Ξημερώματα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου, φονικές πλημμύρες χτύπησαν την Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Την επόμενη ημέρα, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας τεράστιας καταστροφής, η οποία πάνω απ’ όλα χτύπησε «ανθρώπινες ζωές» κι ας μην είχε στόχο. Μέσα σε λίγες ώρες δημιουργήθηκαν στις περιοχές ανυπολόγιστες καταστροφές, με εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα να έχουν υποστεί ζημιές, περιουσίες να έχουν καταστραφεί, δρόμους να έχουν διαλυθεί και την λάσπη να έχει καλύψει τα πάντα.
Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες προκειμένου να γίνει γνωστό ότι από τις πλημμύρες υπήρχαν αρκετοί αγνοούμενοι, ενώ σταδιακά η Πυροσβεστική ξεκίνησε να ανασύρει πτώματα ανθρώπων που πνίγηκαν είτε στο δρόμο, είτε ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. Δε θα ξεχάσουμε στιγμή τις live αναμεταδόσεις στους τηλεοπτικούς μας δέκτες που ανακοίνωναν κάθε τόσο πως «Βρέθηκε ακόμα ένα πτώμα…»
Στο σήμερα, 13 ολόκληρες ημέρες μετά και εάν επιβεβαιωθεί πως η σορός που εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας 27 Νοέμβρη δίπλα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας από την Πυροσβεστική, ανήκει στον αγνοούμενο κυνηγό, φαίνεται πως ο μακάβριος κατάλογος κλείνει, με τραγικό απολογισμό 22 ανθρώπινες ζωές.
Στην Κλίμακα γνωρίζουμε καλά πως μετά από μια δυνατή, τραυματική εμπειρία, είναι πολύ φυσιολογικό οι άνθρωποι να αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι, να νιώθουν μια έντονη θλίψη, απόγνωση, θυμό, φόβο και άγχος.
Οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο σα γεγονός, δεν αποτελούν μόνο ένα παράδειγμα «φυσικής καταστροφής», αλλά θυμίζουν έντονα σκηνικό πολέμου με αιφνίδιους θανάτους και ψυχολογικό βιασμό.
Η διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD), μπορεί να αναπτυχθεί μετά από ένα τραυματικό γεγονός που απειλεί την ασφάλεια του ατόμου και μπορεί να το κάνει να αισθανθεί αβοήθητο. Επίσης, η PTSD μπορεί να επηρεάσει το άτομο που βιώνει προσωπικά την καταστροφή, αλλά και όσους την παρακολουθούν (αυτόπτεις μάρτυρες, ή άτομα συνδεδεμένα με την ίδια κατάσταση). Είναι σημαντικό να ειπωθεί εδώ, πως η συγκεκριμένη διαταραχή επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο και τα συμπτώματά της μπορούν να εμφανιστούν αρκετό διάστημα μετά το γεγονός.
Τραυματικά γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν σε PTSD:
- Πόλεμος
- Φυσικές καταστροφές
- Τροχαία ατυχήματα
- Τρομοκρατικές επιθέσεις
- Αιφνίδιος θάνατος αγαπημένου προσώπου
- Βιασμός
- Απαγωγή
- Προσβολή
- Σωματική- σεξουαλική κακοποίηση
- Παιδική παραμέληση
Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (DSM-5), για να διαγνωστεί διαταραχή μετατραυματικού στρες, ένα άτομο πρέπει να έχει βιώσει, ή να έχει υπάρξει μάρτυρας σε ένα τραυματικό, σωματικά απειλητικό γεγονός, ή να έχει μάθει ότι συνέβη ένα τραυματικό γεγονός σε έναν στενό φίλο, ή μέλος της οικογένειας και να εμφανίσει συγκεκριμένα συμπτώματα για τουλάχιστον ένα μήνα.
Στο DSM-5 αναφέρονται τέσσερις τύποι συμπτωμάτων και αυτοί είναι:
- Συμπτώματα αποφυγής:
– Αποφυγή συγκεκριμένων περιοχών, θεαμάτων, καταστάσεων και ήχων που υπενθυμίζουν το γεγονός.
– Άγχος, κατάθλιψη, συναισθηματικό μούδιασμα ή ενοχή
- Συμπτώματα αναβίωσης:
– Ενοχλητικές σκέψεις, εφιάλτες ή αναδρομές στο παρελθόν.
- Συμπτώματα υπερδιέγερσης:
– Θυμός, ευερεθιστότητα και υπερδιέγερση.
– Επιθετική, απερίσκεπτη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των αυτοτραυματισμών.
– Διαταραχές ύπνου.
- Συμπτώματα αρνητικής διάθεσης και σκέψης:
– Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε θεωρούσε απολαυστικές.
– Δυσκολία να θυμάται λεπτομέρειες του οδυνηρού περιστατικού.
– Αλλαγή στις συνήθειες ή στη συμπεριφορά μετά το τραύμα.
Το άτομο που έχει υποστεί ένα τραύμα, μπορεί να αποφεύγει καταστάσεις, ή ανθρώπους που του θυμίζουν έντονα την προσωπική του εμπειρία και είναι στενά συνδεδεμένες με το τραύμα. Μπορεί να αισθάνεται συναισθηματικό μούδιασμα, έντονο άγχος και να πέσει ακόμα και σε κατάθλιψη.
Αν βιώνετε τέτοια συναισθήματα μετά από ένα τραυματικό γεγονός, είναι σημαντικό να θυμάστε πως είναι φυσιολογικό, ανθρώπινο και μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Βοήθεια που μπορεί να προσφέρει κανείς στον εαυτό του ύστερα από τραυματικά γεγονότα
- Αναζήτηση υποστήριξης από οικογένεια και φίλους
- Συζήτηση και μοίρασμα για προσωπικά συναισθήματα
- Αποδοχή ότι πρόκειται για περίοδο οδύνης και πένθους
- Επαναφορά των καθημερινών συνηθειών
- Επίλυση προβλημάτων σταδιακά. Μικροί και εφικτοί στόχοι κάθε φορά.
- Καλή διατροφή, χαλάρωση, ύπνος
- Δραστηριότητες που προκαλούν ευχαρίστηση
Θεραπεία PTSD
Μερικές φορές ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια προκειμένου να ξεπεράσουν μια τραυματική εμπειρία. Άνθρωποι που επέζησαν μιας καταστροφής, παιδιά και άτομα που είχαν τραυματικές εμπειρίες, ή συναισθηματικά προβλήματα πιθανόν να χρειάζονται τη βοήθεια ενός ειδικού.
Η ψυχοθεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας για την αποκατάσταση από τις συνέπειες του τραύματος.
Είδη ψυχοθεραπείας που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους, είναι η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, η θεραπεία χαλάρωσης και προοδευτικής απευαισθητοποίησης καθώς και η θεραπεία έκθεσης.
Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής είναι αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. όταν υπάρχει έντονο άγχος, ή σοβαρές δυσκολίες ύπνου.
Η Κλίμακα παραμένει σταθερά κοντά στους κατοίκους της Μάνδρας και είναι έτοιμη να υποστηρίξει την κοινότητα με εξειδικευμένες παρεμβάσεις, που ενδεχομένως θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση διαταραχών μετατραυματικού στρες.
Για ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια από ειδικούς, επικοινωνήστε μαζί μας.