Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει πως το 1/5 ανθρώπων που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο ζει μήνες μετά τη διάγνωσή του, με PTSD (Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες). Μάλιστα σε πολλούς από αυτούς, η PTSD εξακολουθεί να είναι μια μόνιμη κατάσταση, ακόμα και αν ο καρκίνος ξεπεραστεί.
Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό CANCER, επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, ενώ τα ευρήματά της υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για την έγκαιρη, ταυτοποιημένη και προσεκτική παρακολούθηση και θεραπεία της PTSD σε ανθρώπους που ζουν με καρκίνο.
Αν και είναι γνωστό, ότι η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, αναπτύσσεται συνήθως σε άτομα μετά από ένα τραυματικό συμβάν, όπως μια φυσική καταστροφή, ή ένα σοβαρό ατύχημα, μπορεί επίσης να συμβεί σε ασθενείς με διάγνωση καρκίνου όποιου τύπου.
Ο Caryn Mei Hsien Chan και οι συνεργάτες του από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας, μελέτησαν 469 ενήλικες με διάφορους τύπους καρκίνου μέσα σε διάστημα ενός μήνα από τη διάγνωσή τους. Οι ασθενείς, υποβλήθηκαν σε πρόσθετες εξετάσεις έξι μήνες μετά και στη συνέχεια έπειτα από τέσσερα χρόνια.
Οι κλινικές αξιολογήσεις αποκάλυψαν συχνότητα εμφάνισης PTSD κατά 21,7% στην παρακολούθηση 6 μηνών, ενώ οι τιμές μειώθηκαν στο 6,1% στην παρακολούθηση των 4 ετών. Αν και τα συνολικά ποσοστά PTSD μειώθηκαν με το χρόνο, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που είχαν αρχικά διαγνωστεί με PTSD βρέθηκαν να έχουν επίμονα, ή επιδεινωμένα συμπτώματα τέσσερα χρόνια αργότερα.
«Πολλοί ασθενείς με καρκίνο, θεωρούν πως πρέπει να υιοθετήσουν μια «νοοτροπία πολεμιστών» με όπλα τη θετικότητα και τη δύναμη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση της υγείας τους» επισημαίνει ο Dr. Chan και προσθέτει «Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ζητήσουν επιπλέον βοήθεια για να διαχειριστούν τις συναισθηματικές τους διακυμάνσεις, πόσο μάλλον όταν αυτές, φτάνουν σε σημείο να γίνουν διαταραχή μετατραυματικού στρες, κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη.
Επιπτώσεις της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες σε ασθενείς με καρκίνο
- Οι ασθενείς ζουν με το φόβο ότι ο καρκίνος μπορεί να επανέλθει αν τον έχουν ξεπεράσει
- Θεωρούν πως ένας πυρετός, μια κόπωση, ή ένας πόνος, αποτελεί κακό οιωνό
- Ενδέχεται να παραλείψουν επισκέψεις στον ογκολόγο, ή άλλους γιατρούς προκειμένου να μην τους ξυπνήσουν οι αναμνήσεις της διάγνωσής τους
- Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις αναζήτησης νέων συμπτωμάτων, στην εξέταση της κατάστασης, ακόμα και σε άρνηση θεραπείας.
«Έχουμε ανάγκη από υπηρεσίες ψυχολογικής αξιολόγησης και υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο, καθώς είναι ευρέως γνωστό πως το σώμα επηρεάζει τη ψυχή και η ψυχή το σώμα, πόσο μάλλον σε δεινές, χρόνιες παθήσεις.» τόνισε ο Dr. Chan.
Καρκίνος και αυτοκτονία
Ελάχιστες έρευνες έχουν διεξαχθεί σχετικά με τον καρκίνο και τον κίνδυνο της αυτοκτονίας, ωστόσο η συστηματική και συγκεντρωτική έρευνα των PubMed, PsychINFO και της Cochrane Library, συγκέντρωσαν 4.882 μελέτες που δημοσιεύτηκαν πριν το Σεπτέμβρη του 2016 και από αυτές, μόνο οι 104 αναφερόντουσαν στον καρκίνο και τις αυτοκτονικές συμπεριφορές.
Σε 7 έρευνες από αυτές στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 247.978 ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος για αυτοκτονία (ανάπτυξη αυτοκτονικού ιδεασμού και απόπειρες), σε ασθενείς με όποιον τύπο καρκίνου ήταν αυξημένος κατά 55%.
Συγκρίνοντας την αυτοκτονία με άλλους τύπους θανάτου, σε δύο έρευνες που εμπεριείχαν 23.839 άτομα, οι ερευνητές μέσα από τα στοιχεία που προέκυψαν κατέληξαν στο ότι ο καρκίνος είναι στενά συνδεδεμένος με τον κίνδυνο για αυτοκτονία, σε ποσοστό 53%.
Σουηδοί επιστήμονες τώρα, 2 πανεπιστημίων (Ινστιτούτο Καρολίνσκα και Ορέμπρο) μελέτησαν περισσότερους από 6.000.000 ανθρώπους άνω των 30, για μια περίοδο 15 χρόνων. Οι 500.000 από αυτούς είχε διαγνωστεί ότι πάσχουν από καρκίνο.
Οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας αυξάνει κατά τουλάχιστον 12 φορές κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση για καρκίνο και κατά σχεδόν πέντε φορές μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι το ποσοστό αυτοκτονιών είναι διπλάσιο μεταξύ των καρκινοπαθών (ανεξαιρέτως είδους καρκίνου) σε σχέση με όσους δεν έχουν καρκίνο. Αν και ο κίνδυνος υποχωρεί όσο περνάει ο καιρός, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση παραμένει περίπου τριπλάσιος σε σχέση με ένα μη καρκινοπαθή.
Οι άνθρωποι με προϋπάρχουσα κατάθλιψη κινδυνεύουν περισσότερο.