Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Πάνω από ένας στους τέσσερις θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών σχετίζονται με τις ανθυγιεινές συνθήκες τους περιβάλλοντος αναφέρει ο ΠΟΥ. Κάθε χρόνο, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος (σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους), το παθητικό κάπνισμα, το μολυσμένο νερό, η έλλειψη αποχέτευσης και η ευρύτερη ανεπαρκής υγιεινή, καταστρέφουν  τις ζωές 1,7 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο, σύμφωνα με δύο νέες εκθέσεις του ΠΟΥ.

Η πρώτη έκθεση «Inheriting a Sustainable World: Atlas on Children’s Health and the Environment», αποκαλύπτει ότι μεγάλο μέρος των πιο κοινών αιτιών θανάτου παιδιών ηλικίας 1-5 ετών, αποτελούν η διάρροια, η ελονοσία και η πνευμονία, οι οποίες και μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρεμβάσεις, οι οποίες είναι γνωστό ότι μπορούν να μειώσεις τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό και τα καθαρά καύσιμα μαγειρέματος.

«Ένα μολυσμένο περιβάλλον, είναι ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, ειδικά για τα μικρά παιδιά», επισημαίνει η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Δρ. Margaret Chan. «Τα διαρκώς αναπτυσσόμενα όργανά τους και το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα στον μολυσμένο αέρα και το βρώμικο νερό».

Οι επιβλαβείς εκθέσεις μπορούν να ξεκινήσουν από τη μήτρα της μητέρας και να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης. Επιπλέον, όταν τα βρέφη εκτίθενται στην εσωτερική και εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση και στο παθητικό κάπνισμα, έχουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας στην παιδική ηλικία και έναν δια βίου αυξημένο κίνδυνο χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών, όπως το άσθμα. Η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί επίσης να αυξήσει τον δια βίου κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου.

Οι πέντε κυριότερες αιτίες θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών που σχετίζονται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος:

  1. 000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, που οφείλεται σε εσωτερική και εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, και στο παθητικό κάπνισμα
  2. 000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν λόγω διάρροιας, λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης σε καθαρό νερό, αποχέτευσης και υγιεινής
  3. 000 παιδιά πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα ζωής τους από συνθήκες, όπως η πρόωρη γέννηση, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την πρόσβαση σε καθαρό νερό, την υγιεινή στις εγκαταστάσεις υγείας, καθώς και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  4. 000 θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών από ελονοσία θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω περιβαλλοντικών δράσεων, όπως η μείωση των τόπων αναπαραγωγής των κουνουπιών, ή η κάλυψη της αποθήκευσης πόσιμου νερού
  5. 000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από ακούσιες βλάβες που οφείλονται στο περιβάλλον, όπως δηλητηρίαση, πτώσεις και πνιγμός.

Τρέχουσες και αναδυόμενες περιβαλλοντικές απειλές για την υγεία των παιδιών:

«Ένα μολυσμένο περιβάλλον οδηγεί στην καταστροφή της υγείας των παιδιών μας», λέει η Δρ. Maria Neira, Διευθύντρια του ΠΟΥ, στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας, Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ανισοτήτων. «Η επένδυση στην εξάλειψη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία, όπως η βελτίωση της ποιότητας των υδάτων, ή η χρήση καθαρότερων καυσίμων, θα έχει τεράστια οφέλη για την υγεία».

Για παράδειγμα, οι αναδυόμενοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, όπως τα ηλεκτρονικά και τα ηλεκτρικά απόβλητα (όπως τα παλαιά κινητά τηλέφωνα) που ανακυκλώνονται ακατάλληλα, εκθέτουν τα παιδιά σε τοξίνες που μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη νοημοσύνη, διαταραχή έλλειψης προσοχής, βλάβη των πνευμόνων και καρκίνο. Η παραγωγή ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 19% μεταξύ 2014 και 2018, σε 50 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2018.

Οι κλιματικές αλλαγές, οι αλλαγές στη θερμοκρασία και τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται, ευνοώντας την αύξηση της γύρης που συνδέεται με τα αυξημένα ποσοστά άσθματος στα παιδιά. Σε παγκόσμια κλίμακα, το 11-14% των παιδιών ηλικίας 5 ετών και άνω, παρουσιάζει σήμερα συμπτώματα άσθματος και εκτιμάται ότι το 44% αυτών σχετίζονται με περιβαλλοντικές εκθέσεις. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το παθητικό κάπνισμα, η μούχλα και η υγρασία κάνουν το άσθμα πιο σοβαρό στα παιδιά.

Σε νοικοκυριά χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως το ασφαλές νερό και η αποχέτευση, τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διάρροιας και πνευμονίας. Τα παιδιά εκτίθενται επίσης σε επιβλαβή χημικά, μέσα από τρόφιμα, νερό, αέρα και προϊόντα γύρω τους. Οι χημικές ουσίες, όπως τα φθοριούχα και τα παρασιτοκτόνα του υδραργύρου, οι ανθεκτικοί οργανικοί ρύποι και άλλοι στα μεταποιημένα προϊόντα, τελικά βρίσκουν τον δρόμο τους στην τροφική αλυσίδα. Και ενώ η μολυβδούχος βενζίνη έχει καταργηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε όλες τις χώρες, το μόλυβδο εξακολουθεί να είναι διαδεδομένο στα χρώματα, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Πηγή: http://www.who.int

* Η απόδοση αυτού του άρθρου στα ελληνικά απαιτεί πολύ προσπάθεια και σε περίπτωση αναδημοσίευσης, θα θέλαμε να το γνωρίζουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας, εδώ: central@klimaka.org.gr

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!