Εδώ και χρόνια, στην Κλίμακα λειτουργούμε την ομάδα σινεμά, μιας και γνωρίζουμε καλά πως αποτελεί ένα εξαίρετο ψυχοθεραπευτικό μέσο. Η Μαδελίν Ρουίζ, ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας Ομόνοια που λειτουργεί η Κλίμακα με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και πλέον συντονίστρια της ομάδας σινεμά, μας λέει πως «Το σινεμά είναι μια τεχνική, ή μάλλον καλύτερα ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε ομάδες και έχει ως άμεσο στόχο, πέρα από το να ψυχαγωγήσει τον ωφελούμενο υπηρεσιών ψυχικής υγείας, να τον «ξεκλειδώσει»…»
Λίγο πιο αναλυτικά…
Η ομάδα σινεμά είναι ανοιχτή και ξεκινά κάθε Τρίτη στις 17.00 με την προβολή μιας ταινίας. Οι ταινίες είναι σύντομες, με διάρκεια το πολύ μιάμισης ώρας και αυτό συμβαίνει για να μην κουράζονται αφενός τα άτομα που παρακολουθούν, αφετέρου για να υπάρχει περισσότερη ώρα για συζήτηση στη συνέχεια. Η συζήτηση συνήθως διαρκεί μια ώρα.
Η «ένωση»
Τα άτομα στην ομάδα σινεμά, όσο δένονται αρχίζουν να αισθάνονται οικειότητα, ότι μπορούν να μιλήσουν παραπάνω και να ανοιχτούν. Ξεκινούν να τοποθετούνται χωρίς φόβο και να συμμετέχουν πιο ενεργά. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός.
Οι επιλογές και το στιλ των ταινιών
Στόχος μας, είναι η συμμετοχή των ωφελούμενων και η μετέπειτα συζήτηση πέρα από τη ψυχαγωγία, η οποία έτσι κι αλλιώς λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Δε μας ενδιαφέρει οι ωφελούμενοι να είναι απλά παθητικοί θεατές. Οι επιλογές ταινιών, γίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά της ομάδας. Περισσότερο βλέπουμε αμερικάνικες ταινίες, αν και έχουμε προβάλλει και γαλλικές, ιταλικές, ελληνικές… Τώρα έχουμε μπει δυναμικά στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου. Αυτό γενικότερα που προσπαθούμε είναι η ποικιλία. Κανένας να μην κουράζεται ποτέ και πάντοτε να έχουμε να συζητήσουμε κάτι νέο και ενδιαφέρον.
Οι στόχοι της ομάδας σινεμά
Η κοινωνικοποίηση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων έκφρασης, η υγιής ανταλλαγή απόψεων.
Οι κανόνες λειτουργίας της ομάδας
- «Όλοι είναι ελεύθεροι στην έκφραση έως το σημείο που θέλουν εκείνοι»
- «Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος από την άλλη να το κάνει…»
- «Σεβασμός. Δεν υπάρχουν σωστές, ή λάθος απόψεις. Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει και ο άλλος μπορεί να συμφωνεί, ή να διαφωνεί πάντα με σεβασμό στο γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι σκεφτόμαστε διαφορετικά.»
Το σινεμά ως ψυχοθεραπευτικό μέσο…
Το σινεμά είναι μια μορφή Τέχνης που συνδυάζει πολλά καλά. Εμπεριέχει τη νοητική κατανόηση που μπορεί να έχει κάποιος και αφορά τη ροή, ή την ιστορία της ταινίας, δημιουργεί ταύτιση στο συναισθηματικό κομμάτι και ταυτόχρονα επίγνωση. Οι ίδιοι οι ωφελούμενοι τεστάρουν τις δικές τους αντιδράσεις σε ερεθίσματα που τους δημιουργεί η ταινία, μέσω της εικόνας και του ήχου και στη συνέχεια μπορούν να μοιραστούν ότι θέλουν, ή έχουν ανάγκη στη συζήτηση που ακολουθεί. Αν αισθάνθηκαν θλίψη, ή οργή σε μια σκηνή, συγκίνηση, ή φόβο… Όλα αυτά δημιουργούν και μια επίγνωση που προκύπτει μέσω της Τέχνης και είναι σημαντικά.
Η συζήτηση που ακολουθεί
Ακόμα και το να μπορούν να μεταφέρουν λεκτικά οι ωφελούμενοι που πλαισιώνουν την ομάδα σινεμά, το τι είδαν, είναι μια άσκηση. Από κει και πέρα, στο κομμάτι της συζήτησης ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ανοιχτά για τα προσωπικά του ζητήματα, να τα συσχετίσει με την ταινία κλπ.
«Οι προσδοκίες για την ομάδα, είναι να δεθεί η ομάδα. Αυτός είναι ο θεραπευτικός σκοπός, άρα και ο δικός μας. Να μπορούν τα άτομα να περνάνε καλά σε πρώτη φάση, να μοιράζονται πράματα, να μάθουν να εκφράζονται ανοιχτά έως εκεί που θέλουν και να μάθουν να ακούνε.»