Ο εγκέφαλος των ατόμων που πάσχουν από νευρική ανορεξία μπορεί να αλλάξει σε σχήμα και μέγεθος, αλλά μπορεί και πάλι να μεταβληθεί, όταν ο/η ασθενής βρίσκεται σε ανάκαμψη, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.
Μια νέα μεγάλη μελέτη ανέλυσε σαρώσεις εγκεφάλου πασχόντων/ουσών από ανορεξία σε όλο τον κόσμο. Στη μελέτη διαπιστώθηκε, ότι τα άτομα με νευρική ανορεξία είναι πιο πιθανό, να εμφανίσουν αξιοσημείωτες μειώσεις σε τρεις βασικές μετρήσεις του εγκεφάλου.
Αυτά τα τρία στοιχεία είναι η επιφάνεια του φλοιού, το πάχος του φλοιού και ο υποφλοιώδης όγκος του εγκεφάλου. Το συγκεκριμένο εύρημα υποδηλώνει, ότι υπάρχει είτε απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων είτε απώλεια των συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων.
Γιατί η ανορεξία αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου
Η δομή του εγκεφάλου μπορεί, επίσης, να αλλάξει σε άτομα με άλλες παθήσεις, όπως κατάθλιψη, ΔΕΠΥ, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και χρόνιο στρες. Ωστόσο, οι μειώσεις που σημειώθηκαν σε άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία είναι μεταξύ 2 και 4 φορές μεγαλύτερες από τις μειώσεις σε άτομα με άλλες παθήσεις.
Αν και δεν υπάρχει, ακόμη, σημαντικός αριθμός στοιχείων, πιστεύεται ότι η μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου μπορεί, να οφείλεται σε μειώσεις του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των ατόμων με την πάθηση.
Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές αναφέρουν, ότι η έγκαιρη επικοινωνία με ειδικό ψυχικής υγείας και η άμεση έναρξη θεραπείας για την ανορεξία είναι σημαντική προκειμένου, να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι, με την έγκαιρη θεραπεία, η δομή του εγκεφάλου μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Μια ακριβής αξιολόγηση που εξετάζει τόσο τις παθολογικές όσο και τις ψυχολογικές πτυχές της ασθένειας είναι σημαντική για να διασφαλιστεί η κατάλληλη θεραπεία για τον/την ασθενή καθώς μια διατροφική διαταραχή μπορεί, να επηρεάσει σημαντικά αρνητικά την καθημερινή λειτουργία του σώματος.
Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τους υποκείμενους ψυχολογικούς λόγους πίσω από την απώλεια βάρους και να βοηθήσουμε στον εντοπισμό πιο κατάλληλων στρατηγικών για την αντιμετώπιση συμπτωματολογίας, όπως ο περιορισμός της τροφής, η υπερβολική άσκηση ή η χρήση καθαρτικών.
Στην Ελλάδα περισσότερο από το 6% του πληθυσμού νοσεί από διατροφικές διαταραχές, με τα ποσοστά θνησιμότητας για τις συγκεκριμένες διαταραχές, να φτάνουν έως το 20%. Για τους/τις εφήβους/ες και τους/τις νεαρούς/ές ενήλικες η ανορεξία και άλλες διατροφικές διαταραχές μπορεί, να αυξήσουν τις πιθανότητες αυτοκτονίας έως και 32 φορές. Ανεξάρτητα από την ηλικία, κάθε 1 στους 5 θανάτους από ανορεξία είναι αποτέλεσμα αυτοκτονίας.
Αν και μπορεί να υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου και εκτιμήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικής διαταραχής, έρευνες διαπιστώνουν, ότι ο σημαντικότερος παράγοντας μπορεί να είναι το οικογενειακό ιστορικό. Η γενετική, το DNA και το οικογενειακό ιστορικό πιστεύεται, ότι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη στα στατιστικά στοιχεία πίσω από την ανορεξία στον προσδιορισμό του κινδύνου κάποιου/ας, με το 50-80% του κινδύνου ενός ατόμου να προέρχεται από τη γενετική προδιάθεση.
Τι προτείνει η έρευνα;
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες διαπιστώθηκε, ότι οι μεγάλες μειώσεις στη δομή του εγκεφάλου, οι οποίες παρατηρήθηκαν σε ασθενείς, ήταν λιγότερο αισθητές σε όσους/ες βρίσκονταν ήδη σε «τροχιά» ανάκαμψης. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι γιατί δείχνει, ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι αναστρέψιμες.
Μια ακόμη μελέτη από τις αρχές του τρέχοντος έτους εξέτασε την εγκεφαλική βλάβη σε γυναίκες που βρίσκονται σε μακροχρόνια ανάρρωση από την ανορεξία. Διαπίστωσε, ότι ο εγκέφαλος μπορεί να επανορθωθεί με την πάροδο του χρόνου μετά την ανάρρωση, με μικρή διαφορά να σημειώνεται μεταξύ των γυναικών με ιστορικό ανορεξίας και των γυναικών χωρίς ιστορικό ανορεξίας.
Ενώ υπάρχουν μελέτες που τονίζουν, ότι η έκπτωση στις γνωστικές πτυχές της μνήμης μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μετά την αποκατάσταση του βάρους, η σημασία της έγκαιρης θεραπείας δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Εάν εσείς ή κάποιος/α στη ζωή σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα διατροφικής διαταραχής καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιο/α εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Με έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μπορούν, να συνεχίσουν να έχουν μια φυσιολογική και υγιή ζωή.
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Δεκελέων 50, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr
www.suicide-help.gr www.klimaka.org.gr