Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως της δημοσιότητας αλλεπάλληλα περιστατικά αυτοκτονιών με αποκορύφωμα την τελευταία τραγική είδηση της διπλής αυτοκτονίας μητέρας και γιού στους Νέους Επιβάτες στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή αυτό το πρόσφατο συμβάν, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να τεθεί στο δημόσιο διάλογο το μείζον ζήτημα της αυτοκτονίας σε σωστή βάση. Είναι κρίσιμης σημασίας μια τέτοια είδηση να μην εξαντλείται στην αποκάλυψη λεπτομερειών γύρω από τη ζωή των αυτοχείρων, αλλά να εστιάσουμε στην ουσία, η οποία βρίσκεται στην αναζήτηση άμεσων ή έμμεσων ευθυνών, προκειμένου να αναδειχθούν τα αίτια αυτών των θανάτων και οι δυνατότητες πρόληψής τους.

Τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την υπόθεση αναδεικνύουν με τον πιο παραστατικό και τραγικό τρόπο την πραγματικότητα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας στη χώρα μας, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες να ολιγωρούν.  Αυτά τα περιστατικά αυτοχειρίας και μάλιστα εντός του ίδιου οικογενειακού πλαισίου, πρέπει να προσεγγίζονται με εστίαση στο ψυχιατρικό ιστορικό των εμπλεκομένων, το ιστορικό των νοσηλειών και της θεραπείας που λάμβαναν, προκειμένου να εξεταστεί το τι θα μπορούσε να γίνει έγκαιρα προς την κατεύθυνση της πρόληψης, δηλαδή της έγκυρης και έγκαιρης αξιολόγησης του αυτοκτονικού κινδύνου και της ορθής παρέμβασης στην αυτοκτονική κρίση.

Οι συνέπειες μιας αυτοκτονίας σε κοινωνικό, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο είναι ανυπολόγιστες. Αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω ενός καίριου, συγκροτημένου και οργανωμένου σχεδίου δράσης πρόληψης της αυτοκτονίας. Από ετών,  το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας & της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018, δεδομένης και της θέσης εθνικού αντιπροσώπου της χώρας στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας,  έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο και δυναμικό πλαίσιο ανάπτυξης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη της αυτοκτονίας μέσω συντονισμένων, διεπιστημονικών παρεμβάσεων, χαμηλού κόστους, σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικής σφαίρας καθώς και στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Όσο η πολιτεία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της ζωής ευάλωτων συνανθρώπων μας, τόσο οι απώλειες θα πληθαίνουν, αναίτια και άδικα. Εμείς γνωρίζουμε ότι το 90% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, είναι προβλέψιμες και ανατρέψιμες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών, κατά τα έτη 2010 – 2022 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 6.000 αυτοκτονίες, ενώ περισσότερες από 10.000 απόπειρες αυτοκτονίας συμβαίνουν ετησίως. Περισσότερα από 6.000 άτομα, κάθε χρόνο, βιώνουν το πένθος μίας πρόωρης απώλειας ζωής, έχοντας χάσει από αυτοκτονία κάποιο δικό τους πρόσωπο,  με σαφείς κοινωνικές, οικονομικές, ψυχικές συνέπειες στις ζωές τους.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!