Η κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα αποτελεί προτεραιότητα της ΚΛΙΜΑΚΑ και απώτερος στόχος της είναι πολύπλευρη ενδυνάμωση των κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων στις κατευθύνσεις της υιοθέτησης ενεργού ρόλου απέναντι στη ζωή και στην υπεύθυνη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και ισότιμης ένταξης.
Σε έναν διαρκώς αναπτυσσόμενο κόσμο, ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει εξ’ ορισμού είναι η φτώχεια. Το κείμενο που ακολουθεί και μοιραζόμαστε μαζί σας, δημοσιεύτηκε στο site του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αναφέρεται στην ένταξη των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, προτείνοντας τρόπους – στρατηγικές για αναπτυξιακές πολιτικές.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ζει σε συνθήκες φτώχειας, κακής σωματικής υγείας και υπόκειται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα θέματα ψυχικής υγείας δεν μπορούν να εξεταστούν χωριστά από άλλους τομείς ανάπτυξης, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση και η ανάπτυξη ικανοτήτων που αφορούν άμεσα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης – συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, των διμερών οργανισμών ανάπτυξης, των ερευνητικών ιδρυμάτων και άλλων – πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα άτομα με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα επωφελούνται από αναπτυξιακές προσπάθειες, όπως και κάθε άλλη ομάδα.
Οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα σαν ευάλωτη ομάδα
Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα σαν αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την κοινωνία. Υποβάλλονται σε στίγμα και διακρίσεις σε καθημερινή βάση και αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά σωματικής και σεξουαλικής θυματοποίησης. Συχνά, τα άτομα με ψυχικές διαταραχές αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και στην ικανότητά τους να συμμετέχουν στις δημόσιες υποθέσεις. Περιορίζονται επίσης στην ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Τα περισσότερα άτομα με ψυχικές διαταραχές αντιμετωπίζουν δυσανάλογα εμπόδια στην παρακολούθηση του σχολείου και στην εύρεση εργασίας. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων, τα άτομα αυτά είναι πολύ πιο πιθανό βιώνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό να πεθάνουν πρόωρα, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι ευάλωτες ομάδες που συχνά απευθύνονται σε αναπτυξιακές ομάδες έχουν επίσης υψηλά ποσοστά νοητικών αναπηριών. Για παράδειγμα, μέχρι τα δύο τρίτα των ατόμων με HIV / AIDS έχουν κατάθλιψη, ενώ τα ποσοστά διανοητικής αναπηρίας μεταξύ των άστεγων μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 50%, αλλά οι ανάγκες τους για ψυχική υγεία δεν αντιμετωπίζονται συνήθως.
Τα άτομα με νοητική στέρηση δεν χάνονται μόνο από αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά μπορούν να αποκλειστούν ενεργά από αυτά τα προγράμματα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ένας σαφής στόχος της ανάπτυξης είναι να φτάσουμε στους πιο «ευάλωτους».
Βελτιώνοντας τις αναπτυξιακές πολιτικές για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα
Ορισμένες αρχές και δράσεις, σύμφωνες με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, θα βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα και θα βελτιώσουν έτσι τα αναπτυξιακά αποτελέσματα αυτών των ατόμων, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων τους.
Αυτές οι στρατηγικές που βασίζονται σε τεκμήρια πρέπει να ενσωματωθούν στις εθνικές αναπτυξιακές και τομεακές στρατηγικές και σχέδια. Οι συγκεκριμένες δράσεις περιλαμβάνουν:
- Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας πρέπει να ενσωματώνονται συστηματικά σε όλες τις υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
- Τα θέματα ψυχικής υγείας πρέπει να ενσωματωθούν στις ευρύτερες πολιτικές, προγράμματα και εταιρικές σχέσεις στον τομέα της υγείας.
- Η ψυχική υγεία πρέπει να περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες κατά τη διάρκεια και μετά από έκτακτες ανάγκες.
- Τα ζητήματα ψυχικής υγείας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις κοινωνικές υπηρεσίες και στην ανάπτυξη κατοικιών.
- Τα θέματα ψυχικής υγείας θα πρέπει να ενσωματωθούν στην εκπαίδευση και τα παιδιά με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα θα πρέπει να υποστηριχθούν, για να έχουν πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση.
- Πρέπει να δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης και δημιουργίας εισοδήματος για άτομα με ψυχικές και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες.
- Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ενισχυθούν με την ανάπτυξη πολιτικών και νόμων που προστατεύουν τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
- Οι φορείς ανάπτυξης πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμούς για τη συμμετοχή ατόμων με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Πηγή: http://www.who.int