Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Η διπολική συναισθηματική διαταραχή χαρακτηρίζεται από ακραίες αλλαγές διάθεσης. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα συμπτώματα, τους διαφορετικούς τύπους διπολικής διαταραχής αλλά και τι πρέπει να κάνει κάποιος/α εάν πιστεύει, ότι εμφανίζει ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα.

Τι είναι η διπολική συναισθηματική διαταραχή;

Διπολική συναισθηματική διαταραχή εμφανίζουν οι άνθρωποι, οι οποίοι βιώνουν σοβαρές ακραίες αλλαγές διάθεσης, σε σημείο που αυτές οι αλλαγές παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα και λειτουργικότητά  τους. Εάν πάσχετε από διπολική διαταραχή, η διάθεσή σας είναι πιθανό, να περάσει από ακραία υψηλά σημεία (γνωστά ως μανία ή υπομανία) αλλά και χαμηλά (γνωστά ως κατάθλιψη). Ωστόσο, το τι βιώνει κάποιος/α σε κάθε διάθεση και το πόσο γρήγορα ή αργά κινείται μεταξύ υψηλών και χαμηλών διαθέσεων, είναι διαφορετικό για τον/την καθένα/μία. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι διπολικής διαταραχής. Η ακραία υψηλή ή χαμηλή διάθεση μπορεί, να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες.

Ποια είναι  τα συμπτώματα;

Κάποιος/α με διπολική διαταραχή θα βιώσει αλλαγές στη διάθεση που κυμαίνονται μεταξύ μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων.

Σε ένα μανιακό επεισόδιο οι πάσχοντες/ουσες είναι σύνηθες να αισθάνονται ή να βιώνουν:

  • υψηλή αυτοεκτίμηση
  • αυξημένη ενέργεια
  • μειωμένη ανάγκη για ύπνο
  • ευερεθιστότητα
  • αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα
  • υπερβολικές δαπάνες κ.α.

Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου, οι πάσχοντες/ουσες μπορεί, επίσης, να «βγαίνουν εκτός ελέγχου», να αισθάνονται πολύ ανήσυχοι/ες, να απογοητεύονται και να θυμώνουν εύκολα. Μπορεί, επίσης, να συμπεριφέρονται απερίσκεπτα, χωρίς να το αντιλαμβάνονται και να υιοθετούν επικίνδυνες συμπεριφορές, εμπλεκόμενοι/ες σε κινδύνους. Η φάση του μανιακού επεισοδίου μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ψυχωσικές σκέψεις και ενέργειες.

Όταν κάποιος/α βιώνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, είναι σύνηθες να αισθάνεται ή να αντιμετωπίζει:

  • απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες
  • αλλαγές στην όρεξη
  • απώλεια ή αύξηση βάρους
  • αλλαγές στα πρότυπα ύπνου
  • απώλεια ενέργειας
  • δυσκολίες συγκέντρωσης
  • αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής.

Τι προκαλεί τη διπολική συναισθηματική διαταραχή;

Σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες η διπολική συναισθηματική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια, της οποίας οι αιτίες είναι πολύπλοκες και φαίνεται, ότι αποτελεί αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ωστόσο, η σημαντική χρήση αλκοόλ και άλλων φαρμάκων μπορεί, να προκαλέσει συμπτώματα της διαταραχής ή να επιδεινώσει τα υπάρχοντα.

Τα άτομα με διπολική συναισθηματική διαταραχή είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η λήψη ναρκωτικών. Είναι επίσης σύνηθες, ότι τα άτομα με διπολική συναισθηματική διαταραχή χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «αυτοθεραπεία» και προσπαθούν, να ρυθμίσουν τις ακραίες διαθέσεις τους, χρησιμοποιώντας ναρκωτικά ή αλκοόλ.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι διπολικής συναισθηματικής διαταραχής;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι διπολικής διαταραχής και ο τύπος με τον οποίο διαγιγνώσκεται κάποιος/α εξαρτάται, συχνά, από την ατομική εμπειρία των αλλαγών της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένου του πόσο γρήγορα αλλάζει η διάθεση, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Διπολική Διαταραχή Τύπου Ι. Τα άτομα με Διπολική Διαταραχή Τύπου Ι συνήθως βιώνουν ακραία υψηλή διάθεση (μανία) που μπορεί να είναι μακροχρόνια, συν καταθλιπτικά επεισόδια και πιθανώς ψυχωσικά.

Διπολική Διαταραχή Τύπου II. Τα άτομα με Διπολική Διαταραχή Τύπου II συνήθως βιώνουν υψηλά επίπεδα που είναι λιγότερο ακραία από τη μανία (υπομανία) και διαρκούν μόνο για λίγες ώρες ή ημέρες. Την ίδια στιγμή οι πάσχοντες/ουσες αντιμετωπίζουν έντονα και σημαντικής διάρκειας καταθλιπτικά επεισόδια.  Μεταξύ των ακραίων διαθέσεων, μπορεί να υπάρχουν στιγμές, που η διάθεσή τους είναι σχετικά φυσιολογική.

Κυκλοθυμική διαταραχή. Μια πιο ήπια μορφή διπολικής, στην οποία οι διαθέσεις δεν είναι τόσο ακραίες, ωστόσο προκαλούν δυσλειτουργία στην καθημερινότητα των πασχόντων/ουσών.

Άλλες Διπολικές Συναισθηματικές Διαταραχές. Οι αλλαγές στη διάθεση που βιώνουν τα άτομα με διπολική διαταραχή είναι διαφορετικές για τον/την καθένα/μία. Η συγκεκριμένη διάγνωση αφορά τα άτομα που δεν ταιριάζουν στις παραπάνω τρεις κατηγορίες.

 Αναγνωρίζεται στον εαυτό σας κάτι από όλα τα παραπάνω;

Η διπολική συναισθηματική διαταραχή μπορεί, να διαγνωστεί μόνο από έναν/μία επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως ένα μεγάλο μέρος ενός επιτυχημένου σχεδίου θεραπείας για τη συγκεκριμένη διαταραχή, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Συχνά η διάγνωση της διπολικής διαταραχής απαιτεί χρόνο, καθώς η διάθεση του/της ασθενούς θα πρέπει, να παρακολουθείται για μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών. Η διπολική συναισθηματική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια, η οποία, χρήζει έγκαιρης και σωστής αντιμετώπισης από έναν/μια επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλοί/λες πάσχοντες/ουσες από διπολική συναισθηματική διαταραχή, σε περιόδους, όπου βιώνουν καταθλιπτικά επεισόδια οδηγούνται σε αυτοκαταστροφικές απόπειρες. Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί ιατρικό οδηγό, για αυτό το λόγο, εάν πιστεύετε ή αισθάνεστε, ότι σας ταλαιπωρούν ορισμένα από τα συμπτώματα, που περιγράφονται παραπάνω, απευθυνθείτε σε έναν/μία επαγγελματία ψυχικής υγείας.

 

Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Δεκελέων 50, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr
www.suicide-help.gr www.klimaka.org.gr

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!