Taking too long? Close loading screen.
Select Page
Η Γέφυρα Golden Gate, ένα εμβληματικό ορόσημο της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, γνώρισε μια θλιβερή πραγματικότητα – ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες αυτοκτονιών (hotspot).
Ωστόσο, με την εγκατάσταση πλεγμάτων που αποτρέπουν την πτώση, η γέφυρα μεταμορφώθηκε σε ένα σύμβολο ασφαλείας και ελπίδας. Το έργο ξεκίνησε από το 2018 αλλά μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2024, η Γέφυρα Golden Gate διαθέτει πλέον ένα συνεχές πλέγμα αποτροπής αυτοκτονιών εγκατεστημένο καθ’όλο το μήκος της, εύρους 2,7 χλμ.
Το πλέγμα, αποδείχθηκε ότι έχει θετική επίδραση στη μείωση του αριθμού των αυτοκτονιών από τη γέφυρα
Η εμπειρία της Golden Gate μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και καλή πρακτική για άλλες χώρες και τοποθεσίες (συνήθως δημόσιες) οι οποίες είναι προσιτές και προσβάσιμες στο κοινό και θεωρείται ότι «παρέχουν» τα μέσα προκειμένου να πραγματοποιηθεί εντός τους μία αυτοκτονία. Αναφερόμαστε σε γέφυρες, ψηλά κτίρια, γκρεμούς, συγκεκριμένες τοποθεσίες κ.α.
Η Ελλάδα, δυστυχώς παραμένει ανοχύρωτη σε πολλά σημεία, όπως επανειλημμένα έχουμε αναφέρει στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, αφού διαθέτει πολλαπλά σημεία με υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας, όπως ορεινά τοπία, γέφυρες κλπ. Η εγκατάσταση παρόμοιων μέτρων προστασίας, όπως πλέγματα ασφαλείας ή άλλα μέσα που αποτρέπουν την πτώση, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων και στη μείωση του κινδύνου αυτοκτονιών σε αυτά τα μέρη.
Όπως έχουν επισημάνει από ετών, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι αυτοκτονίες σε «hotspot» αυτοκτονίας μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά με άμεσες και χαμηλού κόστους ουσιαστικές προληπτικές παρεμβάσεις,
• Ο περιορισμός της πρόσβασης στα θανατηφόρα μέσα (π.χ. εγκατάσταση φυσικών εμποδίων όπως τοποθέτηση φραγμάτων στις γέφυρες)
• Η ειδική σήμανση με σαφή αναφορά σε πηγή βοήθειας (όπως η 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018) με σκοπό την ενθάρρυνση των ατόμων να αναζητήσουν βοήθεια όπως και την υποστήριξη των survivors (επιζώντων αυτοκτονίας)
• Η παρουσία εκπαιδευμένου προσωπικού ασφαλείας και η τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στην τοποθεσία καθώς και
• Η ορθή δημοσιοποίηση σχετικών αυτοκτονιών στα ΜΜΕ με άξονα την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την ενημέρωση για διαθέσιμες πηγές βοήθειας
Η αυτοκτονική κρίση αποτελεί μία οξεία γνωστική και συναισθηματική απορρύθμιση η οποία τις περισσότερες φορές είναι βραχεία, ωστόσο, όσο αυτή διαρκεί, τα άτομα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να θέσουν τέλος στην ζωή τους αν δεν εφαρμοστεί μία άμεση παρέμβαση.
Η υιοθέτηση τέτοιων στρατηγικών μπορεί να προστατεύσει την ζωή των ευάλωτων συνανθρώπων μας καθώς οι έρευνες δείχνουν πως οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν οδηγούν τα άτομα να αναζητήσουν κάποια εναλλακτική τοποθεσία, όπως πιθανότατα θα επικρατούσε στην κοινή αντίληψη, αλλά αντίθετα λειτουργούν ως κίνητρο να επανεξετάσουν την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν.
Η πρόληψη των αυτοκτονιών είναι ένας πολυδιάστατος αγώνας που απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από πολλούς τομείς της κοινωνίας.
Στον άξονα αυτό, το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας ΚΛΙΜΑΚΑ καλεί για ακόμη μια φορά σε συνεργασία τόσο την τοπική αυτοδιοίκηση κάθε περιοχής όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας δώσουμε την ευκαιρία, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τη δυνατότητα να ζήσουν σε ένα πλαίσιο ψυχικής υγείας και αξιοπρέπειας.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!