Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι δύο από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές στο δυτικό κόσμο. Ωστόσο, ενώ η κατάθλιψη και το άγχος είναι δύο διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις, τα συμπτώματα, οι αιτίες και οι θεραπείες τους μπορεί, συχνά, να αλληλοεπικαλύπτονται.

Εάν ζητήσετε από κάποιον/α, να ονομάσει δύο κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας, το πιθανότερο είναι, ότι θα σκεφτεί το άγχος και την κατάθλιψη. Παρά το γεγονός, ότι αναφέρονται συνήθως στη συζήτηση, οι άνθρωποι εξακολουθούν, να δυσκολεύονται, να προσδιορίσουν τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο συνθηκών. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά άτομα με άγχος εμφανίζουν επίσης κατάθλιψη ή και το αντίστροφο. Περίπου το 50% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη διαγιγνώσκονται επίσης με αγχώδη διαταραχή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε μια ακριβή διάγνωση προκειμένου, να αντιμετωπιστεί σωστά και στοχευμένα το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί.

Πολλά άτομα με κατάθλιψη μπορεί, να βιώσουν αυτό που είναι γνωστό ως «δυσφορία άγχους» εκτός από τη χαμηλή διάθεσή τους. Τα άτομα με αγχώδη διαταραχή συχνά νιώθουν ένταση, ανησυχία και δυσκολεύονται, να συγκεντρωθούν σε καθημερινές δραστηριότητες. Φοβούνται βαθιά, ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί ή ότι μπορεί να χάσουν τον έλεγχο του εαυτού τους. Τα άτομα που βιώνουν αγχώδη δυσφορία σε συνδυασμό με κατάθλιψη μπορεί, να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας ή να χρειάζονται πιο εντατική θεραπεία, επομένως είναι σημαντικό, να αναγνωρίζονται έγκαιρα αυτά τα συμπτώματα μαζί με την κατάθλιψη.

Πάνω από όλα, είναι σημαντικό, να θυμάστε να αφήσετε έναν/μια επαγγελματία ψυχικής υγείας, να σας αξιολογήσει για να διαπιστώσει, εάν τα συμπτώματά σας πληρούν τα κριτήρια για μια καταθλιπτική διαταραχή ή μια αγχώδη διαταραχή.

Συμπτώματα Μείζονος Κατάθλιψης

 • καταθλιπτική διάθεση
 • έλλειψη ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες
 • αύξηση ή μείωση της όρεξης
 • αϋπνία ή υπερυπνία
 • επιβράδυνση της κίνησης
 • έλλειψη ενέργειας
 • αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας
 • πρόβλημα συγκέντρωσης
 • ψυχικός πόνος
 • αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορές

Για τη διάγνωση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, ένα άτομο πρέπει να έχει βιώσει πέντε ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Τα άτομα που παρουσιάζουν μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί, επίσης, να διαγνωστούν με επίμονη καταθλιπτική διαταραχή (δυσθυμία), προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή ή καταθλιπτική διαταραχή λόγω άλλης πάθησης. Μπορεί επίσης, να πληρούν τα κριτήρια για διπολική διαταραχή, εάν εμφανίσουν επίσης συμπτώματα μανίας. Επίσης είναι σημαντικό οι πάσχοντες/ουσες να γνωρίζουν, ότι η κατάθλιψη είναι μια νόσος που επανεμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής.

Συμπτώματα Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής

 • υπερβολική ανησυχία
 • εύκολη κούραση
 • πρόβλημα συγκέντρωσης
 • διαταραχή ύπνου
 • ευερεθιστότητα
 • μυϊκή ένταση

Εάν βιώνετε αυτά τα συμπτώματα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, για περισσότερο από έξι μήνες και προκαλούν δυσφορία στην καθημερινή σας ζωή, τότε πιθανόν, να λάβετε διάγνωση γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Άλλοι τύποι αγχωδών διαταραχών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το άγχος αποχωρισμού, τη διαταραχή πανικού ή τις φοβίες κ.α.

Εάν συγκρίνουμε τις δύο λίστες συμπτωμάτων μπορούμε, να παρατηρήσουμε, ότι υπάρχει κάποια επικάλυψη. Τα προβλήματα ύπνου, η δυσκολία στη συγκέντρωση και η κούραση είναι όλα συμπτώματα άγχους αλλά και κατάθλιψης. Η ευερεθιστότητα μπορεί, επίσης, να εκδηλωθεί με μορφές άγχους ή κατάθλιψης (αντί της χαμηλής διάθεσης).

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα διακριτικά χαρακτηριστικά. Τα άτομα με κατάθλιψη κινούνται αργά και οι αντιδράσεις τους μπορεί, να φαίνονται σχεδόν μηδαμινές. Τα άτομα με άγχος τείνουν, να είναι πιο ευσυγκίνητα, καθώς αγωνίζονται, να διαχειριστούν τις σκέψεις, που τους προκαλεί το άγχος. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η παρουσία φόβου για το μέλλον σε άτομα με άγχος. Τα καταθλιπτικά άτομα που δεν έχουν άγχος είναι λιγότερο πιθανό, να ανησυχούν για μελλοντικά γεγονότα, καθώς συχνά παραιτούνται από την πεποίθηση, για μελλοντικές αλλαγές. Με άλλα λόγια, μπορεί να προβλέψουν το μέλλον μόνο με βάση το πώς αισθάνονται τη συγκεκριμένη στιγμή.

Μιλώντας με έναν/μια επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Εάν έχετε άγχος, κατάθλιψη ή και τα δύο, οι πιθανότητες είναι ότι, ο γιατρός σας θα σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο. Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας και κρατήστε ένα αρχείο καταγραφής για το πώς αισθάνεστε κάθε μέρα, καθώς αυτό μπορεί, να βοηθήσει στη διαγνωστική διαδικασία. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε και να ρωτήσετε τον γιατρό σας, εάν πιστεύει, ότι έχετε κατάθλιψη, άγχος ή και τα δύο. Αυτή η σαφήνεια μπορεί, να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την εστίαση της θεραπείας και τον τρόπο διαχείρισης των συμπτωμάτων σας. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που μοιράζονται το άγχος και η κατάθλιψη είναι, ότι και οι δύο είναι κατά πολύ θεραπεύσιμες διαταραχές. Αν βιώνετε οποιαδήποτε δυσκολία απευθυνθείτε σε έναν/μια επαγγελματία ψυχικής υγείας.

 

Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Δεκελέων 50, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr
www.suicide-help.gr www.klimaka.org.gr

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!