υψηλά επίπεδα αγωνίας και θυμού, επομένως μπορεί, εύκολα, να προσβληθούν. Αγωνίζονται με τις πεποιθήσεις και τις σκέψεις για τον εαυτό τους και τους/τις άλλους/ες, σε σημείο που όλη αυτή η κατάσταση μπορεί, να προκαλέσει στρες και θλίψη σε πολλούς τομείς της ζωής τους. Επίσης οι ασθενείς που ζουν με ΟΔΠ συχνά έχουν έντονο φόβο αστάθειας και εγκατάλειψης. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα, να μείνουν μόνοι/ες.

Η συγκεκριμένη διαταραχή είναι, επίσης, γνωστή για το θυμό, τις εναλλαγές της διάθεσης και την παρορμητικότητα. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν, να αποτρέψουν τους ανθρώπους, να συναναστραφούν με άτομα που πάσχουν από ΟΔΠ. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι με την πάθηση παλεύουν με την αυτογνωσία και το πώς τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι/ες. Αυτό τους καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητους. Η ΟΔΠ είναι μια κατάσταση του νου και του σώματος. Τα συμπτώματά της αρχίζουν, να εκδηλώνονται κατά τα πρώτα εφηβικά χρόνια και σταδιακά βελτιώνονται κατά την ενήλικη ζωή.

Τι προκαλεί την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (ΟΔΠ);

Η ΟΔΠ μπορεί να προκαλείται από γενετικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες, εγκεφαλικές ανωμαλίες κ.α. Εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας ύποπτων παραγόντων κινδύνου, είναι δύσκολο, να υπάρξει ακριβής εικόνα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Οι αντιξοότητες της πρώιμης παιδικής ηλικίας, όπως το τραύμα της παιδικής κακοποίησης ή  παραμέλησης, μπορεί να είναι μια αιτία.

Γενετικοί παράγοντες

Η έρευνα δείχνει, ότι μπορεί να είναι μια κληρονομική γενετική πάθηση ή να συνδέεται με άλλες ψυχικές διαταραχές μεταξύ άλλων μελών της οικογένειας.

Ανωμαλίες του εγκεφάλου

Ορισμένες εγκεφαλικές διαφορές πιστεύεται, ότι συμβάλλουν στην αιτία της διαταραχής. Όταν ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της διάθεσης δε λειτουργούν σωστά, εντοπίζονται αλλαγές σε ορισμένες περιοχές του. Αυτό έχει συνδεθεί με την επιθετικότητα, τη δυσκολία ρύθμισης των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών και την κατάθλιψη.

Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (ΟΔΠ) δεν εμφανίζεται, συχνά, μόνη της

Η αποτελεσματική θεραπεία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση σχετικών διαταραχών. Πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με οριακή διαταραχή προσωπικότητας αντιμετωπίζουν και άλλες διαταραχές, όπως:

  • Κατάθλιψη
  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
  • Διπολική διαταραχή
  • Διαταραχή χρήσης ουσιών

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις

Η διαταραχή είναι παρεξηγημένη από πολλούς/λλές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αυτή η σύγχυση μπορεί, να επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ασθενείς. Ακόμη χειρότερα, οι μακροχρόνιοι μύθοι μπορούν, να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους, να αναζητήσουν βοήθεια για την πάθηση, ειδικά εάν αισθάνονται, ότι η εμπειρία τους παρεξηγείται.

Μερικοί κοινοί μύθοι και παρανοήσεις είναι:

  1. Μύθος: Δεν αντιμετωπίζεται

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι αντιμετωπίσιμη. Στο παρελθόν, καθώς η ΟΔΠ επηρεάζει την προσωπικότητα κάποιου/ας, πολλοί/λλές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι δεν ήταν αντιμετωπίσιμη, επειδή η προσωπικότητα κάποιου/ας δεν μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, πολλές θεραπείες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, συμπεριλαμβανομένης της διαλεκτικής συμπεριφορικής θεραπείας, της θεραπείας με βάση την εν-νόηση και της εστιασμένης ψυχοθεραπείας. Μια διάγνωση ΟΔΠ δε σημαίνει, ότι κάποιος/α θα ζει με συμπτώματα για πάντα. Με τη θεραπεία, τα συμπτώματα υποχωρούν. Πολλοί άνθρωποι με την ασθένεια μπορούν, να έχουν ζωές υψηλής λειτουργικότητας.

  1. Μύθος: Τα άτομα με ΟΔΠ είναι θύματα κακοποίησης σε παιδική ηλικία

Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις οριακής διαταραχής προσωπικότητας προέρχονται από παιδικό τραύμα, η διάγνωση είναι πιο πιθανό, να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού περιβαλλοντικών παραγόντων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προσκόλληση, παιδικό τραύμα, βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

  1. Μύθος: Επηρεάζει μόνο τις γυναίκες

Σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό, να διαγνωστούν με ΟΔΠ, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι η διαταραχή δε συναντάται στους άνδρες.  Μια εξήγηση πίσω από το ότι φαίνεται, να επηρεάζει περισσότερες γυναίκες είναι, ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό, να αναζητήσουν φροντίδα ψυχικής υγείας σε σχέση με τους άνδρες. Δεδομένου, ότι η έρευνα για την ΟΔΠ διεξάγεται συχνά σε ψυχιατρικό περιβάλλον, προηγουμένως ήταν λιγότερο πιθανό για άνδρες με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, να συμπεριληφθούν σε αυτές τις ερευνητικές προσπάθειες. Μια άλλη, επίσης, εξήγηση είναι ότι η ΟΔΠ συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα στους άνδρες. Πολλοί άνδρες με την πάθηση συχνά διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη ή PTSD.

Πότε είναι η ώρα να δεις έναν/μία επαγγελματία ψυχικής υγείας;

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, που σχετίζονται με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, συμβουλευτείτε έναν/μια επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η διαταραχή είναι κοινή και αντιμετωπίσιμη. Πολλοί/ες που πάσχουν από ΟΔΠ βιώνουν σκέψεις αυτοκτονίας και ευχές θανάτου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν από φαντασιώσεις για αυτοτραυματισμό  έως και σχέδιο αυτοκτονίας.

Εάν αντιμετωπίζετε ο,τιδήποτε από τα προηγούμενα καλέστε μας στο 1018, την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία ή στείλτε μας e-mail στο help@suicide-help.gr. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί ιατρικό οδηγό, για αυτό το λόγο, εάν πιστεύετε ή αισθάνεστε, ότι σας ταλαιπωρούν ορισμένα από τα συμπτώματα, που περιγράφονται παραπάνω, απευθυνθείτε σε έναν/μία επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Δεκελέων 50, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr
www.suicide-help.gr www.klimaka.org.gr

 

Ενδεικτικές πηγές: https://www.mcleanhospital.org/, https://www.verywellmind.com/, https://www.who.int/

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!