Taking too long? Close loading screen.
Select Page
Η επεκτεινόμενη αυτοκτονία (όταν συμβαίνει μία δολοφονία η οποία ακολουθείται από την αυτοκτονία του θύτη) που έλαβε χώρα στον Βόλο όπου ένας 40χρονος άντρας σκότωσε τον πατέρα του και αυτοκτόνησε αποτελεί το 6ο τραγικό συμβάν που σημειώνεται στην χώρας μας εντός του 2024 σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ.
Η αυξανόμενη συχνότητα περιστατικών επεκτεινόμενης αυτοκτονίας στη χώρα μας, όπως καταδεικνύει και το πρόσφατο τραγικό γεγονός στον Βόλο, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για εντατικοποίηση των προληπτικών μέτρων. Καθώς ο αριθμός αυτών των περιστατικών συνεχίζει να αυξάνεται, είναι φανερό ότι η έλλειψη συστηματικών και στοχευμένων παρεμβάσεων οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες απώλειες, με σοβαρές ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Η εφαρμογή ουσιαστικών παρεμβάσεων δεν μπορεί να περιμένει άλλο, καθώς κάθε νέο περιστατικό υπενθυμίζει το κενό που υπάρχει στην έγκαιρη διάγνωση, υποστήριξη και παρέμβαση για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η ανάγκη για ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η ανάπτυξη οργανωμένων προληπτικών πολιτικών είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Η επεκτεινόμενη αυτοκτονία αποτελεί μία τραγωδία τόσο για την κοινότητα στην οποία διαβιεί το άτομο όσο και για την πολιτεία. Οι αιτίες της είναι σύνθετες, με ποικίλες κοινωνικές, νομικές και ψυχολογικές διαστάσεις, καθιστώντας την ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας με πολλαπλές συνέπειες σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Η κάλυψη τέτοιων περιστατικών από τα ΜΜΕ απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι μη κατάλληλες αναφορές σε αυτά μπορεί να ενισχύσουν εσφαλμένες αντιλήψεις για την αυτοκτονία και την ψυχική ασθένεια, αλλά και να πυροδοτήσουν μιμητικές συμπεριφορές. Παρά τις οδηγίες του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονιών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συχνά δημοσιεύονται ανακρίβειες που συμβάλλουν στη διατήρηση του στίγματος. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν ευθύνη να προβάλλουν έγκυρες πληροφορίες και να παρέχουν οδηγίες για πηγές βοήθειας, ενθαρρύνοντας τους ευάλωτους να αναζητήσουν υποστήριξη.
Επιπλέον, η διεξαγωγή ψυχολογικών αυτοψιών σε τέτοιου είδους περιστατικά μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των βαθύτερων αιτίων της αυτοκτονίας και στη διαμόρφωση αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης. Γνωρίζουμε πολύ καλά από επιστημονικές μελέτες και με βάση την κλινική μας εμπειρία ότι το 95% των αυτοκτονιών είναι δυνατόν να προληφθεί. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος δημόσιας υγείας και η έγκαιρη διάγνωση του αυτοκτονικού κινδύνου σε ευάλωτες ομάδες αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!