Taking too long? Close loading screen.
Select Page
Κύριε Διοικητά του ΠΝΙ,
Δεν είναι ποτέ ευχάριστη μια είδηση που αναφέρεται σε αυτοκτονία και ακόμη περισσότερο όταν συμβαίνει σε ένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, το οποίο θα έπρεπε να τηρεί αυστηρούς κανόνες ασφαλείας όσον αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύει, αλλά και τους εργαζόμενους.
Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι οι αυτοκτονίες ενδονοσοκομειακών ασθενών αποτελούν πλέον ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών αυτοκτονιών. Υπολογίζεται διεθνώς, ότι 2 έως 2,5% όλων των αυτοκτονιών συμβαίνουν σε γενικά νοσοκομεία. Αυτό το δεδομένο αντιπροσωπεύει περίπου 5 έως 16 θανάτους ασθενών ανά 100.000 εισαγωγές.
Οι καταγεγραμμένες αυτοκτονίες στην χώρα μας μέσα σε νοσοκομεία ξεπερνούν τα 100 άτομα τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπολογίζουμε τις αυτοκτονίες που δεν καταγράφονται, ούτε και τις αυτοκτονίες των επαγγελματιών υγείας και άλλων εργαζομένων που προσφέρουν υπηρεσίες στο νοσοκομείο. Οι αυτοκτονίες αυτές αποτελούν απώλειες που αφήνουν ανεξίτηλες πληγές όχι μόνο στους ανθρώπους του οικείου περιβάλλοντος που μένουν πίσω, αλλά και στους εργαζόμενους των ιδρυμάτων (ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό) καθώς και στους αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος.
Η υιοθέτηση μιας στρατηγικής ενάντια στην αυτοκτονία στα γενικά νοσοκομεία φέρει πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα, από το κλινικό περιβάλλον μέχρι την κοινωνία ευρύτερα. Αυτά τα οφέλη μπορούν να κατανεμηθούν σε διάφορες κατηγορίες:
1. Μείωση του Στίγματος
2. Κοινωνική Συνοχή και Υποστήριξη
3. Αύξηση της Δημόσιας Υγείας και Ευημερίας
4. Ενίσχυση της Δημόσιας Εμπιστοσύνης
5. Κοινωνική Υπευθυνότητα και Προαγωγή Υγείας
6. Θετική Εικόνα των Νοσοκομείων
7. Μείωση των Δικαστικών και Νομικών Εξόδων
8. Μείωση του Κόστους Φροντίδας
9. Βελτίωση της Ασφάλειας των Ασθενών
10. Προαγωγή ψυχικής υγείας
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σοβαρά οφέλη και παράλληλα μπορούν να περιορίσουν τις παράπλευρες απώλειες που συνδέονται με αυτοκτονίες στα νοσοκομεία. Στόχος αυτού του κειμένου είναι να αναδείξει τις αδυναμίες του πλαισίου στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, αλλά περισσότερο να κινητοποιήσει τους υπεύθυνους για δράσεις πριν είναι ήδη πολύ αργά.
Ίσως είναι ώριμος ο χρόνος να πάρετε αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές πρόληψης μέσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που έχετε την τιμή να διοικείτε, δημιουργώντας μια αντιαυτοκτονική ασπίδα, ώστε να μειωθούν οι τραγικές αυτές απώλειες.
Με εκτίμηση,
Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας-ΚΛΙΜΑΚΑ

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!