Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Θεωρούμε πως η γνώση, γίνεται πλούτος μόνο όταν μοιράζεται. Σε αυτή τη λογική και όντες υποχρεωμένοι σαν ΚΛΙΜΑΚΑ να ψάχνουμε ενδιαφέρουσες ειδήσεις, καινοτόμες έρευνες και επιστημονικά άρθρα πάνω στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής οικονομίας, κρίνουμε σημαντικό να μοιραστούμε τα παρακάτω μαζί σας.

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως βρίσκονται κοντά στη εύρεση νέων θεραπειών που αφορούν τα αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Όπως ήδη γνωρίζουμε, τα θετικά συμπτώματα αναφέρονται στα παραγωγικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας, δηλαδή σε αυτά που συνιστούν την ψυχοπαθολογία ακριβώς λόγω της παρουσίας τους και προέρχονται από την αύξηση ή διαστρέβλωση των φυσιολογικών λειτουργιών, ενώ τα αρνητικά συνιστούν την ψυχοπαθολογία, εξαιτίας της απουσίας τους και προέρχονται από μείωση ή απώλεια των φυσιολογικών λειτουργιών.

Με μια υποστηρικτική θεραπεία, παρέχεται η δυνατότητα στον ασθενή να ελέγξει τα αρνητικά και τα θετικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Επίσης με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση μπορούν να σταθεροποιηθούν τα συναισθήματα και να επιτευχθεί λειτουργικότητα και ισορροπία στη ζωή του πάσχοντος. Έως τώρα έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με νέες θεραπείες για τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και στο προσκήνιο έρχεται ακόμα μια, οι υποστηρικτές της οποίας δηλώνουν «συγκρατημένα αισιόδοξοι». Ακολουθεί απόδοση του άρθρου που βρήκαμε στο επιστημονικό site www.medscape.com ακριβώς ως έχει:

“Η αντιμετώπιση των αρνητικών συμπτωμάτων στη σχιζοφρένεια ήταν πάντα μια πρόκληση για τους κλινικούς ιατρούς. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Διοίκησης των ΗΠΑ (FDA) για αυτή τη συγκεκριμένη ένδειξη, ωστόσο τα πρόσφατα ευρήματα έρευνας μπορούν να προσφέρουν νέες ελπίδες.

Παρόλο που τα αντιψυχωσικά φάρμακα βοηθούν στη θεραπεία των κύριων/πρωτογενών και θετικών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας, όπως οι ψευδαισθήσεις και οι παραληρητικές ιδέες, δεν ήταν αποτελεσματικά στη θεραπεία αρνητικών συμπτωμάτων, όπως η απάθεια, η έλλειψη συναισθημάτων και η κακή κοινωνική λειτουργία.

Ωστόσο, τα πρόσφατα δημοσιευθέντα αποτελέσματα από μια μελέτη που διεξήχθη σε 244 ασθενείς έδειξαν ότι εκείνοι που έλαβαν είτε 32 mg / ημέρα, ή 64 mg / ημέρα του ερευνητικού αντιψυχωτικού MIN-101 (Minerva Neurosciences), είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στις 12 εβδομάδες στα αρνητικά συμπτώματα της Κλίμακας συνδρόμου (PANSS) από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Αυτό είναι το πόρισμα της έρευνας που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας και δημοσιεύθηκε στο Lancet, παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα για την αντιψυχωτική καρπραζίνη, η οποία έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από το MIN-101.

Σχολιάζοντας αυτά τα νέα ευρήματα ο William T Carpenter, (MD, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Maryland, Κέντρο Ψυχιατρικής Έρευνας του Maryland, Βαλτιμόρη) δήλωσε ότι παρόλο που απαιτούνται περισσότερες έρευνες, υπάρχει λόγος για συγκρατημένη αισιοδοξία επι του ζητήματος.

«Αυτό που θα είναι ενδιαφέρον είναι αν αυτός ο μηχανισμός είναι πραγματικά ανεξάρτητος από τον ντοπαμινεργικό μηχανισμό», δήλωσε ο Δρ Carpenter, ο οποίος είναι επίσης παλαιός πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας. «Υπάρχει σίγουρα μια ανεκπλήρωτη θεραπευτική ανάγκη. Ήταν ένα στάσιμο πεδίο το συγκεκριμένο για τη σχιζοφρένεια, γι ‘αυτό είναι συναρπαστικό να δούμε εξετάσουμε περαιτέρω το νέο αυτό μηχανισμό».

Από την άλλη πλευρά…

Ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής ψυχιατρικής ένωσης Jeffrey Lieberman, MD, (καθηγητής και πρόεδρος της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia και επικεφαλής στο Presbyterian Hospital της Νέας Υόρκης, Columbia Medical Center) είναι πιο επιφυλακτικός. «Θα ήθελα να προειδοποιήσω οποιονδήποτε να μην αποπνέει υπερβολικό ενθουσιασμό».”

Πηγή: www.medscape.com

*Παρόλο που η μετάφραση και απόδοση του συγκεκριμένου άρθρου στα ελληνικά, απαίτησε πολύ κόπο και προσπάθεια, αναδημοσιεύστε ελεύθερα. Η γνώση γίνεται πλούτος, μόνο όταν μοιράζεται.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!