Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι ένας κοινωνικός φορέας, αναγνωρισμένος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός (Ν.Π.Ι.Δ.), που ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται τόσο στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης αποκλεισμένων πληθυσμιακών ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε ένα πρώτο επίπεδο οι δράσεις και τα προγράμματα του φορέα στοχεύουν στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των κοινωνικά αποκλεισμένων στις κατευθύνσεις: της υιοθέτησης ενεργού ρόλου απέναντι στη ζωή, της υπεύθυνης διεκδίκησης των δικαιωμάτων, της σταδιακής αυτονόμησης και της ισότιμης ένταξης στον κοινωνικό ιστό.

Απώτεροι στόχοι των δράσεων του φορέα αποτελούν:

 • Η ανάπτυξη του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού
 • Η ισότητα των ευκαιριών πρόσβασης και απολαβής των κοινωνικών αγαθών
 • Η προαγωγή της ψυχικής υγείας
 • Η αύξηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύη

  Από το 2000, η ΚΛΙΜΑΚΑ συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αποασυλοποίησης, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, με την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος «Ψυχαργώς», ο φορέας λειτουργεί Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Μονάδες Ψυχικής Υγείας στην Αττική & την περιφέρεια.

Στην Πάτρα, λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ με την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, το Οικοτροφείο «ΥΠΑΤΙΑ» για ασθενείς με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές. Το Οικοτροφείο φιλοξενεί 15 ασθενείς σε ένα οργανωμένο πλαίσιο, διασφαλίζοντας την θεραπευτική παρακολούθησή τους και την παραμονή τους στην κοινότητα. Αξιοποιώντας πρωτοπόρες και καινοτόμες πρακτικές της επιστήμης και της τεχνολογίας, το Οικοτροφείο αποτελεί μία Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης με ορατά αποτελέσματα στη ζωή των ενοίκων της και της τοπικής κοινωνίας.

Στόχοι της Μονάδας είναι:

 • Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών
 • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους
 • Η ανάπτυξη των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων τους
 • Η υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου

Οι ένοικοι ενθαρρύνονται να:

 • Αποφασίζουν για θέματα που τους αφορούν
 • Παίρνουν πρωτοβουλίες
 • Λειτουργούν ομαδικά
 • Οργανώνουν τη διαβίωσή τους στο χώρο
 • Προετοιμάζονται ώστε να μπορέσουν σταδιακά στο μέλλον να απασχοληθούν σε δομές προστατευμένης εργασίας

Συνεισφορά στην κοινότητα:

 • Υποστήριξη και Ψυχοεκπαίδευση οικογενειών με μέλη που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα
 • Συμβουλευτική Παρέμβαση
 • Παρέμβαση στην κρίση
 • Τηλεψυχιατρική
 • Προαγωγή Ψυχικής Υγείας
 • Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για μείωση του στίγματος και των διακρίσεων
 • Ενίσχυση της τοπικής Οικονομίας

Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 104 & Παντανάσσης, 26225

Τηλέφωνο: 2610990711

E-mail:ypatia@klimaka.org.gr

Προστατευμένο Διαμέρισμα

Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι ένας κοινωνικός φορέας, αναγνωρισμένος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός (Ν.Π.Ι.Δ.), που ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται τόσο στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης αποκλεισμένων πληθυσμιακών ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε ένα πρώτο επίπεδο οι δράσεις και τα προγράμματα του φορέα στοχεύουν στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των κοινωνικά αποκλεισμένων στις κατευθύνσεις: της υιοθέτησης ενεργού ρόλου απέναντι στη ζωή, της υπεύθυνης διεκδίκησης των δικαιωμάτων, της σταδιακής αυτονόμησης και της ισότιμης ένταξης στον κοινωνικό ιστό.

Απώτεροι στόχοι των δράσεων του φορέα αποτελούν:

 • Η ανάπτυξη του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού
 • Η ισότητα των ευκαιριών πρόσβασης και απολαβής των κοινωνικών αγαθών
 • Η προαγωγή της ψυχικής υγείας
 • Η αύξηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης

Η σημαντική ψυχοκοινωνική εξέλιξη τεσσάρων από τους ενοίκους του Ξενώνα της ΚΛΙΜΑΚΑ τους έδωσε την δυνατότητα να μεταβούν σε Προστατευμένο Διαμέρισμα κατακτώντας έτσι ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια για την αυτόνομη διαβίωση και επανένταξή τους στην κοινότητα.

Το Προστατευμένο Διαμέρισμα είναι, όπως και ο Ξενώνας και τα Οικοτροφεία, Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που παρέχει στους ενοίκους του ψυχοκοινωνική φροντίδα με σκοπό την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητάς τους, ώστε να λειτουργήσουν στην κοινότητα με αυτονομία και με απώτερο στόχο την πλήρη αυτόνομη διαβίωση τους.

