Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Όταν μιλάμε για memes, γνωρίζουμε πως εξυπηρετούν το μοίρασμα εμπειριών, απόψεων και συναισθημάτων χρησιμοποιώντας μία εικόνα με αστεία λεζάντα.
Σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φόρουμ συναντούμε τα αποκαλούμενα memes κατάθλιψης – memes που μιλούν για θάνατο, αυτοκτονία, απομόνωση και απελπισία.
Παρόλο που το θέμα των memes παραμένει αμφιλεγόμενο – έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη προτιμούν να χρησιμοποιούν memes που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Αγγλικό Πανεπιστήμιο Sheffield Ηalam, εξετάστηκε πως η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται αυτά τα memes. Στην έρευνα συμμετείχαν 200 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 56. Ένα σύνολο 43 ατόμων είχαν σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης.
Τα άτομα που συμμετείχαν εκτέθηκαν σε memes με καταθλιπτικό αλλά και ουδέτερο περιεχόμενο.

Με δεδομένο ότι το χιούμορ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέσο ρύθμισης συναισθημάτων, η έρευνα στόχευσε στο να μάθει εάν τα άτομα με κατάθλιψη, που είχαν δυσκολία ρύθμισης των συναισθημάτων τους μπορούσαν να ταυτιστούν με τα memes κατάθλιψης. Προφανώς και αυτό το εύρημα δεν ανταποκρίνεται σε όλους τους ανθρώπους με κατάθλιψη αλλά επιτρέπει τον καθορισμό μίας υπό-κατηγορίας που μπορεί να τα θεωρήσει βοηθητικά. Η έρευνα κατέληξε στο ότι η ομάδα των ατόμων με καταθλιπτικά συμπτώματα αξιολόγησε τα καταθλιπτικά memes ως πιο σχετικά και αστεία σε σχέση με την ομάδα ατόμων που δεν παρουσίαζε καταθλιπτικά συμπτώματα.
Σημαντικό εύρημα ήταν πως η ομάδα με τα καταθλιπτικά συμπτώματα θεώρησε πως τα memes μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την διάθεση τους, ενώ τα άτομα χωρία κατάθλιψη δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο και οι δύο ομάδες αντιλήφθηκαν τα memes επηρεάστηκε σαφώς από τον τρόπο με τον οποίο έλεγχαν τα συναισθήματα τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα με κατάθλιψη είχαν την τάση να απολαμβάνουν τα memes σχετικά με την κατάθλιψη. Η ομάδα αυτή μοιράστηκε περισσότερα memes για κατάθλιψη με άλλους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν παρόμοιες δυσκολίες καθώς πίστευε πως τα memes μπορούν να βελτιώσουν την διάθεση.

Ενδεχομένως τα memes να βοηθούν τα άτομα με κατάθλιψη να αλλάζουν νόημα των στις αρνητικές σκέψεις, κάνοντας τις πιο δύσκολες εμπειρίες ευκολότερα διαχειρίσιμες. Τα ευρήματα προτείνουν πως τα memes μπορεί να αυξήσουν τις θετικές σκέψεις σε κάποιους ανθρώπους με κατάθλιψη, ακόμα και αν το περιεχόμενο τους δεν είναι τόσο θετικό. Τα memes μπορεί να βοηθήσουν ένα άτομο με κατάθλιψη να δει μια κατάσταση με διαφορετικό τρόπο και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τις αρνητικές σκέψεις. Παρόλο που η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια ώστε να εξηγήσει με λεπτομέρεια αν και πως τα memes μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με κατάθλιψη, αυτή η διαδραστική δραστηριότητα είναι ένας θετικός τρόπος για τα άτομα με κατάθλιψη να διατηρήσουν κοινωνικές σχέσεις και να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά υποστηρικτικά δίκτυα.

Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει δύσκολη την κοινωνικοποίηση του ατόμου καθώς κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθηση αναξιότητας, περιορισμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που ήταν ενδιαφέρουσες στο παρελθόν, δυσκολία στο να εξηγήσει πως αισθάνεται, ή φόβο ότι θα είναι βάρος για τους άλλους. Με τα memes , τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να μοιραστούν την εμπειρία τους ακόμα και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με άλλους και να μην αισθάνονται τόσο μόνα.

Παρόλο που τα memes έχουν λάβει αρνητική κριτική στην προώθηση ζητημάτων ψυχικής υγείας, η έρευνα δείχνει πως στα άτομα με κατάθλιψη, μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα memes μπορούν ακόμα και να αποστιγματίσουν την καταθλιψη και να κάνουν τα άτομα που την βιώνουν να αποτελούν ενεργό μέρος μίας κοινότητας.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!