Taking too long? Close loading screen.
Select Page

Στα τέλη του 2002, η Hellenic Aid ενέκρινε την υποστήριξη και τη χορηγία του πρώτου έργου στο Αφγανιστάν. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα στη μετατροπή των σχεδίων και των ιδεών μας σε πραγματικότητα.

Η πρώτη επαφή που είχαμε με τον λαό του Αφγανιστάν ήταν στα στρατόπεδα προσφύγων. Μας έδωσαν μια πρώτη εντύπωση για το τι χρειάζεται η αφγανική υγειονομική περίθαλψη κυρίως μέσα από το πώς οι ίδιοι βίωναν τις βασικές ελλείψεις. Το επόμενο βήμα ήταν η επικοινωνία με τις τοπικές αρχές της περιοχής Ghazni  για την ολοκλήρωση του έργου, παρά το γεγονός ότι η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου και φαξ ήταν σχεδόν αδύνατη.

Μετά τον προκαταρκτικό σχεδιασμό, εκπρόσωποι της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ επισκέφθηκαν την Καμπούλ για να βεβαιωθούν ότι έχουμε την εξουσιοδότηση των αφγανικών αρχών. Μετά από μακρές διαδικασίες εγγραφής και καθημερινές επισκέψεις σε διάφορα τμήματα και αρχές, οι εκπρόσωποι μας, εγκατέλειψαν την Καμπούλ και άρχισαν να επισκέπτονται την πόλη Ghazni. Εκεί συζήτησαν το έργο με τις τοπικές αρχές και ολοκλήρωσαν τους στόχους τους.

Επέλεξαν την πόλη Ghazni μιας και βρίσκεται μόλις 120 χλμ. νότια της πρωτεύουσας και στη μέση του δρόμου που συνδέει την Καμπούλ με το ανεπτυγμένο νότο της χώρας. Εκείνη την εποχή, ήταν μια πόλη με λιγότερες αναταραχές από άλλες επαρχίες και το γενικό νοσοκομείο της ήταν σε αποδεκτή κατάσταση σε σύγκριση με άλλα περιφερειακά νοσοκομεία.

Απώτεροι στόχοι του έργου:

  • Ίδρυση σχολής εκπαίδευσης στο νοσοκομείο Ghazni
  • Άμεση εισαγωγή της σύντομης εκπαιδευτικής διαδικασίας για το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης που προέρχεται από το νομό Ghazni
  • Διοργάνωση μαθημάτων κατάρτισης 8 εβδομάδων για προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης από την πόλη Ghazni
  • Διασφάλιση της συνέχισης της κατάρτισης μετά το τέλος του έργου

Επιπλέον, η ΜΚΟ Κλίμακα έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο να συμπεριληφθεί το γυναικείο προσωπικό σε όλα τα μαθήματα.

Τι πετύχαμε:

  • Το κέντρο κατάρτισης ιδρύθηκε και κατά την αναχώρησή μας ήταν πλήρως εξοπλισμένο.
  • Η σύντομη πορεία κατάρτισης ολοκληρώθηκε. Γυναικείο προσωπικό συμμετείχε στο 30% του συνόλου των εκπαιδευόμενων, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να τους φιλοξενήσουμε πλήρως και τους συνοδούς τους στις εγκαταστάσεις μας. Οι γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε να συνοδεύονται από άνδρες της οικογένειάς τους, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος που επιτρέπεται σε μια γυναίκα από την Αφγανία να ταξιδέψει.
  • Δύο μαθήματα διάρκειας 8 εβδομάδων ολοκληρώθηκαν και το 50% των εκπαιδευόμενων, ήταν γυναίκες.
  • Έγιναν οι εγκαταστάσεις του Νευροψυχιατρικού Τμήματος και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ali-Abad ανακαινίστηκαν.
  • Η συνέχιση του προγράμματος διασφαλίστηκε όχι μόνο από το ίδρυμα και τον εξοπλισμό, αλλά και από την τεχνογνωσία και την εμπειρία που δώσαμε στο προσωπικό του νοσοκομείου Ghazni.
  • Η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να εκτιμήσει την ανάγκη της χώρας για υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτή ήταν και η αναφορά για ένα μελλοντικό έργο.
  • Η ομάδα βοήθησε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, π.χ. Το τζιπ μας μετέφερε ασθενείς, όταν τα ασθενοφόρα απουσίαζαν.

Το γεγονός ότι το σχέδιό μας υλοποιήθηκε στην επαρχία και όχι στην πρωτεύουσα (όπως το 99% των έργων ΜΚΟ) προσέλκυσε την προσοχή και τα θετικά σχόλια του τοπικού πληθυσμού, που συχνά βλέπει ότι όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην Καμπούλ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια ειλικρινή φιλία με τον λαό του Αφγανιστάν και καλύτερα αποτελέσματα, παρά τα τεράστια υλικοτεχνικά προβλήματα.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!