Taking too long? Close loading screen.
Select Page

 

Σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Alzheimer. Η Νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Είναι μια νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται  περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες. Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και τα διαγνωστικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη, η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών πρέπει να συνδυάζει διαταραχή της μνήμης και μίας τουλάχιστον ακόμα νοητικής λειτουργίας (λόγος, κριτική σκέψη, προσοχή, οπτικοχωρικές λειτουργίες, κατασκευαστική ικανότητα, συμπεριφορά κ.α.), η οποία πρέπει να είναι τέτοιας βαρύτητας που να διαταράσσει την καθημερινή λειτουργικότητα και αυτονομία του ατόμου.

Προειδοποιητικά Σημάδια:

Συνήθως, το πρώτο σύμπτωμα στη νόσο του Alzheimer είναι η έκπτωση στην πρόσφατη μνήμη, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με:

  • επανάληψη ερωτήσεων και ιστοριών από τον ασθενή
  • χάσιμο πραγμάτων, που ακολουθείται συχνά από εκνευρισμό και σημαντική αναστάτωση
  • αδυναμία απόκτησης καινούργιων γνώσεων
  • αδυναμία εκμάθησης γεγονότων που συνέβησαν

Συχνά, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Azlheimer είναι οι διαταραχές του λόγου. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της νόσου οι ασθενείς αποπροσανατολίζονται χρονικά και αργότερα χωρικά. Στα διαγνωστικά κριτήρια της άνοιας συμπεριλαμβάνεται η απραξία, δηλαδή η αδυναμία να κάνει κάτι παρά τη διατήρηση της κινητικότητας και η αγνωσία, δηλαδή η αδυναμία προσδιορισμού αντικειμένου παρά τη μη προσβολή του αισθητηριακού μηχανισμού.

Πέρα από τα παραπάνω, πολλές φορές συνυπάρχει μια μεταβολή στο χαρακτήρα των ασθενών με νόσο του Alzheimer, η οποία συχνά προηγείται της εκδήλωσης των άλλων συμπτωμάτων της νόσου κατά αρκετά χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και με διαταραχές της συγκέντρωσης, οι οποίες αποτελούν πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα αυτά είναι πως είναι μη ειδικά και συνήθως αποδίδονται από το περιβάλλον στην ηλικία, το άγχος ή και την πεσμένη διάθεση. Τέλος, μη γνωσιακά συμπτώματα, κυρίως κατάθλιψη, μπορεί να αποτελούν το βασικό σύμπτωμα στην έναρξη της άνοιας.
Στα αρχικά στάδια της νόσου οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ζουν μόνοι, χρειάζεται όμως ένα υποστηρικτικό δίκτυο, σε οργανωτικά κυρίως ζητήματα, προκειμένου να μείνουν όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται ανεξάρτητοι.

Πρακτικές Συμβουλές

  1. Εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες υγείας και ρωτήστε ό,τι θέλετε.
  2. Ακολουθήστε την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή .
  3. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε και να ακολουθήσετε μια ρουτίνα στην καθημερινότητά σας
  4. Περπατήστε!
  5. Κρατείστε σημειώσεις ώστε να υπενθυμίζετε διαρκώς τις εκκρεμότητες σας στον εαυτό σας
  6. Προσέξτε την διατροφή σας καταναλώνοντας όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τις λιπαρές τροφές.
  7. Προσέξτε τον ύπνο σας και μην παραμελείτε προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με αυτόν.
  8. Συμπεριλάβετε μια νοητική άσκηση στην καθημερινότητα σας όπως σταυρόλεξα, πλέξιμο ή κέντημα.
  9. Ζητήστε βοήθεια όπου το κρίνετε σκόπιμο.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!