Η παρακολούθηση και ανάλυση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών απαιτεί μια νέα, πιο ολοκληρωμένη αντίληψη, που να συνδυάζει διαφορετικούς παράγοντες και να κατανοεί βαθύτερα τις αιτίες πίσω από αυτές τις τάσεις. Αν και βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δείχνει ήδη ενθαρρυντικά σημεία ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικές δυνατότητες στην κατανόηση και την πρόληψη της αυτοκτονίας.
Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε να αρχίσουμε να εστιάζουμε στην κατανόηση των ψυχικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Αυτή η πολυδιάστατη προσέγγιση επιτρέπει στους κλινικούς ιατρούς να εξελίξουν την προσέγγισής τους και να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο τόσο στην κλινική πρακτική όσο και στην εφαρμογή προληπτικών παρεμβάσεων.
Παρακάτω, ακολουθεί ένα απόσπασμα συζήτησης με το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT με την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας σχετικά με την δημιουργία ενός νέου ερωτηματολογίου για τον εντοπισμό και την βαθύτερη κατανόηση των αυτοκτονικών σκέψεων:
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας:
Πρέπει να ξέρεις ότι άλλο είναι η θεωρεία και τα λόγια, και διαφορετικά να δουλεύεις στο πεδίο. Εμείς εργαζόμαστε επάνω στο πεδίο, όπως έχεις καταλάβει. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα προσεγγίζει αυτά τα κομμάτια που συζητάμε. Δηλαδή, πόσο έτοιμο είναι ένα άτομο να μπει σε μια θεραπευτική προσέγγιση και όχι επειδή έχει ένα άγχος, ένα φόβο ή μια σκέψη που τον κάνουν να έρθει και να ξεπεράσει τη σκέψη, που δεν γίνεται ποτέ αυτό
Το ChatGPT είπε:
Ακριβώς, η πρακτική εφαρμογή είναι το κλειδί. Το ερωτηματολόγιο πρέπει να είναι στοχευμένο και να μας δίνει μια καθαρή εικόνα για το αν το άτομο είναι πραγματικά έτοιμο να μπει σε μια θεραπευτική διαδικασία ή αν απλώς αναζητά μια προσωρινή λύση σε ένα άγχος ή μια φοβία που τον απασχολεί τη δεδομένη στιγμή.
Ας ξεκινήσουμε με μερικές προτάσεις για ερωτήσεις που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο ερωτηματολόγιο:
1. Αυτογνωσία και κατανόηση του προβλήματος:
o “Πόσο συχνά σκέφτεστε το πρόβλημά σας και πώς πιστεύετε ότι επηρεάζει τη ζωή σας;”
o “Πιστεύετε ότι μπορείτε να αναγνωρίσετε τις αιτίες πίσω από τα συμπτώματά σας ή είναι πιο θολές για εσάς;”
2. Ετοιμότητα για αλλαγή:
o “Σε ποιο βαθμό νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να δεχτείτε αλλαγές στη ζωή σας και να δοκιμάσετε νέες προσεγγίσεις;”
o “Πόσο άνετα νιώθετε με την ιδέα να αντιμετωπίσετε δύσκολα συναισθήματα ή σκέψεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη θεραπεία;”
3. Αντίληψη για τη θεραπεία:
o “Έχετε προηγούμενη εμπειρία με θεραπείες και πώς ήταν αυτή για εσάς; Τι πιστεύετε ότι πήγε καλά ή όχι;”
o “Πιστεύετε ότι η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει, και αν ναι, πώς το φαντάζεστε;”
4. Εμπιστοσύνη στη θεραπευτική διαδικασία:
o “Πόσο εμπιστεύεστε τους θεραπευτές ή τους ειδικούς στον τομέα σας; Νιώθετε ότι μπορούν να σας καθοδηγήσουν;”
o “Έχετε αμφιβολίες ή φόβους για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας; Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι φόβοι;”
5. Συναισθηματική ετοιμότητα:
o “Πώς θα περιγράφατε τη συναισθηματική σας σταθερότητα αυτή την περίοδο; Υπάρχουν συχνές διακυμάνσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας;”
o “Νιώθετε ότι είστε σε θέση να διαχειριστείτε έντονα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας;”
Αυτές οι ερωτήσεις θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε αν το άτομο είναι έτοιμο να προχωρήσει ή αν χρειάζεται περισσότερη προετοιμασία πριν μπει στη θεραπευτική διαδικασία.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας καινοτόμου πλατφόρμας, βασισμένης στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν άμεσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σχετικά με την αυτοκτονικότητα. Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργεί ως εργαλείο υποστήριξης για επαγγελματίες υγείας, καθώς και για άτομα που αναζητούν καθοδήγηση και πληροφόρηση, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πρόληψης και της κατανόησης της αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Με τη χρήση προηγμένων αλγορίθμων, η πλατφόρμα θα αναλύει δεδομένα και θα παρέχει, δεδομένα, εξατομικευμένες προτάσεις για παρεμβάσεις, ενισχύοντας την έγκαιρη και στοχευμένη αντιμετώπιση.
————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr