Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιερώθηκε η 17 Μαΐου ως διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας.Στην Κλίμακα και στο Κέντρο ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.  Ένα μέρος τους αφορά ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα και τρανς  άτομα, τα οποία ζητούν τη βοήθειά μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένας σημαντικός παράγοντας που κινητοποιεί αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές σε συνδυασμό με άλλους είναι το στίγμα και ο αποκλεισμός που έχει υποστεί η LGBTQI κοινότητα από το οικογενειακό, φιλικό, σχολικό και ευρύτερο περιβάλλον.

Μολονότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα στην LGBTQI κοινότητα, τα στατιστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες των ομοφυλοφίλων και τρανς από παγκόσμιες πηγές είναι συγκλονιστικά:

  • Μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι προερχόμενοι από την LGBTQI κοινότητα κάνουν 3 φορές συχνότερα απόπειρα αυτοκτονίας  σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους νέους.
  • Μια καναδική μελέτη εκτιμά ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας στους LGBTQI  νέους είναι 14 φορές υψηλότερος από ό, τι στους ετεροφυλόφιλους νέους.
  • Μεταξύ των νέων που προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν, σχεδόν ένας στους δύο δήλωσαν ότι πραγματικά ελπίζουν να πεθάνουν.
  • Μεταξύ 30-45% των τρανς ατόμων αναφέρουν ότι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν.
  • Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας από τις γυναίκες, αν και οι γυναίκες επιχειρούν να αυτοκτονήσουν πιο συχνά.

Παράγοντες αυτοκτονικού κινδύνου

Το στίγμα υπάρχει ακόμα και το στρες που προέρχεται από το στίγμα αλλά και από τις διακρίσεις και την κάθε είδους παρενόχληση μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες αυτοκτονικού κινδύνου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως περισσότερο από το 75% των ατόμων στην LGBTQI κοινότητα έχει υποστεί λεκτική παρενόχληση ενώ το ένα στα επτά άτομα ανέφερε φυσική βία.

Η έλλειψη οικογενειακής υποστήριξης μπορεί επίσης να είναι ένας βασικός παράγοντας αυτοκτονικού κινδύνου.  Οι νέοι  που αντιμετώπισαν οικογενειακή απόρριψη είχαν περισσότερο από 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν απόπειρα αυτοκτονίας σε σύγκριση με συνομήλικους που προέρχονταν από υποστηρικτικές οικογένειες.

Οι παράγοντες αυτοκτονικού κινδύνου στην LGBTQI κοινότητα περιλαμβάνουν επίσης προηγούμενες απόπειρες αυτοκτονίας, υπάρχουσες ψυχιατρικές καταστάσεις και άλλους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να υπάρχουν σε οποιοδήποτε άτομο ανεξαρτήτου σεξουαλικού προσανατολισμού.

Καταπολέμηση της αυτοκτονίας στην LGBTQI κοινότητα 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η οικογενειακή υποστήριξη είναι ένας προστατευτικός παράγοντας. Άλλοι προστατευτικοί παράγοντες κατά της αυτοκτονίας περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακή σύνδεση
  • Μειωμένο άγχος
  • Υποστηρικτικοί χώροι εργασίας
  • Σχολική ασφάλεια
  • Ίσα δικαιώματα βάσει του νόμου

Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει η συζήτηση για την αυτοκτονία στην LGBTQI κοινότητα καθώς κανένα άτομο δεν πρέπει να αισθάνεται την ανάγκη να βάλει τέλος στη ζωή του εξαιτίας της σεξουαλικής του ταυτότητας.

Στο Κέντρο Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας, παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες που συνεργάζονται, ή εκπροσωπούν την LGBTQI κοινότητα.

Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018

 

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!