Στον απόηχο της έξαρσης της πανδημίας της νόσου Covid-19 και της έναρξης της άρσης των μέτρων απαγόρευσης της μετακίνησης των πολιτών σε όλη την επικράτεια, το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας παραθέτει τα πρόσφατα στοιχεία που αφορούν τις αυτοκτονίες κατά τον περασμένο Μάιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών συνεχίζει να μην παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σχέση με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για το ίδιο διάστημα κατά τα τελευταία 4 χρόνια. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες (83%) ενώ το ποσοστό των γυναικών ανήλθε στο 17%. Οι ηλικιακές ομάδες 80 ετών και άνω αποτέλεσαν το ηλικιακό φάσμα μέσα στο οποίο σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες ακολουθούμενοι από τα άτομα παραγωγικών ηλικιών (45-49 ετών).
Όσον αφορά τις περιφέρειες, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία μοιράζονται το ίδιο ποσοστό (17%) στην υψηλότερη θέση συγκέντρωσης των περισσότερων αυτοχειριών για τον τελευταίο μήνα, γεγονός που παράλληλα επιβεβαιώνει τα μέχρι τώρα δεδομένα του Παρατηρητηρίου σχετικά με τις υψηλές θέσεις που καταλαμβάνει ανά καιρούς η περιφέρεια της Κρήτης και την ανάγκη περεταίρω διερεύνησης των προαναφερόμενων δεδομένων. Τέλος, σε σχέση με την μέθοδο, οι συχνότερες από όλες ήταν ο απαγχονισμός και η πτώση σε ποσοστό 15% και για τα δύο φύλα.
Η σχέση ανάμεσα στην πανδημία και τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές συνιστά ακόμη ένα πεδίο συνεχούς διερεύνησης στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Για αυτό τον σκοπό το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ υπό την ιδιότητά του ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention – IASP) συνεργάζεται με αντίστοιχους φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και ερευνητικών δεδομένων για τον ρόλο της πανδημίας και την σχέση της με τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, τους παράγοντες κινητοποίησής τους σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους όπως και την συγκρότηση κατευθυντήριων γραμμών και παρεμβάσεων με άξονα την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των ευάλωτων πληθυσμών.
Γνωρίζουμε τόσο από την κλινική μας εμπειρία όσο και από το επιστημονικό μας έργο ότι τουλάχιστον το 90% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί. Η ορθή αξιολόγηση των αυτοκαταστροφικών ασθενών εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο και η ανάδειξη των ευθυνών προς αυτήν την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πρόληψης της αυτοκτονίας είναι αναγκαία προκειμένου να αποφύγουμε αυτούς τους άδικους, πρόωρους θανάτους.