Taking too long? Close loading screen.
Select Page

ΠΡΟΣ                                                                                                       Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2017

Αναπ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη                                               Αριθμ. Πρωτ.: 5590

κ. Νίκο Τόσκα,

Κοιν.

Υπουργείο Υγείας                                                                              

Υπόψη:

Υπουργού, κ. Ανδρέα Ξανθού

 

Θέμα: Προτεινόμενες παρεμβάσεις πρόληψης και αποτροπής βίαιων περιστατικών στα σώματα ασφαλείας

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά επεκτεινόμενων αυτοκτονιών (δολοφονίες – αυτοκτονίες) με δράστες στελέχη της αστυνομίας, εν ενεργεία ή απόστρατους, απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να προτείνουμε ένα συνολικό υποστηρικτικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και εν τέλει αποτρεπτικά σε παρόμοια περιστατικά, αλλά, κυρίως, θα συμβάλλει στην προώθηση βελτιωτικών παρεμβάσεων στο ανθρώπινο δυναμικό των σωμάτων ασφαλείας.

Δεδομένης της λειτουργίας από την ΚΛΙΜΑΚΑ, του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει δημόσια την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σαφούς πλαισίου υποστήριξης των στελεχών της Αστυνομίας, καθώς και της συνεπαγόμενης δυνατότητάς τους οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Πληροφόρησης του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, από το 2007 μέχρι το 2016 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 55 αυτοκτονίες αστυνομικών (εν ενεργεία και αποστράτων), ενώ είναι δεδομένη η υποκαταγραφή των σχετικών περιστατικών.

Η άμεση επικαιροποίηση του πλαισίου ψυχιατρικής και ψυχολογικής αξιολόγησης των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας καθώς και η επανάληψη των σχετικών διαδικασιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι διαθέτουν έναν ικανοποιητικό βαθμό ψυχικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας, αποτελούν προτεινόμενα μέτρα με άμεσα αποτελέσματα. Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας επανειλημμένα έχει προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση, ενώ, παράλληλα, έχουν συγγραφεί και εκδοθεί δύο εγχειρίδια για την πρόληψη της αυτοκτονίας, απευθυνόμενα στα σώματα ασφαλείας και στρατού. Σ’ αυτή τη βάση, παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε ποια συγκεκριμένα ψυχομετρικά εργαλεία χρησιμοποιούνται κατά τις σχετικές δοκιμασίες, τη διαδικασία αξιολόγησής και επικαιροποίησής τους καθώς και την προβλεπόμενη περιοδικότητα αυτών.

Δεδομένου ότι η πρόσβαση σε θανατηφόρο μέσο (όπλο) είναι άμεση για το συγκεκριμένο πληθυσμό, επιβάλλεται η αναθεώρηση του πλαισίου οπλοφορίας αυτών, ειδικά σε ώρες εκτός υπηρεσίας καθώς και η ενεργοποίηση του επαγγελματικού περιβάλλοντος προκειμένου να διασφαλίζεται η ανίχνευση προβληματικών συμπεριφορών.

Επιπρόσθετα, μετά από αντίστοιχα περιστατικά, κρίνεται σκόπιμη η διεξαγωγή ψυχολογικών αυτοψιών προκειμένου όχι μόνο να υποστηριχθούν οι οικογένειες, οι οικείοι, οι αυτόπτες μάρτυρες και το επαγγελματικό (και μη) περιβάλλον, αλλά και να αναδειχθούν εκείνες οι ελλείψεις, αδυναμίες ή παρεμβάσεις, η αντιμετώπιση και υλοποίηση των οποίων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προληπτικά.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ από ετών έχει επανειλημμένα προτείνει την εκπαίδευση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στο πεδίο της πρόληψης της αυτοκτονίας αλλά και της ψυχικής υγείας, πρακτική που έχει κατά το παρελθόν, υλοποιηθεί από το φορέα αντίστοιχα για την Ομάδα Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος, την Αστυνομική Ακαδημία, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και άλλες επαγγελματικές ομάδες (ιερείς, καθηγητές, ιατρούς α΄ βάθμιας κ.λπ.).

Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός, μπορεί να προληφθεί. Σε αυτή τη βάση, χωρίς κόστος, αλλά με σαφή συναίσθηση της ευθύνης των ειδικών, των αρχών και τελικά, της κοινωνίας, απαιτείται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Θεωρώντας ιδιαίτερα τιμητική τη συμβολή σας στην υλοποίηση των προσπαθειών μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση,

 

Κυριάκος Κατσαδώρος

Επιστημονικός Διευθυντής

Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΛΙΜΑΚΑ

Ψυχίατρος

 

Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Απευθύνεται σε:  

 • Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν
 • Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν
 • Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
 • Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο

Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία εντάσσεται από τον Απρίλιο του 2012 στο πλαίσιο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το οποίο λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψης της Αυτοκτονίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλαμβάνουν την θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά, ενώ, αναλόγως της περίπτωσης, η θεραπεία μπορεί να αφορά βραχεία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση ψυχολογικής κρίσης που παρουσιάστηκε σε ένα άτομο λόγω δυσμενών γεγονότων ζωής ή μακρόχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση σε άτομα που εκτιμάται ότι παρουσιάζουν συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές. Ειδικότερα, παρέχονται οι κάτωθι υπηρεσίες:

 • Ψυχιατρική και Ψυχοκοινωνική αξιολόγηση
 • Διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση ψυχιατρικών διαταραχών
 • Ατομικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις
 • Ομαδικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις
 • Παρέμβαση σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού και διαχείριση κρίσης
 • Συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής
 • Ψυχολογική Αυτοψία
 • Ψυχοεκπαίδευση
 • Survivors’ groups

Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, παράλληλα, αξιοποιεί το διαδίκτυο για την παροχή ενημέρωσης σχετικά με  τους παράγοντες κίνδυνου και τα προειδοποιητικά σημάδια για αυτοκτονία μέσω της ιστοσελίδας www.suicide-help.gr ενώ, επιπρόσθετα, λειτουργεί υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου χρήστες  του διαδικτύου μπορούν να αναζητήσουν  βοήθεια για τον εαυτό τους ή για τρίτους στέλνοντας μήνυμα στο help@suicide-help.gr.

Στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου η ΚΛΙΜΑΚΑ αναπτύσσει ένα σύνολο δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης καθώς και ερευνητικό έργο.

H επιστολή σε PDF: ΚΛΙΜΑΚΑ_Υπ.Προ.Πο._Προτάσεις Πρόληψης_19-12-2017

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!