Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, στην Κλίμακα και στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, η Κωνσταντίνα Καρύδη, Ψυχολόγος Υγείας έκανε εισήγηση με θέμα «Υπαρξισμός και υπαρξιακές προσεγγίσεις» σε μια σειρά εισηγήσεων που έχουν ξεκινήσει να διεξάγονται στο κέντρο μας από όλους τους ειδικούς Ψυχικής Υγείας. Παρακάτω ακολουθούν τα πιο σημαντικά χωρία της παρουσίασής της.
«Μιλάμε για υπαρξιακές προσεγγίσεις, διότι η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, δεν είναι μόνο μια. Έχουμε δύο σχολές, η μια είναι η ευρωπαϊκή και η άλλη είναι η αμερικάνικη.
Κάποιοι φιλόσοφοι του υπαρξισμού, είναι ο Kierkegaard, Nietzsche, Husserl, Heidegger, Jaspers, Tillich, Buber, Simon de Beauvoir, Sartre, Camus, Merleau Ponty.
Η Αμερικάνικη σχολή, είναι περισσότερο ανθρωπιστική σχολή, ενώ η ευρωπαϊκή έχει το φαινομενολογικό κομμάτι μέσα.
Τα υπαρξιακά ζητήματα που θέτει η Αμερικάνικη σχολή είναι:
- Η ελευθερία
- Η απομόνωση
- Η έλλειψη νοήματος
- Ο θάνατος
Το κάθε ένα από τα ζητήματα, αναλύθηκαν στο κοινό εκτενώς από την εισηγήτρια.
Η Ευρωπαϊκή σχολή στηρίζεται περισσότερο στη φαινομενολογία.
Η φαινομενολογία προέρχεται από το «φαινόμενο», ουσιαστικά δηλαδή «αυτό το οποίο μας φανερώνεται». Ο κόσμος όπως τον βιώνουμε, πρόκειται για έναν φαινομενικό κόσμο. Το πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας από εμάς τα πράγματα, διαφέρει και αυτό οδηγεί στο εξής ερώτημα: Τελικά τι είναι πραγματικό; Υπάρχει υποκειμενική πραγματικότητα, ή αντικειμενική πραγματικότητα;
Η δυτική φιλοσοφία και ψυχολογία, ασχολήθηκαν με αυτό το διαχωρισμό για αιώνες ολόκληρους.
Η εμπειρία μας, είναι προϊόν αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων, όπως: της διαδικασίας της ωρίμανσης, της κοινωνικής μας εμπειρίας, αλλά και άλλων σύνθετων διανοητικών πλαισίων.
Ουσιαστικά ο υπαρξισμός, ασχολείται με τη βιωμένη εμπειρία. Το πώς αντιλαμβανόμαστε κάθε στιγμή, διαφορετικά τα πράγματα.
Στη συνέχεια η εισηγήτρια αναφέρθηκε εκτενώς στους κανόνες του Σπινέλι, της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, μιας και ο υπαρξισμός, δε χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνικές όπως συμβαίνει σε άλλες σχολές.
Έπειτα, με συγκεκριμένα παραδείγματα και αναφορά περιστατικών, αναφέρθηκε στις τέσσερις διαστάσεις (σωματική, κοινωνική, προσωπική, πνευματική).»
Όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις καταλήγουν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι. Στο κομμάτι της επίγνωσης. Στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, οι ειδικοί Ψυχικής Υγείας δουλεύουν με τους ασθενείς, ακριβώς αυτό. Να δουν ποιοι πραγματικά είναι, να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να έχουν επίγνωση της ύπαρξης τους, προκειμένου όλα αυτά να κινητοποιήσουν θετικές διαδικασίες.