H ΚΛΙΜΑΚΑ έλαβε συνολικά, κατά το μήνα Απρίλιο, 4752 κλήσεις στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 καθώς και στην Τηλεφωνική Γραμμή 210 34 17 162 που διατέθηκε από το φορέα, με την έναρξη της επιδημίας για την ψυχοκοινωνική στήριξη και ιατρική συμβουλευτική των ατόμων με ψυχικές διαταραχές σχετικά με το νέο κορωνοϊό Covid-19. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν 463 συνεδρίες μέσω Τηλεψυχιατρικής.
Η πλειοψηφία των καλούντων είναι γυναίκες και οι ηλικιακές ομάδες από τις οποίες λαμβάνονται οι περισσότερες κλήσεις είναι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας από 50 έως 59 ετών και ακολουθούν νεαρές ηλικίες από 20 έως 29 ετών. Οι πιο συχνοί αναφερόμενοι λόγοι κλήσης στην γραμμή αφορούν την επιδείνωση προϋπάρχοντων ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων (π.χ. διαταραχές της διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές), την ύπαρξη σοβαρής σωματικής νόσου ή αναπηρίας, την δυσκολία πρόσβασης σε πηγές βοήθειας και συνηθισμένοι εκλυτικοί παράγοντες όπως η απώλεια ή ενδοοικογενειακά ζητήματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της τρέχουσας κατάστασης και εξαιτίας πληθώρας παραπομπών καλούντων από διάφορες πηγές, πολλές φορές, το αίτημα των καλούντων δεν εντάσσεται στο φάσμα της αυτοκτονικότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόλις το 2% των παραπομπών στη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία από τηλεφωνικές γραμμές ψυχοκοινωνικής στήριξης αφορούσαν περιστατικά που πραγματικά βρίσκονταν στο φάσμα των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Παράλληλα, εκτός της προαναφερόμενης δεδομένης ανταπόκρισης σε έναν αυξημένο όγκο κλήσεων και αιτημάτων η Επιστημονική Ομάδα της ΚΛΙΜΑΚΑ, καλείται, παράλληλα, να υποστηρίξει επιστημονικά επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι αντίστοιχα, δεδομένων των συνθηκών, καλούνται να ανταποκριθούν σε ίσως όχι τόσο οικείες γι’ αυτούς/ες καταστάσεις.
O περασμένος μήνας αποτέλεσε κρίσιμος για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 καθότι αφορούσε το διάστημα που εφαρμόστηκε πλήρως το μέτρο της ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών, γεγονός που κίνησε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας τέτοιας στρατηγικής σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, στον μήνα Απρίλιο δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση στις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες σε σχέση με τα στοιχεία για τον ίδιο μήνα τα τελευταία 5 χρόνια.
Η πλειοψηφία των αυτοχείρων (76%) ήταν άντρες ενώ το 24% γυναίκες. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι (ηλικίας άνω των 60 και 80 ετών) ήταν εκείνοι που σημείωσαν τις περισσότερες αυτοκτονίες επιβεβαιώνοντας για μια, ακόμη, φορά τα υψηλά ποσοστά αυτοχειριών που καταγράφονται στην συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού υποδεικνύοντας την ανάγκη ανάπτυξης και διερεύνησης στοχευμένων προληπτικών παρεμβάσεων. Ακολούθησαν οι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας (40-49 ετών).
Σε επίπεδο περιφερειών, η Θεσσαλία και η Αττική αποτέλεσαν τις περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών για τον τελευταίο μήνα χωρίς αυτό να υποδηλώνει την συγκέντρωση των αυτοκτονιών στις συγκεκριμένες περιφέρειες για όλο το έτος. Τέλος, η πιο συχνή μέθοδος και για τα δύο φύλα ήταν ο αυτοπυροβολισμός και η πτώση σε ποσοστό 15% αμφότεροι και ακολούθησε ο απαγχονισμός σε ποσοστό 10%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξημένες ήταν οι αυτοκτονίες και στις τοποθεσίες υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία (suicide hotspots) και συγκεκριμένα στον Ισθμό της Κορίνθου και στην Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας. Κατά καιρούς, στην Ελλάδα, τέτοιες τοποθεσίες έχουν αποτελέσει εκτός από τα προαναφερθέντα σημεία, η Ακρόπολη, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, οι Καταρράκτες της Έδεσσας, η Λίμνη των Ιωαννίνων και το Λιμάνι του Πειραιά με τουλάχιστον 40 άτομα να έχουν βάλει τέλος στην ζωής τους κατά τα τελευταία 5 χρόνια στις συγκεκριμένες τοποθεσίες.