Taking too long? Close loading screen.
Select Page
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 της ΚΛΙΜΑΚΑ, λαμβάνουμε καθημερινά ενημέρωση για πολυάριθμες μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Είναι γνωστό ότι οι καταγεγραμμένες αυτοκτονίες αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς για κάθε μία αυτοκτονία συμβαίνουν 15-25 μη θανατηφόρες απόπειρες και αναρίθμητες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που δεν καταγράφονται. Αυτές οι απόπειρες επιβαρύνουν την ευαλωτότητα των ατόμων και αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για επανάληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών στο μέλλον.
Είναι ανησυχητικό ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που πραγματοποιούν απόπειρα αυτοκτονίας θα την επαναλάβουν σύντομα μετά την τελευταία φορά που αναζήτησαν βοήθεια. Οι απόπειρες αυτοκτονίας πρέπει να νοούνται ως μέσο κατανόησης των βαθύτερων αιτιών πίσω από τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και τις διεργασίες της αυτοκτονίας. Η αξιοποίηση δεδομένων από το ιστορικό του ατόμου, όπως τα αίτια της απόπειρας, το ιστορικό προηγούμενων αποπειρών και η ύπαρξη οικογενειακού ψυχιατρικού ιστορικού, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ομάδων υψηλού κινδύνου και στην εφαρμογή άμεσων παρεμβάσεων.
Η ανάγκη για αποτελεσματικές και έγκαιρες στρατηγικές πρόληψης της αυτοκτονίας στη χώρα μας είναι επιτακτική για τη δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου για τον ευάλωτο πληθυσμό. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε αυτοκαταστροφικούς ασθενείς είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της επιδείνωσης των ψυχικών διαταραχών και μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις τους στο σύστημα υγείας, μειώνοντας το κόστος φροντίδας και τη γενικότερη επιβάρυνση. Η ΚΛΙΜΑΚΑ εφαρμόζει προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που στοχεύουν στην αποτροπή κρίσεων προτού αυτές εξελιχθούν σε πιο σοβαρές καταστάσεις. Μία από αυτές αποτελεί και η Γενετική συμβουλευτική σε νέα ζευγάρια. Αυτή η υπηρεσία αποτελεί ένα εργαλείο που βοηθά τα νέα ζευγάρια να κατανοήσουν τις ψυχικές προδιαθέσεις που μπορεί να κληρονομήσουν τα παιδιά τους. Αυτή η διαδικασία δίνει στα ζευγάρια τη δυνατότητα να αναπτύξουν στρατηγικές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών στους απογόνους τους, και συγχρόνως οι ίδιοι να ζήσουν σε ένα περιβάλλον ψυχικής υγείας. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν υγιεινές συνήθειες ζωής, εκπαίδευση στη διαχείριση του άγχους και της ψυχικής υγείας και παροχή ψυχολογικής υποστήριξης που ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα.
————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!