Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Μία νέα χρονιά και δεκαετία ξεκινά και όλοι θέτουμε καινούριους στόχους. Παρόλο που οι στόχοι βοηθούν στην βελτίωση της ψυχολογικής μας διάθεσης, πολλές φορές φορτώνουμε τον εαυτό μας με επιπρόσθετες υποχρεώσεις που μπορούν να τον στρεσάρουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να καλυτερεύσουμε την ψυχική μας υγεία το 2020;

  • Περιορισμός χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ίσως είναι χρήσιμος ο περιορισμός της ώρας που ξοδεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές φορές τα μέσα αυξάνουν το άγχος λόγω της επιθυμίας να μείνουμε ενημερωμένοι για τις ζωές των άλλων και να μην χάσουμε τίποτα καινούριο. Η συνεχής παρακολούθηση ενδέχεται να προκαλέσει και την εξάρτηση από τα μέσα καθώς και την ψευδαίσθηση ότι δεν κάνουμε τίποτα με την δική μας ζωή. Ας μην ξεχνάμε πως τα μέσα παρουσιάζουν ένα πολύ μικρό κομμάτι της ζωής κάποιου και ότι δίνεται πάντα προτεραιότητα στις καλές στιγμές, οπότε οποιαδήποτε είδους σύγκριση είναι ατυχής.

  • Καλύτερος ύπνος

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και ευερεθιστότητα, οπότε η μη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο και η χαλάρωση χωρίς οπτικά ερεθίσματα ενδείκνυται όπως και η μη κατανάλωση αλκοόλ, καφέ.

  • Άσκηση

Η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες, που συντελούν στην βελτιωμένη διάθεση και την αίσθηση ευεξίας. Η οποιαδήποτε μορφή άσκησης που ταιριάζει στον καθένα μπορεί να αποτελέσει μέρος του συνολικού σχεδίου μικρών θετικών αλλαγών για τη ζωή μας.

  • Η φροντίδα του εαυτού μας

Η φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να έρθει υπό πολλές μορφές, μπορεί να είναι μία χαλαρωτική ασχολία, μία ταινία, ένα βιβλίο, όπως και να λέμε όχι σε καταστάσεις που δεν επιθυμούμε. Βρίσκουμε επομένως χρόνο στην μέρα μας για τις πολύ δικές μας πρακτικές αυτοφροντίδας.

  • Εμπιστοσύνη

Η μη απομόνωση και η κοινωνικοποίηση με φίλους και οικογένεια είναι πολύ σημαντική και βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς αλλά και σε θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Η εμπιστοσύνη είναι πολύ βασική όπως και η αναζήτηση υποστήριξης εξίσου σημαντική.

  • Βελτίωση της διατροφής

Η βελτίωση της καθημερινής δίαιτας που δεν περιλαμβάνει εξαντλητικές μεθόδους αλλά την λήψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως βιταμινών, μαγνησίου κ.α. συντελεί στην διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας.

  • Καταγραφή σκέψεων

Η καταγραφή σκέψεων μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση συναισθημάτων και στην παρακολούθηση της διάθεσης σε καθημερινό επίπεδο, καθώς και στην επίλυση ζητημάτων.

  • Θετικός εσωτερικός διάλογος

Ο θετικός εσωτερικός διάλογος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη υγιούς αυτοσεβασμού καθώς και η υπενθύμιση πως σαν άνθρωποι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε λάθη και να χάσουμε στόχους αλλά να επανορθώσουμε. Η επικέντρωση στο παρόν και όχι στο παρελθόν ή μέλλον βοηθά εξίσου στην ανάπτυξη θετικών αλλαγών στην ζωή μας.

  • Το σώμα και η εικόνα του

Η συνεχής κριτική για το πως φαίνεται το σώμα μας μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ντροπής. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η δυσφορία έχει συνδεθεί με την αρνητική κριτική για το σώμα μας. Ο θετικός εσωτερικός διάλογος μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της σχέσης με το σώμα μας αλλά και στο να βοηθήσει άλλους να σταματήσουν τον αρνητικό διάλογο.

  • Η επίσκεψη σε ειδικό

Είτε πρόκειται για την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ή κάποιο παθολόγο, η συνεχής εξέταση από τους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας βοηθά στην καλύτερη ψυχική υγεία.

  • H ενσωμάτωση σε μία ομάδα

Η κοινωνική απομόνωση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο της εποχής μας, η γνωριμία με νέους ανθρώπους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία καθώς και η ενσωμάτωση σε κοινωνικές ομάδες μπορεί να βοηθήσει με το στρες.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!