Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Στην Κλίμακα και στο Κέντρο ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.  Ένα μέρος τους αφορά ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα και τρανς  άτομα, τα οποία ζητούν τη βοήθειά μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένας σημαντικός παράγοντας που κινητοποιεί αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές σε συνδυασμό με άλλους είναι το στίγμα και ο αποκλεισμός που έχει υποστεί η LGBTQI κοινότητα από το οικογενειακό, φιλικό, σχολικό και ευρύτερο περιβάλλον.

Εξαιτίας αυτών, κρίνουμε σημαντικό να μοιραστούμε μαζί σας τα παρακάτω στοιχεία, καθώς και το πόρισμα έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που αφορά την LGBTQI κοινότητα και την αυτοκτονικότητα: «Η προσοχή στην παρούσα φάση επικεντρώνεται στα νεαρά ομοφυλόφιλα άτομα που θέλουν να αυτοκτονήσουν εξαιτίας της σεξουαλικότητάς τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι ηλικιωμένοι ομοφυλόφιλοι είναι εκτός κάδρου».

Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά ευρήματα:

Μεγάλη έρευνα του Stonewall το 2012, αποκάλυψε ότι το 3% των ομοφυλόφιλων αντρών και το 5% των αμφισεξουαλικών είχε επιχειρήσει να δώσει τέλος στη ζωή του, σε σύγκριση με το μόλις 0,4% του ευρύτερου συνόλου του αντρικού πληθυσμού.

Στο δυναμικό ηλικιακό target group των 16-24 ετών, το 6% των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του, σε σύγκριση με λιγότερο από το 1% των ανδρών γενικά.

Το 2017, το «Schools Report» που επίσης διεξήγαγε το  Stonewall, ανακάλυψε πως το 45% των τρανς μαθητών, είχαν κάνει απόπειρα, με το 22% των ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών να έχουν προσπαθήσει το ίδιο.

Παρόμοια ευρήματα ανακαλύφθηκαν και στο κομμάτι του αυτοτραυματισμού, με το 7% των ομοφυλόφιλων να έχουν αυτοτραυματιστεί, έναντι του ευρύτερου 3%. Μεταξύ 16-24 ετών μάλιστα, το 15% των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ατόμων έχουν τραυματίσει τον εαυτό τους, σε σύγκριση με το 7% του συνόλου.

Στις 8 Μαΐου του 2013, η Independent ανέφερε ότι ημερησίως, γίνονται δεκτά σε νοσοκομεία για αυτοτραυματισμούς 300 περιστατικά, κάτι το οποίο συνεπάγεται με αύξηση κατά 50% σε σχέση με πριν από μια δεκαετία. Η δηλητηρίαση του εαυτού (η πρόσληψη υπερβολικής δόσης δισκίων) αποτελεί συχνό φαινόμενο στα νεαρά άτομα.

Υπάλληλοι της φιλανθρωπικής οργάνωσης SANE, υπογραμμίζουν πως το 1/3 των περιστατικών που υπέστη αυτοτραυματισμό, φεύγει αμέσως μετά την εξέταση, χωρίς περαιτέρω παρακολούθηση.

Πράγματι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει επισκεφτεί κάποια στιγμή στη ζωή του τμήμα επειγόντων περιστατικών, έπειτα από αυτοτραυματισμό, χωρίς να λάβει ολοκληρωμένη φροντίδα.

Τον Ιανουάριο του 2014, μια νέα έρευνα του Independent ανακάλυψε ακόμα πιο ανησυχητικά στοιχεία. Τα μισά νεαρά ομοφυλόφιλα άτομα, έχουν αντιμετωπίσει ψυχικά προβλήματα, με το 40% να σκέφτεται σοβαρά την αυτοκτονία.

Τον Αύγουστο του 2016, οι New York Times υπέβαλαν την πρώτη μεγάλη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μαθητές γυμνασίου και αφορούσε τα ομοφυλόφιλα άτομα και την αυτοκτονικότητα. Το 40% αυτών είχε σκεφτεί σοβαρά την αυτοκτονία και το 29% είχε επιχειρήσει απόπειρα στο διάστημα των 12 προηγούμενων μηνών.

Στο Κέντρο Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας, παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες που συνεργάζονται, ή εκπροσωπούν την LGBTQI κοινότητα.

Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018

Περισσότερα για το κομμάτι του αυτοτραυματισμού, θα βρείτε εδώ: Οδηγός για την αναγνώριση και κατανόηση αυτοτραυματισμών

Τα στοιχεία βρήκαμε στο: gactupdate.wordpress.com

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!