Η ΚΛΙΜΑΚΑ ξεκίνησε από το 2001 το πρώτο πρόγραμμα Τηλεψυχιατρικής στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας έναν εναλλακτικό και σύγχρονο τρόπο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η Τηλεψυχιατρική είναι κλάδος της τηλεϊατρικής και επιστημονικός κλάδος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Ουσιαστικά, η Τηλεψυχιατρική λειτουργεί ως ένας εναλλακτικός τρόπος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Λειτουργεί με την τεχνολογία της τηλεδιάσκεψης, μιας υπηρεσίας που παρέχει τη δυνατότητα για ταυτόχρονη επικοινωνία με εικόνα, ήχο και δεδομένα ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους απομακρυσμένους χρήστες.
Ο ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος, Πρόεδρος του Κλάδου Τηλεψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Κλίμακα, μας μιλά για τα πολλαπλά οφέλη της Τηλεψυχιατρικής σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, ενώ το κείμενο της ομιλίας του μπορείτε να βρείτε παρακάτω:
«Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στο χώρο της ψυχικής υγείας στη χώρα, ιδίως τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά και τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις των συνθηκών κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι ακόμα ανεπαρκείς. Επιπλέον, οι υπηρεσίες είναι συγκεντρωμένες στις αστικές περιοχές, επιδεινώνοντας περαιτέρω το χάσμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στις αγροτικές και νησιώτικες ζώνες . Η ενίσχυση και επέκταση των δομών υγείας ,ο εμπλουτισμός τους με επιστημονικό δυναμικό , και η ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα φαίνεται να είναι σημαντικές λύσεις. Ωστόσο, όλες οι σχετικές στρατηγικές έχουν δυσκολίες, συναντούν αντιστάσεις και έχουν μια μακρά περίοδο ωρίμανσης.
Η Τηλεψυχιατρική, η χρήση, δηλαδή της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας από απόσταση, φαίνεται πια να είναι η απάντηση στις ανάγκες του αποκλεισμένου ή απομακρυσμένου πληθυσμού. Λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων της, της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, της αποδοχή της , την αξιοπιστία της , των θετικών αποτελεσμάτων της, της θετικής σχέσης κόστους οφέλους , όλων αυτών που η εμπειρία της ΚΛΙΜΑΚΑ για περισσότερα από 15 χρόνια στο πεδίο μας έχει αποδείξει.
Ωστόσο, παρά την πολύχρονη παρουσία της Τηλεψυχιατρικής ως μέσου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και παρά την ερευνητική τεκμηρίωση της αξιοπιστίας των διαγνώσεων και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων, η Τηλεψυχιατρική σε εθνικό επίπεδο δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα περίμενε κανείς. Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της είναι σαφές ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πληθυσμού στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».
Περισσότερα για την Τηλεψυχιατρική βρίσκετε εδώ.