Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Στο παρακάτω κείμενο, αναφερόμαστε σε μια από τις δραστηριότητες του Κοι.Σ.Π.Ε Κλίμαξ Plus, που αφορά το Catering, ένεκα των δέκα χρόνων επιτυχούς λειτουργίας του.

Στο Catering του Κοι.Σ.Π.Ε Κλίμαξ Plus, το φύλλο ανοίγει, η σπιτική σπανακοτυρόπιτα μοσχομυρίζει και το ζυμωτό ψωμί σε επιστρέφει σε εποχές άλλες, λίγο πιο ανθρώπινες, λίγο πιο αγνές. Τα χειροποίητα κουλουράκια συντροφεύουν τον αχνιστό ελληνικό, ενώ τα παραδοσιακά γεμιστά κάνουν πάρτι μέσα στα ταψιά. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε το 2007 και δέκα χρόνια αργότερα συνεχίζει δυναμικά με μια ομάδα ανθρώπων ψυχικά πασχόντων να την πλαισιώνουν και να βρίσκονται ταυτόχρονα σε κοινωνική, αλλά και επαγγελματική επανένταξη. Η Ροζαλία Τσιακμάκη, Πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε Κλίμαξ Plus και υπεύθυνη του Catering μας κάνει μια αναδρομή επετειακή για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Catering του Κλίμαξ Plus:

“Το 2007, κάνοντας έναν επαναπροσδιορισμό των δραστηριοτήτων του Κοι.Σ.Π.Ε, μπήκαμε στον τομέα της διατροφής. Το είδαμε σαν πρόκληση, μη παραβλέποντας βέβαια, το σοβαρό του εγχειρήματος. Η διατροφή είναι ένας απαιτητικός τομέας και θέλει πολύ προσοχή, τεχνογνωσία, τήρηση κανόνων υγιεινής και πολλά άλλα.

Έτσι λοιπόν η αρχή έγινε στο πλαίσιο «Εστιατόριο – Catering». Ο χώρος που βρήκαμε ήταν στα όρια Βοτανικού και Γκάζι. Αξίζει να αναφερθεί πως, στην αρχή, αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα από τους κατοικούντες στη γειτονιά. Δεν δέχτηκαν θετικά την εγκατάστασή μας εκεί, διότι θα απασχολούνται άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα. Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε πολύ και η κατάσταση γρήγορα εξομαλύνθηκε.

Λόγω ωραρίων και άλλων δραστηριοτήτων που έτρεχαν παράλληλα, δεν πήγε το εστιατόριο όπως θα θέλαμε, παρόλο που υπήρχε τόση διάθεση από πλευράς μας. Έτσι λοιπόν, δώσαμε όλη μας την ενέργεια στο Catering, το οποίο απέκτησε άμεσα μια άλλη δυναμική.

Μετατρέψαμε το χώρο σε εστιατόριο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, και αρχίσαμε να ψάχνουμε το κατάλληλο προσωπικό, από ΑμΕΑ, αλλά και όχι μόνο. Ούτως η άλλως, ένας από τους βασικούς στόχους των Κοι.Σ.Π.Ε, είναι η ένταξη ατόμων ΑμΕΑ στην εργασία και κατ’ επέκταση η επαγγελματική και κοινωνικοοικονομική αποκατάστασή τους.

Η πρώτη επιλογή ανθρώπων έγινε από τον Ξενώνα της ΚΛΙΜΑΚΑ. Δόθηκε πολύ έμφαση στο κομμάτι της εκπαίδευσής τους και δημιουργήσαμε το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση σχετικά με το αντικείμενο που ο καθένας ανέλαβε. Ήταν μια πολύ ενθαρρυντική αρχή, θυμάμαι…

Στην ομάδα μας, φυσικά, συμμετείχαν και άνθρωποι με πείρα στο χώρο και τεχνογνωσία στο αντικείμενο, σαν εργαζόμενοι. Μας έδωσαν σημαντικές συμβουλές και κατευθύνσεις. Ένας από αυτούς ήταν ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης, που πολύ ζεστά και ανθρώπινα ήρθε αρκετές φορές στην κουζίνα μας και μαγείρεψε μαζί μας.