 

 

Μονάδα Ψυχικής Υγείας «Υπατία»

Από το Οικοτροφείο «Αχαΐας»  στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας- Οικοτροφείο & Προστατευμένο Διαμέρισμα  ΥΠΑΤΙΑ

Το παλιό «Σπίτι του Πολίτη» στο κέντρο της Πάτρας, με την ιστορία και τη σημασία του ως ένας χώρος πάντοτε προσβάσιμος και οικείος  για τους πατρινούς και τις πατρινές, ανακαινίστηκε και έγινε πλέον ένα νέο σπίτι, το δικό μας σπίτι, το οποίο δεν παύει να αποτελεί σπίτι του κάθε πολίτη, αφού είναι ανοιχτό να καλοδεχθεί όλους μας.

Το Οικοτροφείο μας, λοιπόν, μετακόμισε τον Οκτώβριο του 2019 στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, στην οδό 25ης Μαρτίου 104, δίπλα από τον Ι.Ν. Παναγίας Παντάνασσας. Και το όνομά του άλλαξε από Οικοτροφείο «Αχαΐας» σε Οικοτροφείο «ΥΠΑΤΙΑ». Σκοπός αυτής της αλλαγής δεν είναι μόνο η πλήρης ψυχοκοινωνική επανένταξη των ωφελούμενων μας. Αυτό είναι το δεδομένο μας. Σκοπός είναι  να αποδείξουμε και πάλι όπως τοσα χρόνια κανει η ΚΛΙΜΑΚΑ με τη λειτουργια της, πως τα ζητήματα ψυχικής υγείας που αφορούν όλους και όλες μας ανεξαιρέτως, δεν μπορούν επουδενί  να αποτελέσουν κανένα λόγο οποιουδήποτε αποκλεισμού.

Το όνομα «ΥΠΑΤΙΑ»

Η Υπατία μία από τις μεγαλύτερες φιλοσόφους της Αλεξάνδρειας καθώς επίσης μαθηματικός και αστρονόμος της αρχαιότητας επικεφαλής της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια.Ήταν άξια σεβασμού, την χρησιμοποιούσαν ως παράδειγμα και αποτέλεσε σύμβολο κατά των προκαταλήψεων και του φανατισμού, σύμβολο αρετής και ισότητας των ανθρώπων. Δίδασκε δημόσια και οι άνθρωποι την σέβονταν και την θαύμαζαν για την απλή ταπεινοφροσύνη του μυαλού της.Υιοθετήσαμε λοιπόν το όνομα της, το συμβολικό αυτό όνομα «Υπατία», επιθυμώντας να αναδείξουμε τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στην Αλεξανδρινή φιλόσοφο και τους στόχους λειτουργίας των Μονάδων μας, πού είναι η εξάλειψη των προκαταλήψεων και του στίγματος , η έμφαση στην καθαρότητα της ανθρώπινης ψυχής, η προστασία των δικαιωμάτων ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα και η προαγωγή της ισότητας όλων των ανθρώπων στην κοινωνία.

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας
Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η καθημερινότητα μας αναπροσαρμόστηκε με τα νέα δεδομένα στο πλαίσιο της πανδημίας όπως και τα σχέδια μας για ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών. Παρόλα αυτά, δεν μπορούσαμε να μη στείλουμε και εμείς το μήνυμά μας για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας, μαζί, όλες οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας της ΚΛΙΜΑΚΑ στην Πάτρα, Οικοτροφείο ΣΕΜΕΛΗ, Οικοτροφείο ΥΠΑΤΙΑ και Προστατευμένο Διαμέρισμα ΥΠΑΤΙΑ. Επομένως την Τετάρτη 09/10/2020 τοποθετήσαμε ένα πανό σε όλο το μήκος του κτηρίου ΥΠΑΤΙΑ ενώ έγινε δράση στον τρίτο όροφο.

Όλη την Πέμπτη 10/09/2020, από το πρωί έως και το βράδυ ακολουθήσαν τα εξής:

Επί του πεζόδρομου της Παντάνασσας, περιμετρικά του κτηρίου της Μονάδας Ψυχικής Υγείας «Υπατία» της ΚΛΙΜΑΚΑ και στο κέντρο της Πάτρας, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πρόληψη της αυτοκτονίας  με έντυπο υλικό, βιντεοπροβολή στον πεζόδρομο σχετικών ενημερωτικών  spot, διαδραστικό εκπαιδευτικό βιντεοπαιχνίδι του Φορέα «Suicide is NOT an option», μουσική από ΚΛΙΜΑΞ plus radio και διάφορα άλλα δρώμενα (τηρώντας τα μέτρα πρόληψης για COVID-19) καθώς και εγινε ζωντανή αναμετάδοση στον πεζόδρομο, της κεντρικής διαδικτυακής εκδήλωσης του Φορέα.

Τέλος έγιναν παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ, μέσω δημοσίευσης άρθρων στον τοπικό τύπο, συμμετοχής σε τηλεοπτικής εκπομπή σε περιφερειακό κανάλι και συνεντεύξεων σε τοπικές ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα.

                               

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!