Μία πρακτική στον χώρο της υγείας στην οποία η ΚΛΙΜΑΚΑ κατέχει την τεχνογνωσία τα τελευταία 20 χρόνια, που εφαρμόζει την τηλεϊατρική στον χώρο της ψυχιατρικής. Αναφέρεται κυρίως στην ψυχιατρική αξιολόγηση και φροντίδα μέσω της τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας, ειδικώς μέσω της τηλεδιάσκεψης.
Η έλλειψη πρόσβασης σε κατάλληλη φροντίδα παραμένει ένα μείζον θέμα στην ελληνική κοινωνία. Τα ευρήματα στον χώρο της τηλεδιάσκεψης αποδείχτηκαν αποτελεσματικά στο να φέρουν την επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη σε πληθυσμούς με περιορισμένη πρόσβαση είτε λόγω τοποθεσίας αλλά ακόμα και λόγω κοινωνικοοικονομικών συνθηκών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεσματικής εφαρμογής της Τηλεψυχιατρικής ως μέσου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αποτελούν οι περιπτώσεις απομακρυσμένων περιοχών, οι φυλακές και τα τμήματα επειγόντων σε γενικά νοσοκομεία.
Η τηλεψυχιατρική αποδείχτηκε μία από τις πολλά υποσχόμενες ανακαλύψεις στην προσπάθεια να υπάρξει μία πιο οργανωμένη δομή με πυρήνα τον ασθενή, περισσότερο οικονομική αλλά και αποτελεσματικά επεμβατική. Οι οικονομικές συνθήκες, η γεωγραφική τοποθεσία και το συνεχές στίγμα γύρω από την ανάγκη ψυχολογικής βοήθειας παραμένουν κύρια εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Οφέλη της τηλεψυχιατρικής
- Οικονομικοί παράγοντες: Η τηλεϊατρική μπορεί να μειώσει τα κόστη της ψυχικής υγείας παρέχοντας ένα πιο οικονομικό πλαίσιο όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών. Ο ασθενής δεν ανησυχεί για την μετακίνηση του, την φροντίδα των παιδιών του, τις χαμένες εργατοώρες και άλλα απροσδόκητα έξοδα που περιλαμβάνονται στην επίσκεψη κάποιου γραφείου επαγγελματία ψυχικής υγείας.
- Γεωγραφική τοποθεσία: Η τηλεψυχιατρική είναι διαθέσιμη σε οποιαδήποτε τοποθεσία στην οποία υπάρχει διαδικτυακή σύνδεση. Οι απομακρυσμένες περιοχές έχουν ελλείψεις όσον αφορά τομείς υγειονομικής περίθαλψης συμπεριλαμβανομένου και της τηλεψυχιατρικής. Εξαλείφοντας τον επιπρόσθετο χρόνο και τα έξοδα που συνδέονται με την μεταφορά του ασθενή, η τηλεψυχιατρική διευκολύνει την παρέμβαση σε κρίσιμες καταστάσεις.
- Στίγμα: Το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία αποθαρρύνει συχνά τον ασθενή από το να ζητήσει βοήθεια αλλά η τηλεϊατρική μπορεί να κάνει την φροντίδα προσβάσιμη σε άτομα που ίσως δεν αισθάνονται άνετα στο να επισκεφτούν το γραφείο κάποιου ψυχιάτρου. Κάποιες ομάδες ασθενών είναι επίσης πιο πιθανόν να ανοιχτούν περισσότερο όταν επικοινωνούν ηλεκτρονικά παρά πρόσωπο με πρόσωπο.
Όσο οι επαγγελματίες υγείας αναζητούν τρόπους βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών και η ψυχική υγεία γίνεται ένα ολοένα αυξανόμενο οικονομικό βάρος για τα συστήματα δημόσιας υγείας, το μέλλον της τηλεϊατρικής παραμένει πολλά υποσχόμενο.
Το 2002 η ΚΛΙΜΑΚΑ εγκαινίασε ένα δίκτυο Τηλεψυχιατρικής μεταξύ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης και της Κεντρικής Ψυχιατρικής Υπηρεσίας στην Αθήνα για την αξιολόγηση ασθενών στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης. Τον επόμενο χρόνο στο δίκτυο εντάσσονται και 2 ψυχιατρικά νοσοκομεία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν για τη δημιουργία Διαδικτυακού Κέντρου επιμόρφωσης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Οι ψυχίατροι της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας εκπαίδευσαν τους Αφγανούς συναδέλφους τους. Παράλληλα, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων της ΚΛΙΜΑΚΑ χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο και την Τηλεψυχιατρική ως μέσο παροχής υπηρεσιών από το 2002, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στόχους που θέτει η Κοινοτική Ψυχική Υγεία, ενώ σταδιακά, από το 2003 και μετά η Τηλεψυχιατρική εντάχθηκε και στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του φορέα. Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως το 2010 δημιουργήθηκε το πρότυπο Ιατρείο Τηλεψυχιατρικής εντός του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών.
Ο ψυχίατρος, Κυριάκος Κατσαδώρος, Πρόεδρος του Κλάδου Τηλεψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος της ΚΛΙΜΑΚΑ μιλά για τα πολλαπλά οφέλη της Τηλεψυχιατρικής σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μάθετε περισσότερα για την χρήση της τηλεψυχιατρικής από την ΚΛΙΜΑΚΑ.