Χρειάστηκε πολύ προσπάθεια – δεν ήταν εύκολο -, μα το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από ικανοποιητικό. Η ομάδα του Catering ήταν αρκετά δεμένη, λειτούργησε επαγγελματικά, και η εικόνα της, ήταν αυτή που έπρεπε. Όπως τα υλικά χρειάζεται να δένουν αρμονικά στο φαγητό, έτσι και μια ομάδα χρειάζεται σύμπνοια, ώστε να πετύχει και να προχωρήσει. Ο ζήλος για την δουλειά μας, το μεράκι μας, αλλά και η επιβράβευση των κόπων μας, μας έδιναν ώθηση για να προχωρούμε πάντα με χαμόγελο, πάντα ακούραστοι…!

Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε το ραδιόφωνο του Κοι.Σ.Π.Ε, το Κλίμαξ Plus Radio, διότι ο κόσμος άρχισε να μας μαθαίνει, να καταλαβαίνει ποιοι πραγματικά είμαστε και τι κάνουμε. Σιγά σιγά έδειξαν ενδιαφέρον κάποιοι δημοσιογράφοι για εμάς, από εφημερίδες και κανάλια. Όμως το όλο εγχείρημα γνωστοποιήθηκε, ουσιαστικά, από στόμα σε στόμα, και ιδίως βλέποντας την δουλειά μας.

Διοργανώναμε, και συνεχίζουμε να διοργανώνουμε Catering συνεδρίων, υπουργείων, και άλλων φορέων. Επίσης, αναλάβαμε την προετοιμασία μεγάλου αριθμού σχολικών γευμάτων, την οποία ολοκληρώσαμε με επιτυχία. Έχουμε αναλάβει γάμους και βαφτίσεις με δικό μας εξοπλισμό και διακόσμηση.

Αυτό που έχει αντίκτυπο στον κόσμο είναι η προθυμία της εξυπηρέτησης, η ευγένεια των εργαζομένων μας, η ποιότητα του φαγητού, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, και η βιολογική πράσινη διάσταση.

Τη στιγματισμένη ιδέα περί αναποτελεσματικότητας των ατόμων με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα σε ένα Catering, εμείς την κάναμε παράδειγμα προς μίμηση, και αυτό φάνηκε ωραίο, καλό, προσεγμένο και φυσικά μιλάω εκ των αποτελεσμάτων.

Πέρα από την κοινωνική επανένταξη, είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί εδώ πως εμείς μιλάμε και για επαγγελματική επανένταξη. Οι εργαζόμενοι του Catering του Κοι.Σ.Π.Ε Κλίμαξ Plus, δε χάνουν τα δικαιώματα σύνταξης, επιδόματος και ασφάλισης και τους παρέχεται σταθερός μισθός… Αυτοί οι άνθρωποι τώρα αισθάνονται χρήσιμοι και ολοκληρωμένοι και αυτό είναι η μεγαλύτερή μας νίκη.

Ο κόσμος ζητάει ποιοτικά και χορταστικά γεύματα, σε προσιτές τιμές. Αυτό είναι χαρακτηριστικό μας και γι’ αυτό μας επιλέγουνε. Δεν είμαστε «τσιγκούνηδες» και δε μπαίνουμε στη στυγνή λογική μιας  «εμπορικής» συναλλαγής…

Όποιος επιθυμεί, έχει την δυνατότητα να έρθει στην κουζίνα μας και να παρακολουθήσει την προετοιμασία των γευμάτων.

Όσο λοιπόν δυνάμωνε περισσότερο το Catering, τόσο περισσότερο επενδύαμε και εμείς σε αυτό. Κάθε χρόνο, στον τομέα αυτό πάντα βάζαμε κι έναν παραπάνω στόχο. Και τον πετυχαίναμε.

Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αγγλία σε αντίστοιχο Κοι.Σ.Π.Ε μας έδωσε πολλά σε πολλά επίπεδα. Επιστρέψαμε κουβαλώντας μαζί τις καλές πρακτικές τους.

Τι προσδοκούμε στο μέλλον… Όλο αυτό να πάρει μια ακόμα πιο επαγγελματική διάσταση. Η αρχή έχει ήδη γίνει. Στα άμεσα σχέδια μας είναι και η ανάδειξη της πράσινης, βιολογικής κουζίνας και βεβαίως η ένταξη όλο και περισσότερων εργαζομένων στο Catering του Κλίμαξ Plus.”

Περισσότερα για το Catering του Κοι.Σ.Π.Ε Κλίμαξ Plus, βρίσκετε εδώ. 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!