Τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία 1 στους 4 εφήβους στην Ελλάδα ζει με κάποια ψυχική διαταραχή επιβεβαιώνουν όλα όσα ως ΚΛΙΜΑΚΑ παρατηρούμε διαχρονικά μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και αναδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την επιτακτική ανάγκη για πρόληψη και πρώιμη παρέμβαση στην ψυχική υγεία των νέων. Παράλληλα, η αναφορά ότι ο αυτοτραυματισμός αποτελεί την 6η αιτία θανάτου σε παιδιά και εφήβους σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαιώνει την εκτενή βαρύτητα του προβλήματος αυτού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ, στην Ελλάδα καταγράφονται σταθερά περίπου 8 αυτοκτονίες εφήβων ετησίως. Κάθε μία από αυτές αποτελεί μια τραγική απώλεια, που σε πολλές περιπτώσεις σχετίζεται με μακροχρόνιες ψυχικές δυσκολίες οι οποίες είτε δεν αναγνωρίστηκαν εγκαίρως είτε δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς στο παρελθόν.
Η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη αναπτυξιακά περίοδος. Παράλληλα αποτελεί και μία περίοδο αυξημένης συναισθηματικής και ψυχολογικής ευαλωτότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφηβεία είναι συχνά η περίοδος όπου εμφανίζονται πρώιμα σημάδια ψυχικών ασθενειών ή εκδηλώνονται για πρώτη φορά μείζονες ψυχικές ασθένειες. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να μεταβάλει ουσιαστικά την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του ατόμου και να αποτελέσει καταλύτη για τη για την γενικότερη εξέλιξη του ατόμου προς την ενήλικη ζωή με ψυχική σταθερότητα και υγεία.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συμβολή της γενετικής συμβουλευτικής στην πρόληψη της αυτοκτονίας στους εφήβους.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος, που βασίζεται στη διερεύνηση της γενετικής προδιάθεσης και του οικογενειακού ιστορικού, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις για την ψυχική ευαλωτότητα ενός ατόμου. Η αξιοποίηση τέτοιου είδους δεδομένων επιτρέπει τη διαμόρφωση στοχευμένων, προληπτικών παρεμβάσεων από νωρίς, πριν η συμπτωματολογία ενταθεί ή παγιωθεί. Η διαδικασία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά την εξατομικευμένη αξιολόγηση νευροαναπτυξιακών προφίλ και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, συμβάλλοντας στον έγκαιρο εντοπισμό ψυχικών δυσκολιών και στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των νέων.
Ως Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ τονίζουμε τη σημασία ενίσχυσης των δομών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, της καθιέρωσης προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και της ενδυνάμωσης του ρόλου του σχολείου, της οικογένειας και της κοινότητας στην αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων της αυτοκτονικότητας και της ψυχικής ασθένειας στους νέους.
Στην ΚΛΙΜΑΚΑ, μέσα από την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018, τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες μας, στεκόμαστε δίπλα στους νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους, με στόχο την πρόληψη, την παρέμβαση και τη φροντίδα των ευάλωτων ατόμων αλλά και όλους εκείνους που επιθυμούν να παρέμβουν εγκαίρως — γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας.