Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας λόγω του ιού Covid-19, είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία οι συνέπειες της οποίας θα μελετηθούν σε βάθος χρόνου. Από τις 27 Φεβρουαρίου, ήδη μία μέρα μετά από την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού νόσησης από κορωνοϊό στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί μέτρα που αφορούν την μείωση μετακινήσεων, εκδηλώσεων και συναθροίσεων με σημείο αιχμής την 23η Μαρτίου όπου επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία και την μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μία τέτοια κρίσιμη περίοδος ,σε συνδυασμό με την λήψη μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας μπορεί να κινητοποιήσει ευάλωτες ομάδες σημειώνοντας σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ψυχική τους υγεία .
Στον άξονα αυτό, το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών της Κλίμακα που λειτουργεί στο πλαίσιο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ξεκίνησε μία πιο ενδελεχή ερευνητική καταγραφή συλλέγοντας στοιχεία που αφορούν τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας στην χώρα μας για να δομηθούν στοχευμένες προληπτικές παρεμβάσεις στο μέλλον εάν υπάρξει ανάγκη .

Παρακάτω παρουσιάζονται τα δεδομένα που αφορούν τις αυτοκτονίες στην χώρα μας κατά το χρονικό διάστημα 26/2/20 έως και τις 26/3/20.Επισημαίνεται ότι, συνιστούν μια περιγραφική καταγραφή, δεν υποδηλώνουν κάποια αιτιώδη σχέση σχετικά με την πανδημία, ούτε αποτελούν επίσημα στοιχεία.

Όπως φαίνεται και από το παραπάνω διάγραμμα η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες σε ποσοστό 86% και ακολουθούν οι γυναίκες με ποσοστό 14%.

Η ηλικιακή ομάδα στην οποία καταγράφηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες ήταν άνθρωποι ηλικίας 60 – 64 ετών και ακολούθησαν οι ηλικίες 45-49 ετών.

Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας και για τα δύο φύλα ήταν ο απαγχονισμός σε ποσοστό 18% και ακολουθούν η πτώση και ο αυτοπυροβολισμός σε ποσοστά 12% και 8% αντίστοιχα. Τέλος η Κρήτη και η Αττική αποτέλεσαν τις περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών για τον τελευταίο μήνα.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν παρουσιάζουν κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με την καταγραφή των στοιχείων που αφορούν τις αυτοκτονίες για το ίδιο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, συμμετέχει, ως οργανωτικό μέλος, στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention – IASP), φορέας ο οποίος αποτελεί το ανώτερο όργανο για την κατάρτιση στρατηγικών στον τομέα της πρόληψης αλλά και των ερευνητικών διαδικασιών, σε καθεστώς συνηγορίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, διενεργείται επικοινωνία με αντίστοιχους φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την ανταλλαγή ερευνητικών δεδομένων που αφορούν την αυτοκτονία και το φάσμα των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωναϊού στην Ευρώπη.

Αν έχει υποπέσει στην αντίληψη σας κάποιο άτομο που παρουσιάζει αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές παρακαλούμε να απευθυνθείτε στην ΚΛΙΜΑΚΑ στο 1018 ή στα τηλέφωνα 2103417162-3. Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και να δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!